Teraz jest sobota, 27 września 2025, 00:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Czy organizowawac zlot w Kotlinie Klodzkiej / Jurze Wielunskiej
Ankieta wygasła wtorek, 22 marca 2005, 16:17
Glowny coroczny zlot forum w Kotlinie Klodzkiej 78%  78%  [ 25 ]
Glowny coroczny zlot forum na Jurze Wielunskiej 6%  6%  [ 2 ]
zorganizowac w innym miejscu... 16%  16%  [ 5 ]
Liczba głosów : 32
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co powiecie na zlot w Kotlinie Klodzkiej?
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 16:17 
Moderator
Moderator

Od dluzszego czasu prezesszczepan oferuje zorganizowanie zlotu w Kotlinie Klodzkiej..
Teren piekny ale o tym sadze ze sam opowie.

Ja chcialbym poznac opinie co wy na to?

Czy organizowac tam glowny zlot forum-letni czy kolejny-jak FDJta na Dukli?

Osobiscie planowalem glowny w tym roku pomiedzy Lodzia a Czestochowa/Wyzyna -Jura Wielunska/-by wszyscy mieli "blizej" ale jego oferta jest godna rozpatrzenia.

Czekam na odpowiedzi.

A czekajac na nie zrobilem 2 tygodniowa ankiete-by poznac Wasze zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 16:37 
Poczciwy Otto

Ja tam zagłosowałem na KK, ale głównie dla tego, że to jak na razie jedyne zaproponowane miejsce w które mam szansę się zabrać :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 16:44 
Główny Administrator
Główny Administrator

A jaki termin planujesz ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 17:41 
Moderator
Moderator

Witam tak jak wspomniał JMS teren Kotliny Kłodzkiej jest bardzo ciekawym i tajemniczym rejonem szczególnie dla poszukiwaczy,zarówno dla militarystów i moneciarzy.Krótkie info o Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" Kłodzkiej :
Cytuj:
Kotlina Kłodzka to region w południowo-zachodniej części Polski otoczony Górami Bardzkimi, Złotymi, Bystrzyckimi, Stołowymi oraz Masywem Śnieżnika. Jest to największa w Sudetach kotlina śródgórska o powierzchni 210 km kwadratowych. Jest to obszar bardzo atrakcyjny turystycznie- można tutaj znaleźć wiele wspaniałych krajobrazów i unikatowych w skali europejskiej miejsc np. Góry Stołowe i Masyw Śnieżnika. Region ten słynie z urokliwych górskich miasteczek, czystego powietrza, szlaków turystycznych i leczniczej wody mineralnej - miedzy innymi dlatego powstały tutaj liczne i słynne w całej Polsce uzdrowiska. Na koniec wystarczy dodać, że przebywali tutaj ludzie najznakomitsi - m.in. prezydent Stanów Zjednoczonych John Quincy Adams i Fryderyk Chopin

W okolicy mamy szereg miejscowości wartych do odwiedzenia z wykrywaczami i nie tylko.Właściwie każde miejsce w Kotlinie jest tajemnicze ma swoją historie.Znajdowało tam sie wiele karczm,kapliczek i wiele innych obiektów godnych uwagi(np. Słynna już Karczma w Bielicach)Ogólnie dawny węzeł komunikacyjno-handlowy :jump .Natomiast jeśli chodzi o militarke to począwszy od Kłodzka na granicy z Czechami kończąc są to tereny nasycone wszelkimi nawet i egzotycznymi militariami.W Kłodzku mamy do przetrzepania 2 tajeminicze Twierdze(na jednej znajdowała sie fabryka AEG przeniesiona z Łodzi,hasał sobie Werhwolf).Lecąc w dół w kierunku Bystrzycy zaczynają sie tereny działania Werhwolfu(wszelkiego rodzaju skrytki zaopatrzeniowe),liczne zrzutowiska militariów itp.Lecąc dalej w stronę Międzylesia zaczynają sie tereny szczególnie nasycone militariami(składy amunicyjne i broni).Dodatkowo na terenie Kotliny Kłodzkiej można znaleźć skrytki z dobytkiem miejscowej ludności,które zostały zrobione przed ich wysiedleniem(trafiają się dość często :) ).To wszystko napisałem w wielkim skrócie.Tak naprawdę to atrakcji,miejsc,historii jest mnóstwo,o których nie sposób jest zmieścić w jednym poście.Te osoby które interesują się tym rejonem to wiedzą jakim smacznym kąskiem jest Kotlina Kłodzka(tzw.Eldorado-egzotyczne,Zachód).Po niżej zamieszczam garść linków do stron o Kotlinie oraz mapkę Kotliny Kłodzkiej z zaznaczonymi na niebiesko miejscowościami wartymi do odwiedzenia(z większością wiążą się ciekawe historie i legendy oraz specyficzne fanty :) ).

Sznurki :
http://www.sudety.info.pl/npl/charakter ... nakl.shtml
http://www.sudety.info.pl/npl/miasta/klodzko.shtml
http://www.dawneklodzko.info/
http://www.pknet.pl/
http://www.bystrzyca.info.pl/
Jeśli macie jakieś pytania odnośnie Kotliny,atrakcji,miejsc do kopania itp. to pytajcie śmiało,w miare możliwości chętnie odpowiem :)

No i mapka.......
[ img ]

P.S Przepraszam za chaotyczną treść posta ale nigdy nie byłem dobry w pisaniu takich wypowiedzi,a pisałem w większości z głowy co miałem na myśli.Jak macie pytania to piszcie. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 18:11 
Moderator
Moderator

jak najbardziej ZA :) kotlinka :) zapomniales wspomniec nieopodal Tlumaczow i piekne geody ametystowe trafia sie kwarc dymny morion praz i cytryn niedaleko do klodzka gdzie piekna jaskinia niedzwiedzia jak rowniez kamieniolomy wapieni krystalicznych (najslynniejsze marmury polskie ) biala marianna no i piekne fluoryty teren warty odwiedzenia tylko drogi troche zakrecone... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 20:10 
Porucznik
Porucznik

witam

jestem jak najbardziej za , mam nadzieję że to nie będzie kryptoreklama ale proponuje zajrzeć na oblicza historii na forum wątek o wycofującej się armi Schornera. Dodatkowo do prezesaszczepana, pewnie znasz Pitera powinien ci pomóc. Jak coś się wyklaruje to i ja mogę pomóc.

No i dla wielbicieli fortyfikacji .

Po czeskiej stronie granicy są rewelacyjne umocnienia. Jak zlot byłby pod koniec sierpnia to w Kralikach jest rekonstrukcja "bitwy" podobno najlepsze tego typu widowisko w regionie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 20:48 
Weteran
Weteran

Termin ? Przede wszystkim termin.?

Jakaś przybliżona lokalizacja?

Ale tam się strasznie dłuuugo jedzie... minus

Ale rejony rzeczywiście super : widokowo, zabytkowo itd. plus

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 21:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Po wczorajszej lekturze Antkowiaka, jestem za Kotliną Klodzką. Tylko kiedy? Bo maży mi się jesze w tym roku Bułgaria i Rumunia, ale to chyba na wiosnę jak zaczną orać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 21:29 
Moderator
Moderator

Cytuj:
zapomniales wspomniec nieopodal Tlumaczow i piekne geody ametystowe trafia sie kwarc dymny morion praz i cytryn niedaleko do klodzka gdzie piekna jaskinia niedzwiedzia jak rowniez kamieniolomy wapieni krystalicznych (najslynniejsze marmury polskie ) biala marianna no i piekne fluoryty teren warty odwiedzenia tylko drogi troche zakrecone...

Racja zapomniałem o miłośnikach kamierdolców.Serdecznie przepraszam
Cytuj:
Po czeskiej stronie granicy są rewelacyjne umocnienia. Jak zlot byłby pod koniec sierpnia to w Kralikach jest rekonstrukcja "bitwy" podobno najlepsze tego typu widowisko w regionie.

Faktycznie niezły pomysł,sprawa do przedyskutowania.A co do widowiska to jedne z najlepszych tego typu w Europie.
Cytuj:
Ale tam się strasznie dłuuugo jedzie... minus

Wiecznie na Jurze nie będzie zlot.......choć raz można gdzie indziej.
Cytuj:
Termin ? Przede wszystkim termin.?

Najprawdopodobniej koniec sierpnia jak co roku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 22:30 
Porucznik
Porucznik

prezesszczepan - jeśli koniec sierpnia to może zgrać to z imprezą w Kralikach??. A sam zlot najlepiej ze względów logistycznych blisko lini kolejowej i dobrej drogi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 23:43 
Podporucznik
Podporucznik

Trzeba jeszcze dodać że jest sporo sztolni ( m.in. Złoty Stok , Stolec -to nie żart :) ) Srebrna Góra - wiadomo :) A dla miłosnikow kamulców to Kenny zapomniał dodać, że jest jeszcze Ratno i ładne stanowisko z rybkami (czerwony spagowiec) i jeszcze pare ciekawych miejscówek. Jak na kamienie to moge pomóc w wyborze miejsca :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 00:40 
Plutonowy
Plutonowy

jestem za , możem druknąć ogłoszonko ładne w gazecie
hehehehe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 23:23 
Specjalista
Specjalista

coś mało ludzi się odzywa z kotliny. Szczepan - BOHUN jest z tobą! Jak ktoś się zgłosi z naszej kotliny kłodzkiej to dawajta jakieś znaki życia. Gadałem ze szczepanem( prezesemszczepanem) jako że to sąsiad 20 km błąd ortograficzny!!! i kopiemy razem)- zlot byłby ekstra, w podzamczu na jurze w sierpniu było OK! Tak więc chłopaki trza by zlocik tu zrobić bez dwóch zdan a co do kopańska 100% gwarancji, że nikt się nie zawiedzie kamienirze, moneciarze i militaryści. :jump :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 marca 2005, 14:41 
Główny Administrator
Główny Administrator

czyli pozostaje termin i lokalizacja :) na Gliwice możecie liczyć.

Pozdrawiam FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 marca 2005, 00:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja też bym się pisał, czekam na nową wykrywke i chętnie bym ja sprawdził w terenie, tym bardziej że okolica kotliny jest git.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]