Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 21:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego tak mało Krakowa (i okolic)?
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 19:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witajcie!
Patrząc na to, z jakich okolic pochodzi większość prezentowanych na forum fantów, zastanawiam się dlaczego stosunkowo mało jest z okolic Krakowa. Takie odpowiedzi nasunęły mi się na myśl, proszę o weryfikację:
a) źle patrzę,
b) okolica jest uboga w fanty, (hmm...wątpliwe...)
c) teren generalnie przeszukany, (ale aż tak...?, chyba nie...)
d) mału tu poszukiwaczy w okolicy (w to bardzo wątpię)
e) poszukiwacze kopią, tylko nie chwalą się znaleziskami.
Może o czymś zapomniałem?

PS. Gdzie na południe od Krakowa (w bliskiej okolicy) jest teren dobry na trening dla początkującego z wykrywką?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 20:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Stawiam na opcję e)
tzn. podejrzewam że poszukiwacze z okolic Krakowa patrzą z politowaniem na nasze znaleziska i nie prezentują swoich wykopków żeby nas nie wpędzać w depresję. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 23:45 
Chorąży
Chorąży

WITAM :kill Opcio co ty odpie... ????? Zadajesz pytania na które szanujący się Krakowiak nie odpowie!!!Gdzie są fanty?Odpowiedz jest jedna w d.. :dupa A teraz pare odpowiedzi-podpowiedzi : by ci oko zbladło jakie fanty te paskudne Krakusie -centysie z ziemi wyciągają,jeno Krakowiaczek-przecherka nie kce sie chwalić bo sie obawia że mu sią Netcomy z połnocy zwalą w jego okolice i ostatniego groscha z ziemi wyjmą :evil: Ty się Opcio nic nie martw brać krakowska nie zostawi cię na pastwę losu i Netcoma!!!
Czego szukasz ? Napisz a na pewno coś dla Południowego - Krakusa się znajdzie . :lol: Pozdrawiam :zdr
Pozdro dla Netcoma auch. :pub

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 23:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No wiedziałem, że się w końcu Krakusy oburzą :) Wystarczy tylko zaczepić... ;) Ach, ta centusiowa natura... Uspokoiłeś mnie nieco.

PS.Odezwałem się na PW.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2004, 13:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam,

Czy ktos z Krakowa ma czas i ochote pokopac w sobote lub niedziele gdzies w okolicach naszego miasta? Jesli tak dajcie znac. Apropo bylbym wdzieczny za choc orientacyjne podanie kilku ciekawych miejsc w promieniu tak do 40 km od Krakowa, gdzie warto pokopac, glownie pod katem monet i innych tego rodzaju gadzetow.

Pozdrowka i z gory dzieki za odzew

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 listopada 2004, 20:47 
Chorąży
Chorąży

Witam i pozdrawiam brać krakowską :pa No to jak się oburzyłem to teraz muszę się lekko pokajać a to z następujących powodów; okazuje sie że OPCIO szuka monetek w ziemi a w tym temacie to niestety jestem zielony jak one dollar :cry: vide viewtopic.php?t=6959 mam nadzieje że to się rychło zmieni bo już gromadze literature na długie zimowe wieczory a jak nadejdzie wiosna to ho ho... :D Pilnie studiuje Forum,niektórzy poszukiwacze-minetkowcy dzielą się czasem cennymi uwagami gdzie szukać.Mimo kiepskich efektów nie tracę nadziei , a jak mnie już wszystko wqr.... to jadę przesiewać piasek do Kryspinowa :P
PS. Opcio widzę że zaczynasz od studiowania żródeł pisanych co cieszy, tu link do stronki która może być pomocna przy "zgrywaniu" starych map ze stanem obecnym. http://mapy.wrotamalopolski.pl/
PPS.Ja zaczynałem szukać monet na polach otaczających poaustryjackie forty,tam też znalazłem pierwsze grosze,dalej na południe to w prawie każdej wiosce np.Dobranowice,Sieraków itd są/były spore majątki,dwory,karczmy i inne miejsca które warto oblookać.Niestety ustalenie lokalizacji przysparza niekiedy sporo problemów.No i to by było na tyle jak wpadne na jakiś ślad to dam znać.
PPPS. NIEUSTAJĄCE POZDROWIENIA DLA NETCOMA :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 listopada 2004, 22:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ano wrotamalopolski znam, oglądam... A jak to z tymi fortami jest? Obkopane już znacznie czy coś tam jeszcze można wyciągnąć? Też przymierzam się kiedyś do wypadu na galicyjskie wioski... Najpierw muszę się jednak "oswoić" ze sprzętem :) Trafiłeś na jakieś interesujące lektury na temat historii terenów na południe od miasta? Hmmm...muszę poszukać jakichś map (tylko krakowskie znalazłem w necie, innych terenów na południe już nie), wycieczka do Jagiellonki to chyba dobry pomysł...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 listopada 2004, 22:54 
Chorąży
Chorąży

Elo :pa Moim skromnym zdaniem nie ma terenu o którym można powiedzieć że jest przekopany do cna.Pola otaczające forty krakowskie nie były/nie są? w kręgu zainteresowania poszukiwaczy z Kraka-brak śladów exploracji(no chyba że to sami gentelmeni zakopujący po sobie dołki).Poddam jeszcze jeden ślad: warto zainteresować się przebiegiem granić miasta Krakowa,być może te przedwojenne(i dawniejsze)pokrywają się z obecnymi. :? :D Może w obecnych granicach miasta są miejsca niezabudowane od wieków?Może warto oglądać Telewizje i Maksymiliana lub coś maksymiliańskiego w telewizji sam już nie wiem bo jestem pijany( i oczywiście najbliższe okolice?)Co do południa : wszelkie tropy prowadzą w okolice linii-Myślenice-Dobczyce oczywiście wzdłuż Raby. :jump ale o tym może kiedy indziej.Pozdro.
PS.I miałem sen... wszystkie krakowskie piszczalkowcy razem zusamen na pola a potem na piffo :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2004, 18:47 
Specjalista
Specjalista

Witam Panow!

Obok fortow mozna jeszcze spoko troche drobnicy powyciagac ale sporo smieci lezy w ziemi (pull-taby w strasznych ilosciach, puszki po piwie i inne kolorowe badziewie)wiec jest z tym troche zabawy ale luski, drobne monety i troche wojskowych smieci jeszcze zalega w ziemi. Dobre sa tez stare poligony obok Tynca, kopca Kosciuszki i w Niepolomicach - troche monet znalazlem tam na strzelnicach

A co do granic miasta - najlepisza miejscowka to ex punkt celny wolnego miasta krakowa obok skrzyzowania ulic Monte Cassino i Kapelanki - dogadalem sie z obecnymi wlascicielami i w sierpniu z trawnika wyjalem tam okolo 50 monet, byly glownie wokolo skladu a 1/3 na takiej malej wysepce z kapliczka (30 metrow dalej) Problem byl taki ze teren dosc ruchliwy i kopac nalezalo raczej wieczorem - szkoda ze wiekszosc miejsca do kola jest obecnie zabudowana bo pewnie bylo by tego wiecej

Pozdrawiam
Exodus999

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2004, 23:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

To ciekawe. Mieszkam od tego miejsca niedaleko i parę lat temu szykowałem się z wykrywką ale kumpel, który mieszka w okolicy od dziecka mnie zniechęcił, że odkąd pamięta pili tam w krzakach miejscowi żule i kapsli będzie tyle, że się odechce. Parę lat temu przed urzędem akcyzowym były jeszcze resztki wałów, które usunięto i wyrównano teren. Swoją drogą ciekawe jakie monetki wyciągnąłeś. Jeśli to nie tajemnica, to napisz. Okoliczny teren jest rzeczywiście ciekawy. Próbowałeś może w okolicach pałacu, gdzie jest blacharstwo samochodowe? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]