Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 01:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwacze razem z Archeologami. Wyprawa - Wiosna 2007 ?
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 03:37 
Specjalista
Specjalista

Od kilku dni prowadzimy rozmowy pilotazowe w srodowiskach archeologicznych odnosnie poruszanych na konferencji roznych mozliwosci wspolpracy miedzy poszukiwaczami a archeologami.
Wiadomo ze takie dzialania sa realizowane z duzym powodzeniem od dawna, czego przykladem sa tematy zamieszczane na forum przez Mirka. Tym razem jednak istnieje realna szansa zaangazowania do wspolpracy poszukiwaczy nie tylko z okreslonych regionow w ktorych aktualnie prowadzone sa badania lecz byc moze na znacznie szersza skale obejmujaca teren calego kraju !
Istnieja realne przeslanki ze wszystko sie uda lecz inicjatywa powinna wyjsc od nas. Nie musze chyba mowic ze takie dzialanie w czasie prac nad nowa ustawa i niechetnego patrzenia na srodowisko poszukiwaczy niektorych kregow naukowych wybitnie wplynie na ksztaltowanie naszego pozytywnego wizerunku .
Cale przedsiewziecie mialoby sie zaczac na wiosne (koniec marca-maj) i objac swoim dzialaniem rozne czesci polski.
Postaramy sie zeby odbilo sie to szerokim echem w mediach - miedzy innymi powstanie film. Jest jeszcze za wczesnie zeby mowic o szczegolach lecz jezeli projekt spotka sie z zainteresowaniem bedziemy nadal rozmawiac w tej sprawie, monitowac temat i stopniowo informowac .
Juz teraz jednak chcialbym ta kwestie poruszyc i zapraszajac do udzialu prosilbym o deklarowanie checi uczestnictwa.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano niedziela, 3 grudnia 2006, 17:09 przez Szary Wilk, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 14:14 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witaj !

bardzo chętnie wezmę udział w takim przedsięwzięciu.

i Powiedz proszę , jak ma to wyglądać ,
nic nie jest jeszcze pewne..?

Pozdrawiam

Kuba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 14:16 
Generał Broni
Generał Broni

Ja również deklaruję uczestnictwo :) I czekam z niecierpliwością na szczegóły. Gdyby trzeba było coś pomóc w organizacji itp. to daj znać :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 15:06 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja również jestem chętny do wzięcia udziału w takim projekcie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 15:15 

Witam!

Proponuję by ustalić ogólnokrajową listę takich projektów, w których byłaby możliwość wzięcia udziału przez zainteresowanych poszukiwaczy. Potrzebna jest nam teraz koordynacja działań :skromny
Właśnie otrzymałem informację o zaproszeniu na wiosenne kopanie w rejonie portu wikingów "Truso". Sprawa jest o tyle unikalna, że badania odbędą się we współpracy ze sławną duńską grupą poszukiwawczą, znaną z poszukiwań i spektakularnych rezultatów na wyspie Bornholm :)
Niech nam więc nikt nie mówi, że konferencja nie przyniosła rezultatów :1
Zapowiada się ciepła wiosna, ladies and gentlemen :luv

Ostatnio edytowano niedziela, 3 grudnia 2006, 15:59 przez Van Worden, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 15:40 
Generał Broni
Generał Broni

Jak by co to mogę podać ewentualne namiary gdzie się zgłosić i na kogo powołać, ale to już w przyszłym roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 16:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też chętnie wziął bym w tym projekcie udział, tylko nie wiem czy nie jestem czasem na takie pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! "za mały"... Trzeba mieć odpowiednią liczbę przepracowanych godzin w terenie...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 16:48 
Specjalista
Specjalista

Na ta chwile rozmawiamy jedynie odnosnie potencjalnych mozliwosci. Nic nie mozna jeszcze powiedziec autorytatywnie poniewaz wszystko zalezy od OODA, konserwatorow itp. Pojawila sie jednak realna szansa zaistnienia projektow w ktorych udzial mogloby wziasc szersze grono poszukiwaczy.W tym celu nalezy powziasc dzialania we wlasnym zakresie i spopularyzowac powyzsze mozliwosci w naszym "srodowisku". Deklarujac swoje zaangazowanie w taki projekt obrazujemy jak duzym zainteresowaniem cieszy sie (lub nie) mozliwosc wspoldzialania z archeologia i muzeami. Miedzy innymi od tego wlasnie zainteresowania zalezy czy rzeczywiscie do wspolpracy zostanie wciagniete szersze grono poszukiwaczy czy tez jak zwykle do tej pory oprze sie to na ekipach ktore od dawna w takim wspoldzialaniu uczestnicza .Stad potrzeba deklarowania swoich checi.
Tross - najwazniejsze ze chcesz wziasc udzial w takim projekcie :1 wszysko wyjdzie w praniu i zalezy od przebiegu wydarzen w najblizszym czasie.

Van Worden napisał(a):
Właśnie otrzymałem informację o zaproszeniu na wiosenne kopanie w rejonie portu wikingów "Truso". Sprawa jest o tyle unikalna, że badania odbędą się we współpracy ze sławną duńską grupą poszukiwawczą, znaną z poszukiwań i spektakularnych rezultatów na wyspie Bornholm

Nie ma jeszcze oficjalnego stanowiska OODA w tej sprawie na ktore przyzwoicie nalezy poczekac zanim sie rozreklamujemy. Jezeli jednak ten projekt dojdzie do skutku na pewno wezmie w niej udzial rowniez polska ekipa w niczym swoim kolegom dunczykom nieustepujaca :1
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 17:03 
Kolega Żwirka

No ja też byłbym chętny :) Jak się uczyć to od najlepszych :)
Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 18:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Ponieważ w dzieciństwie miałem plany zostać albo marynarzem albo archeologiem to taka możliwość współpracy byłaby w pewnym sensie spełnieniem dziecięcych marzeń :) . Niniejszym równiez deklaruję swoją gotowość do wzięcia udziału w tej akcji.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 18:41 
Weteran
Weteran

Jeżeli będę wiedział coś więcej to przedłożę projekt znajomym archeo, tylko trzeba to załatwiać dość szybko, bo na pozwolenia czeka się i czeka

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 19:45 
Specjalista
Specjalista

Atylla - Zalozeniem projektu jest dzialanie zgodnie z prawem i uprzednim otrzymaniu wszystkich potrzebnych zezwolen. Poza checia zainteresowania OODA i archeologow naszym pomyslem na tym miedzy innymi polega rozpoczeta przez nas mediacja. Ze swojej strony moglbys zainteresowac i zachecic znajomych archeologow inicjatywa zaangazowania w badaniach (wykopaliska, badania powierzchniowe) wolontariuszy z kregow poszukiwawczych. Jezeli wczesniej tego nie robili, niech sie z tym przespia i przyzwyczaja do takich rozwiazan :1 .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 19:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I ja zgłaszam swoją chęć uczestnictwa.

Wcześniej już 2 sezony kopałem bez wykrywki z archeologami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 03:03 
Podporucznik
Podporucznik

Jestem zainteresowany :)
Zawsze to nowe doświadczenia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 09:06 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Jestem za i dodatkowo chetny na taka impreze
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]