Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pasjonaci do odtworzenia okopów poszukiwani
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 22:13 
Chorąży
Chorąży

termin dostosujemy by bylo nas jak najwiecej ? :)
to pozostaje mi grzebac w swoich v-kach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 09:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ruszyło coś w temacie czy projekt upadł?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 22:22 
Pułkownik
Pułkownik

Perunio napisał(a):
Okopy są pruskie.
Perunio napisał(a):
Wójt zachwycony, archeo podlega pod niego, więc zgodę wydaje :)
Perunio napisał(a):
na 2016 postaram się załatwić zgodę na rekonstrukcję ruskiej strony ;)

Starałem się czytać ze zrozumieniem, ale ;
1. Okopy Pruskie czyli I wś. , "ruska" strona 30 km od Poznania? :?
2. Archeo podlega pod wójta :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 23:26 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

3. Leśniczy wniebowzięty :luv
Ja to widzę tak że pisał to jakiś młody, naiwny marzyciel. Góra 15 lat (tylko kto mu alkohol kupuje :? )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 23:39 
Generał Broni
Generał Broni

A tylu starych naiwnych stawiło się z łopatami na alert do kopania okopów :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 23:58 
Pułkownik
Pułkownik

Gdyby ktoś chciał się pomęczyć fizycznie, to w sobotę 28. 03. od godziny 14. porządkujemy (odkrzaczamy)cmentarz I-wojenny w Borzymówce, gmina Nowa Sucha, powiat Sochaczew. Prace porządkowe trwają od października 2014.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 02:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nieznany , odkrzaczyć to żaden problem większym wyzwaniem jest utrzymanie uporządkowanego terenu w dłuższej perspektywie czasu :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 14:43 
Pułkownik
Pułkownik

Akurat w wypadku tego cmentarza nie było to takie łatwe. Powierzchnie prawie 1 hektar, cały zarośnięty tarniną i innymi zaroślami nie do przebycia, do tej pory zajęło to nam kilkaset roboczogodzin. Zostało jakieś 25 % powierzchni, chcemy skończyć do połowy maja. Odkrzaczanie to pierwszy etap prac, potem przyjdzie czas na następne, zawsze od czegoś trzeba zacząć. Całość renowacji zajmie 3-4 lata.

http://forum.dobroni.pl/f,cmentarz-w-bo ... 416,0.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 00:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

"didie" jestem rocznik 1971. Więc 15-latka sobie odpuść! Niestety w zeszłym (2014) roku były wybory i wójt się zmienił. Staram się odświeżyć temat. Na dzisiaj tyle.
P.S.
Alkohol kupuję sobie sam.

P.S. po P.S.
Wiem, że fora są "anonimowe". Może troszeczkę wysiłku na poznanie respondenta, a potem ocena??
Dide i Ryjec... takimi notkami można zabić zapał i pogrzebać czyjeś marzenia. Następnym razem może zanim napiszecie coś po alkoholu zastanówcie się jaki to będzie miało wpływ na inne opinie?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 00:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

"nieznany" może mam Ci podać dane GPS?????????? Zapewne zebrała by się ekipa i rozpierdzieliła wszystko!!
Mi chodzi o zachowanie tego co ktoś przez tyle lat chronił. Widzę jednak, że dla Ciebie to jest niezrozumiałe!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 00:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No widzę, że jednak odwagi zabrakło. Kilku z prześmiewców przeglądało wątek (np "nieznany"). Nikt jakoś nie skomentował. To na tyle bo mam takiego nerwa, że mogę kogoś obrazić..........
Pozdrawiam
Perunio/Grzegorz
do zobaczenia w polu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 14:31 
Pułkownik
Pułkownik

Własciwie nie jestem przyzwyczajony do takiego poziomu dyskusji i z zasady powinienem te zaczepki zignorować, ale spróbuję odpowiedzieć merytorycznie, chociaż przy takim poziomie "nerwa" na merytoryczne wytłumaczenie pytań trudno liczyć.

Po pierwsze. Jeśli kolega pisze o okopach pruskich i rosyjskich (ruskich) to mam podstawy aby przypuszczać, że chodzi o jakąś linie frontu z I wś. Okopy te mają się znajdować "koło Poznania", w innym miejscu kolego "sniper33" pisze o odległości 30 km. Gdyby to były tylko okopy pruskie rozumiałbym, że chodzi o jakiś poligon, miejsce ćwiczeń. Nie jestem zawodowym historykiem, ale coś tam wiem o I wojnie. Najbliższe miejsce gdzie teoretycznie takie budowle mogą się znajdowac to była granica Cesarstwa Niemieckiego i Rosji, czyli ok. 60 km. od Poznania. Ale może się mylę? Może jakieś zagony carskich żołnierzy w tamtym czasie zapędziły się pod Poznań? Może kolega nas oświeci i opowie o tym tajemniczym epizodze tamtych czasów?

Po drugie. "Archeo podlega pod wójta". Jeśli ktoś poważny chce sie zajmować koordynacją takiej akcji, jaką proponuje kolega, to według mnie powinien zacząć od nabycia wiedzy na temat działania struktur państwa i samorządu tarytorialnego i zależności między nimi. To podstawa. Mam okazję rozmawiać z wójtami gmin, starostą, w miejscowej delegaturze WUOZ też często bywam. Przy najbliższej okazji musze się podzielić z pracującymi tam urzędnikami rewelacją kolegi, niektórzy będą zachwyceni.

Po trzecie. Insynuacje kolegi na temat namiarów GPS i "rozpieprzania". Znam dziesiątki kilometrów okopów pruskich i rosyjskich, a biorąc pod uwagę drugą i trzecią linię, rowy łącznikowe to pewnie setki, stanowiska batarii artylerii, kratery po "wojnie minowej", miejsca po butlach z gazem użytym w atakach gazowych, całe "miasta"ziemianek, magazyny zaopatrzenia, lazarety, cmentarze, burdele, czyli wszystko to co do wojowania niezbedne. A cała ta infrastruktura w odledłości do 15 minut samochodem od mojego domu. Gdybym coś chciał "rozpieprzać", to po co szukac tak daleko?

I na koniec. Jesli ktoś publikuje jakikolwiek tekst w przestrzeni publicznej, jaką jest internet, to poddaje swoje przemyślenia ocenie potencjalnych czytelników. Ocena jest adekwatna do jakości tekstu. Zalecałbym mniej "nerwa", a więcej myślenia. Jeśli ma być jakaś riposta, to proszę o uwagi merytoryczne, na "kręcenie gównoburzy" nie mam czasu ani ochoty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 22:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam
Przepraszam za swoje ostatnie emocjonalne posty. Ciężki dzień + wpisy o piętnastolatku + inne uwagi...
Dzisiaj tylko suche wyjaśnienia.
"Leśniczy wniebowzięty" - tak ponieważ jego ojciec, a teraz on dba o pamiątki tamtych czasów. Dzięki temu projektowi ich praca zostanie doceniona. Dbali o to przez tyle lat, a teraz jest szansa by inni to zobaczyli/docenili. Namiary na okopy są celowo "zamazywane". Niestety wśród naszej braci jak i w każdym środowisku jest część delikatnie powiedziawszy nieuczciwych.
Chciałbym tylko poinformować, że prowadzę rozmowy z obecnym wójtem. Wszystko jest na bardzo dobrej drodze do realizacji projektu. Jedynym obecnym problemem jest nadleśnictwo (chodzi o dostarczenie materiałów na umocnienie okopów, zrekonstruowanie obiektów granicy Królestwa Pruskiego a Cesarstwa Rosyjskiego). Leśnictwo jest jak najbardziej przychylne.
Obecnie gmina prowadzi rozmowy z sołectwami odnośnie ich udziału w projekcie.
Na dzisiaj tylko tyle. Mam nadzieję, że starzy kopacze nadal mają ochotę troszeczkę się spocić.
Proszę o cierpliwość. Jak domknę projekt natychmiast podzielę się z Wami takową informacją.
Pozdrawiam Grzegorz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 01:20 
Pułkownik
Pułkownik

Tak przypuszczałem, że to jakaś placówka na byłej zaborczej granicy. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]