artur1960 napisał(a):
Ja tez zlomu nie zbieram , w kuzni mam go pod dostatkiem.
I wojna to nie Pulawy a Gora Polawska
II wojna to tez nie Pulawy , lecz okolice
Mosty budowano w celach wojskowych , ludnosc cywilna na srodkowej Wisle korzystala z lodzi.
Zeby potwierdzic lub zaprzeczyc twoim hipotezom , podaj wiecej szczegolow o co Ci chodzi.
I wojna światowa a więc lata 1914-1918 to nie tylko działania wojenne to nie tylko bitwa z 22 lipca 1915 r. w Górze Puławskiej i odwrót Rosjan i Legionu Puławskiego. To również spalenie Puław przez wycofujących się Rosjan. To również 2 mosty tymczasowe i pierwszy most stały oddany do użytku po 6 stycznia 1915 r. a potem to okupacja austriacka i budowa mostu półstałego z bramą mostową otwartego przez głównego dowódcę wojsk austro-węgierskich Fryderyka Habsburga 8 października 1916 r. To również nalot bombowy i ostrzał Puław o którym zapomniałem i choćby zniszczenie browaru puławskiego.
Jeśli kampania wrześniowa i dalej obrona mostu w Puławach w dniach 3-14 września 1939 r. przez Warszawską Brygadę Pancerno-Motorową płk S. Roweckiego a potem Armię Lublin gen. T. Piskora, jak również bombardowanie nabrzeża Puław i tej części miasta najbliżej położonej przy moście od 2 września 1939 r., czy też wysadzenie przęsła mostu i ostrzał Niemców to nie II wojna światowa to co? no i okres od sierpnia 1944 do stycznia 1945 to też II wojna przynajmniej mnie tak uczyli... I w tym okresie na linii Wisły stał front a Puławy dosyć mocno ucierpiały w wyniku ostrzału w tym okresie. zaś podczas II wojny światowej z 25 na 26 lipca 1944 r. Niemcy wysadzili całkowicie most stalowy z 1934 r.
A co do mostów nie wszystkie budowane na puławskim odcinku Wisły były mostami wojskowymi
Co do zakresu i tematu moich poszukiwań nie koniecznie muszę uzewnętrzniać wszystko na forum ale jeśli Cię interesuje możemy popisać na pv