Teraz jest środa, 1 października 2025, 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Spotkanie/szkolenie WKZ w Bydgoszczy 07.11.2011
PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 14:51 
Podporucznik
Podporucznik

btw. resty zarzuciłeś już fotki na chomika? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 10:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak , te kilka które robiłem telefonem(sorry za jakość) są już dostępne tu:
http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria/20 ... Bydgoszczy
Jak tylko kolega z Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków BUNKIER się podzieli to umieszczę je także , robił ich więcej i markowym sprzętem więc chyba będą lepsze. Folder z jego fotkami będzie się nazywał "okiem Graphite".
Mam nadzieje że nie będziemy musieli długo na nie czekać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 11:22 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Co do uwag kolegi Lipka do moich wypowiedzi w trakcie trwania dyskusji , to wydaje mi się że kolega wychwytywał tylko rzeczy dla niego w jakiś sposób sensacyjne a nie brał całego kontekstu wypowiedzi. Temat tych nieszczęsnych klamer na Allegro przytoczyłem jako przykład nieinteresowania się właściwych służb handlem trofeami ewidentnie pochodzącymi z mogił , a nagonką prowadzoną przez nie na legalnie działających poszukiwaczy.Może w innych regionach kraju fakt ten jest mniej odczuwalny , ale w Łodzi mamy spec grupę która to aby mieć jakieś osiągnięcia poluje np. na kolekcjonerów. Niestety dopóki fakt rozkopywania mogił i stanowisk archeologicznych będzie istniał i sami nie wyeliminujemy robiących to ludzi ze swego środowiska , to nagonka będzie trwała nadal.Kolejna moja wypowiedź dotycząca zagubionych kluczy dotyczyła opłat za pozwolenie na coś takiego.Może przykład troszkę śmieszny ale zgodnie z obowiązującym prawem pozwolenie musi być. Jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem a 83 zyle trzeba wywalić aby nikt się nie przyczepił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 15:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Lipek napisał(a):
Pan z Muzeum również bardzo miły i nam przychylny.

Ten Pan to Józef Łoś - kustosz, kierownik działu archeologii Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy im. Leona Wyczółkowskiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 22:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zdjęcia ze spotkania można zobaczyć pod tym adresem http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=37&t=3468

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

toperz0 napisał(a):
Temat tych nieszczęsnych klamer na Allegro przytoczyłem jako przykład nieinteresowania się właściwych służb handlem trofeami ewidentnie pochodzącymi z mogił

Czy na klamrach byly pozostalosci organiczne pochodzace od denata, czy stwierdziles to w jakis inny sposob.
toperz0 napisał(a):
Kolejna moja wypowiedź dotycząca zagubionych kluczy dotyczyła opłat za pozwolenie na coś takiego.Może przykład troszkę śmieszny ale zgodnie z obowiązującym prawem pozwolenie musi być.

Czyli na szukanie kabli w murze, albo rur z woda badz gazem tez trzeba miec zezwolenie?
Zazdroszcze Lipkowi, bo ubaw pewnie mial przedni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 13:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

cehaigrek napisał(a):
Czyli na szukanie kabli w murze, albo rur z woda badz gazem tez trzeba miec zezwolenie?
Zazdroszcze Lipkowi, bo ubaw pewnie mial przedni.

Troszeczkę z tych fragmentów wychodzi zupełnie inny ich kontekst .

Kolega zadał pytanie pani prelegent czy na poszukiwanie kluczy w ornym polu wymagane jest zezwolenie co w mało konkretnej odpowiedzi zrozumieliśmy że tak.Kolega Toperz0 powiedział wtedy że w takiej sytuacji taniej wyjdzie osobie która je zgubiła dorobić nowe niż starać się to bezsensowne zezwolenie.

Gdyby nie późne godziny dyskusji na pewno padło by pytanie (jako kontra że pani wydała tylko kilka pozwoleń w tym roku i to archeologom) o to czy firmy wod- kan i inne służby też u niej występują o takie zezwolenia .
Bo jeśli nie to przy takim myśleniu i takiej interpretacji działają niezgodnie z prawem :lol:

Innym przykładem różnej interpretacji WKZtów było pytanie o zezwolenie a powiadomienie.
Chodziło o poszukiwanie przedmiotów na określonym terenie ukrytych przez organizatorów w celu ich zlokalizowania i wydobycia przez uczestników np. konkursu.
Konkretnie chodziło o mistrzostwa w eksploracji .
Gdy w maju organizowaliśmy zlot wystarczyło poinformować WKZ że coś takiego będzie miało miejsce na danym terenie w celu sprawdzenia czy nie ma tam stanowisk archeo .
Natomiast w Bydgoszczy odniosło się wrażenie z odpowiedzi pani konserwator że nawet jeśli na terenie nie będzie stanowisk to i tak trzeba uzyskać zgodę(oczywiście płatną ) na poszukiwania( bo może przy okazji znajdzie się zabytki) :) i samo powiadomienie nie wystarczy.
Ktoś z sali podjął tez temat szukania obiegowych monet na plaży z czego też się rozwinął ciekawy wątek z dyskusji ,wniosek nasuwał sie taki że w okolicach Bydgoszczy nawet jak plaża nad jeziorem czy nad rzeką będzie sztucznie stworzona przez nawiezienie paru wywrotek piachu to też trzeba zezwolenie uzyskać .
To obrazuje różne podejście o interpretacji prawna.Odnosiło się wrażenie że każda czynność poszukiwawcza w jakimkolwiek terenie w okolicach Bydgoszczy z użyciem sprzętu technicznego wymaga składania płatnego wniosku do WKZ-tu o zezwolenie. :cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 13:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dziwi mnie że nie szkoda Wam czasu na tego typu spotkania.A po tym co tu piszecie to raczej otrzymaliście duży przekaz podprogowy,przystępnie to zryli wam beret jak na jakiejś korporacyjnej integracji.
Jeśli wnioski po spotkaniu są typu -trzeba mieć zgodę na wyjscie z wykrywką od WKZ bo takie jest prawo to jeszcze od xiędza popa i rabina też nie zaszkodzi,bo cysarzowi co cysarskie a bogu co boskie trza mus jest oddać.
Wątek głupszy od tego co to zwitek miedziany miał być fibulą,i z taką samą częstotliwością przywracany do życia.
A o grzebaniu w mogiłach ,allegro zgubionych kluczach, bajka mieli radochę jak nic.Oczyścić środowisko -co bierzecie???
Bo na trzeżwo to raczej się takich głupot nie pisze.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 14:07 
Kapitan
Kapitan

Zacznijmy może od tego, że to nie środowisko archeo ustalało prawa i to nie oni są od jego interpretacji.

Zacznijmy od interpretacji specjalistów prawa:
viewtopic.php?f=63&t=90508

Wg mnie sprawa wygląda tak:
a) na stanowiska archeologiczne trzeba się starać o pozwolenie do WKZ
b) wszędzie indziej nie trzeba, ponieważ nie ma urzędu, który mógłby nam takie pozwolenie wydać, poza tym nie każde miejsce jest stanowiskiem archeologicznym

Ja zawsze pytam o zgodę rolnika jeśli idę na jego pole. Skoro on może nim w sezonie kopać, orać, siać itp. to dlaczego ja nie mógłbym iść notabene za jego pozwolenie iść również kopać?

Prawo jest źle ustalone, i przy jego znajomości bardzo łatwo się jest wybronić z tego co robiło się na polu.

Inna sprawą są fanty. Przepisy dokładnie mówią co mamy oddawać. Są to wszelkie znalezione rzeczy, wyprodukowane do 1949. I teraz zaczynają się schody. Bo nie możemy zapominać, że nam trzeba udowodnić winę, a nie my mamy się bronić. Jednym słowem, muszą nam udowodnić, że rzeczy, które mamy w domu pochodzą sprzed 1949 i weszliśmy w ich posiadanie sposobem niejasnym. I teraz jest najlepsza część zabawy. Bo np. wszystkie drobiazgi leżące w starym domu (poprzedni dom mojej babci, który jeszcze stoi, a ma ponad 100) musiałbym oddać. A przecież są to pamiątki i przedmioty, z dzieciństwa mojej babci.

I patrzcie na to - prawie wszystkie moje fanty pochodzą ze strychu babci. W tym wszystkie monetki i ołowiane żołnierzyki/zwierzęta. Fajna miejscówka nieprawdaż? :1

@Up
Kolega się śmieje, a oni tak na poważnie o tych kluczach. Widać nie czyta/słyszy Pan co potrafią wymyślić, aby zgarnąć kolekcje jakiegoś pasjonata. Przez wasze domniemanie zaczną zamykać wszystkie firmy Wod.-Kan. itp. :666

Przeczytajcie sobie wywód kolegów w temacie, który przytoczyłem. On powinien rozwiać wasze wątpliwości. A teraz wyrażam prośbę o nieodrywanie się od początkowego tematu - spotkania :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 21:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

NifreX napisał(a):
Wg mnie sprawa wygląda tak:
a) na stanowiska archeologiczne trzeba się starać o pozwolenie do WKZ
b) wszędzie indziej nie trzeba, ponieważ nie ma urzędu, który mógłby nam takie pozwolenie wydać, poza tym nie każde miejsce jest stanowiskiem archeologicznym

Ja się z tobą absolutnie zgadzam z tą różnicą że w punkcie a) starasz się pozwolenia nie na poszukiwania tylko na badania żaden WKZ nie da ci zgody na poszukiwania na terenie stanowiska archeologicznego :D

W drugim punkcie 100% się z tobą zgadzam - dla tego na te pytania o klucze, plażę czy temu podobne nie dostaliśmy konkretnej odpowiedzi TAK lub NIE :cop jeśli chodzi o składanie wniosków na poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2011, 12:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Cześć. W sumie to dostaliśmy taką odpowiedź.Koledzy obecni na spotkaniu proszeni są o przypomnienie sobie mojego pytania co do punktu ósmego i co odpowiedziała pani archeo. W myśl tego punktu wszędzie trzeba mieć zezwolenie bo wszystko co w ziemi należy do państwa ( zgodnie z interpretacją pani archeolog ). A więc idąc dalej tym tropem rury i kable też jeśli zostały zakopane odpowiednio dawno. Wiem że to śmieszne ale właśnie do takich wniosków można dojść słuchając interpretacji niektórych urzędników. I możemy tu sobie pisać czy pytania były głupie czy nie ( najprostsze pytania okazały się jednak bardzo trudnymi ) , i czy ktoś miał z nich ubaw to w myśl ustawy nadal jesteśmy na spalonej pozycji bo wszystko zależy od interpretacji ustawy przez określone służby . Wygląda na to że w różnych regionach kraju zapisy kolejnych punktów mogą być odczytywane na różne sposoby a jeśli tak to cała ustawa jest wielkim bublem ( o czym wiedzą niemal wszyscy ) bo każdy może ją odczytać tak aby uwalić biednego kopidołka nawet za te nieszczęsne klucze ( jeśli nie odpalił państwu 83 zł.)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]