Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Olszynka Grochowska
PostNapisane: środa, 16 marca 2011, 23:04 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Apel do "naszych" i przyjaciol z pewnego warszawskiego forum, nie spieszcie sie tak z kopaniem, fantow dla wszytkich starczy, poswieccie odrobine czasu na zakopywanie dolkow po sobie, bo juz sie po miescie roznosi smrod, ze Olszynka wyglada jak ser szwajcarski :)
ps.
dzis ktos posiwecil godzine na zakopywanie nie swoich dolow, tylko po to, zeby nastepnym razem nie tlumaczyc sie ze "te kratery nie sa moje".
ps2.
Chyba to po wystawie w MWP Olszynka zostala ponownie odkryta, nawet przez archeologow (oni chyba zakopywali po sobie) :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Olszynka Grochowska
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 22:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

superstefan jesli ,,pijesz" do mojego stowarzyszenia exploratorzy.pl to przedstaw się z imienia i nazwiska o ile nie brakuje CIe odwagi i napisz co takiego zrobili członkowie naszego stowarzyszenia, kiedy , daty , fakty (skoro taki odwazny post to zapewne masz dowody). Jeśli oczywiście chodzi o mazowieckie stowarzyszenie historyczne exploratorzy.pl . I tę kwestię pociągniemy już dalej oficjalnie.

Jeśli zabolało Cie to że już mamy zgody na ten teren , weszlismy tam z archeologami a Ty w tym czasie chcialeś na dziko bobrować i zakłóciliśmy Twoj spokój to wybacz kolego. Ja wiem że najlepszą obroną jest atak , ale my w tej sprawie http://exploratorzy.pl/inicjatywy-bylo-nie-minelo.php zrobilismy sporo, a robimy cały czas dużo o czym dowie się srodowisko w terminie późniejszym. To co robimy to wszystko jest zgodnie z litera prawa, promując właściwe postawy srodowiska poszukiwaczy i pasjonatów historii.

Adrian Kłos
viceprezes MSH Exploratorzy.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 22:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

jak sie dowiedziałem nie chodzi o Ciebie tylko Twojego znajomego który był na olszynce i spotkał nasza grupą, wiec zwracam honor jeśli chodzi o Twoją osobe. Lecz ,,absmak" pozostał Panowie , bo próbujecie robic w swoje gniazdo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 23:29 
Specjalista
Specjalista

Kolego Adek,
po pierwsze jesli wymagasz od kogos by sie przedstawil, kultura wymaga abys najpierw sam to zrobil.
Po drugie, wywaz nieco swoj ton i troche wiecej pokory.
Nie wy jedyni macie prawo kopania na Olszynce. Nie wy pierwsi tez to robicie. Jednak dopiero w ostatnim czasie pojawily sie smrody o podziurawionym terenie. Rowniez Muzeum Wojska Polskiego, choc nie rosci sobie innych pretensji, ten wlasnie aspekt, jak wiem, mocno sie nie podoba.
Opanuj wiec bonczuczne wypowiedzi i po prostu zakopujcie za soba doly !
Bo wlasnie takie zachowanie nazwalbym "robieniem w swoje gniazdo"!
To tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 23:44 
Główny Administrator
Główny Administrator

Myślę, że rozmówcy powinni trochę powściągnąć emocje i dogadać się na pw lub telefonicznie.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 23:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

kolego Szary Wilku, nie wiem czy zauwazyłeś ale przedstawiłem się z imienia i nazwiska, jakiś danych dodatkowych ode mnie jeszcze oczekujesz? Chętnie dopisze, nie zarzucaj mi prosze braku kultury.

Tak jak zauwazyles nie my pierwsi i jedyni chcemy być na Olszynce, od lat są tam prowadzone poszukiwania. Jak wiesz jest to teren otwarty, od naszej ostatniej incjatywy minęły miesiące i moglobyc tam pół Warszawy. Wiec sugerowanie że Iksiński czy Pypciński nie zakopywał dołów bez jakichkolwiek dowodów jest nie na miejscu.

Nie jestesmy stowarzyszeniem stricte poszukiwawczym, mamy w swych szeregach, dziennikarzy, prawników, prawników i wiele osób które wykrywacza nie widziały. Realizujemy i chcemy realizować pomysły nie związane z prowadzeniem poszukiwań za pomocą sprzetu elektronicznego.

I nie pozwole żeby ktokolwiek bez jakichkolwiek dowodów na podstawie przypuszczeń a śmiem domyslać sie ze też innych podbudek chce oczerniać nasze stowarzyszenie niech napisze to oficjalnie, podpisze się z imienia i nazwiska i to tyle co mam do powiedzenia w tej kwestii.

Jeszcze raz
Adrian Kłos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2011, 23:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

jesli któraś ze osób, superstefan, szary wilk, kolega superstefana czy inna osóba chce wyjaśnić tę kwestię to prosze o kontakt telefoniczny w dniu jutrzejszym 609 770 222 . Lepiej rozmawiać, wszystko wyjaśnić jak sugeruje administrator, bo wydaje mi się ze gramy do tej samej bramki Panowie. Osobiscie mam dosyć bagna panującego w naszej branży i sam nie zamierzam przyczyniać sie do jego powiększania.

z pozdrowieniami
Adrian Kłos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 01:14 
Specjalista
Specjalista

adek napisał(a):
kolego Szary Wilku, nie wiem czy zauwazyłeś ale przedstawiłem się z imienia i nazwiska, jakiś
Faktycznie, podpis przegapilem- przepraszam.
Jest to jednak forum dyskusyjne na ktorym (szczegolnie w swietle naszej specyficznej dziedziny) poslugiwanie sie nickami jest jak najbardziej na miejscu. Nie mozemy wymagac ujawniania personaliow. Zostaje to jedynie kwestia decyzji uzytkownika.

Co do nie zakopanych dolow. Nie stawiam tezy ze to wasze dzielo. Zostal jedynie zasygnalizowany, zaobserwowany problem. Dzialajac w tym (czy innym) terenie w sposob jawny, musicie sie liczyc z faktem, ze slusznie czy tez nie, ale tego typu obrazki beda kojarzone wlasnie z wami.
Mi tlumczyc niczego nie trzeba.
Jesli blad czy wina nie lezy po waszej stronie, byc moze nalezaloby w jakis sposob odniesc sie do zasygnalizowanego problemu w sposob oficjalny. Chocby informacji do konserwatora ( o ile wystapiliscie u niego o zgode), lub chocby informacji na wlasnej stronie www o stanie terenu jaki zastaliscie podczas powrotu do swoich badan. Tak czy inaczej, dla dobra sprawy i w tej sytuacji, podczas dalszej eksploracji, nalezaloby po prostu zakopywac wszystkie dolki, nie tylko swoje.

Zwroccie po prostu na to uwage, aby nie dawac argumentow ludziom nie przychylnym, oraz nie zrazac przychylnych.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 08:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

na zostawianie terenu takim jaki zastaliśmy zwracamy bardzo mocno uwagę ( i nie chodzi tu o same doły)dlatego tym bardziej zabolało nas to co zostało napisane. Zresztą tak jak i w Waszym tak i naszym interesie jest to żeby był tam porządek żeby nie wstydzić sie potem przed instytucjami które będą towarzyszyć nam przy tej czy innej incjatywie. Dodam tylko że wejście z redaktorem Sikorskim co widać w programie odbyło się bez sprzętu a wizyta z archeologami była ze sprzętem elektronicznym (nie wykrywaczem) tyle że by to sondaż bezinwazyjny. A za tych wszystkich, którzy byli pomiędzy naszymi obecnościami tam i będą po nas odpowiadać nie możemy.

To chyba tyle w gwoli wyjaśnienia.

pozdrawiam
adek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 17:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Szanowni Koledzy,
a właściwie piszę głównie do dwóch z Was (do Stefana i Filipa), wiem już na czym polega Wasz problem i skąd donosy z Waszej strony.

Po pierwsze, jeszcze kilka lat temu wierzyłem, że poszukiwacze to idealiści, których dzięki pasji stać na wiele. Teraz widzę, że wśród wielu wspaniałych ludzi są też tacy jak Wy, którzy miłość do historii traktują jako swój folwark, uciekając się przy tym do kłamania przy zwykłym kapowaniu.

Po pierwsze, nasze Stowarzyszenie nigdy nie prowadziło prac wykopaliskowych na Olszynce.

Po drugie, nie ma tygodnia zapewne, żeby w takich miejscach jak Olszynka, Zakroczym, Wyszogród czy Liw nie przechodziło kilku do kilkunastu poszukiwaczy więc przypisywanie komukolwiek jakiegoś dołka personalnie świadczy o poziomie inteligencji lub złych intencjach.

Po trzecie, jeśli dalej chcecie nam poprzez jedno muzeum a docelowo w środowisku konserwatorskim (gdzie wykazaliśmy się już wieloma osiągnięciami, przekazując eksponaty, prowadząc szkolenia, organizując wystawy itd.) popsuć opinię to chciałbym, żebyście wiedzieli, że wszystkie nasze działania są i zawsze będą zgodnie z literą prawa, a Wasza działalność oparta na kopaniu poza stanowiskami archeologicznymi bez pozwolenia WKZ (na papier z muzeum) w każdej chwili może podlegać weryfikacji prawnej z wszystkimi tego konsekwencjami. Kto mieczem wojuje... Zwłaszcza, że to tak małe środowisko, że wszystko o sobie wiemy. O Was na pewno dużo i to z niezłą od wczoraj dokumentacją.

Z poważaniem
Robert Wyrostkiewicz
Prezes MSHE
Kontakt ze mną: GG 9954100

P.S.
Przepraszam tych, którzy być może z moich słów nie zrozumieli kontekstu, ale to post do tych, którzy znają sprawę. Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby, aby to upubliczniać w środowisku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 18:06 
Moderator
Moderator

Wyro napisał(a):
Szanowni Koledzy,
a właściwie piszę głównie do dwóch z Was (do Stefana i Filipa)...

To może, Szanowny Panie Prezesie z Sulejówka, sprawę wyjaśnić ze wspomnianym Stefanem oraz Filipem i nie rozdzierać szat na ogólnopolskim forum?
Jako osoba zupełnie z "warszawskiem środowiskiem" niezwiązana, a wręcz omijająca Warszafkie szerokim łukiem, po lekturze tego wątku odniosłem bardzo dziwne wrażenie. Superstefan napisał jeden post, w którym nazwa Waszego stowarzyszenia nie została nawet wspomniana. Ciekawe, że spośród wszystkich stowarzyszeń, lament podnieśliście wyłącznie Wy.
Najpierw Pan Wiceprezes (obywatel Imperium Rzymskiego, jak wynika z podpisu) pisze:
adek napisał(a):
Tak jak zauwazyles nie my pierwsi i jedyni chcemy być na Olszynce...

adek napisał(a):
jak sie dowiedziałem nie chodzi o Ciebie tylko Twojego znajomego który był na olszynce i spotkał nasza grupą...

potem Ty twierdzisz:
Wyro napisał(a):
Po pierwsze, nasze Stowarzyszenie nigdy nie prowadziło prac wykopaliskowych na Olszynce.

Hmmm, jak to było ze stołem i nożycami? Nie, żeby mnie to jakoś szczególnie interesowało.. Ale robicie raban na forum, grozicie, już nawet kwity zostały z szuflady wyjęte... A im więcej krzyczycie, tym sprawa staje się bardziej mętna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 18:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Panowie to nie tylko post , dziś byłem w muzeum WP, rozmawiałem z P Zajdlerem i osobą odpowiedzialną za kontakt z poszukiwaczami. Była oficjalna ,,skarga" , co pociągnęło za sobą zapytanie do stołecznego konserwatora w kontekscie,, które stowarzyszenie ma zgode i rozkopuje doły". Jest to bezpardonowy brudny atak mający na celu zdyskredytowanie naszego stowarzyszenia.
Atak który wyszedł z grupy która chciałaby uzurpować sobie wyłącznośc do pewnych spraw ale tak nie będzie.
Czekamy na dalszy tego tok i rozwój i w zależności od jego wyników zostaną podjęte odpowiednie kroki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 18:41 
Główny Administrator
Główny Administrator

Cytuj:
Teraz widzę, że wśród wielu wspaniałych ludzi są też tacy jak Wy, którzy miłość do historii traktują jako swój folwark, uciekając się przy tym do kłamania przy zwykłym kapowaniu.

Nie podoba mi się to zdanie zwłaszcza gdy jest kierowane do grupy.
Albo kolego masz na to jakieś dowody i sprecyzujesz swój wywód albo pozostaniesz, jak zwykle to bywa, zwykłym pieniaczem internetowym.

Apeluję również o poskromienie emocji, a skarga mogła wyjść z zupełnie innego środowiska.
Przypomnę tylko wałkowany temat sławnych ulotek anty poszukiwawczych rozrzucanych w okolicach Głubczyc, gdzie środowisko skupione wokół Thesaurusa lansowało tezę podobną do tej powyżej.
Okazało się jednak, że to ekipa krótkofalowców i "miłośników" Głubczyc wraz z dr M Bednarkiem byli autorami tej akcji. Niesmak jednak pozostał.

Jacek Wielgus
Administrator forum

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 18:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Napisałem mój post głównie do dwóch panów z PS i dodałem post scriptum:

"Przepraszam tych, którzy być może z moich słów nie zrozumieli kontekstu, ale to post do tych, którzy znają sprawę."

Rozumiem, że ciekawość zwycięża, ale wiadomość od nas jest już doręczona do adresatów i nie zamierzam jej wyjaśniać wszystkim internautom (i mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby).

Co do nożyc nie za bardzo rozumiem, ale może wpis Adka o dzisiejszej wizycie w MWP podpowiedział Koledze o co chodzi.

Dziękuję za miejsce na Państwa forum dla zamieszczenia tego co chciałem przekazać dwóm kolegom z PS.

Pozdrawiam.
Z mojej strony to wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 19:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

imiona nazwiska moge podać ale co to zmieni? Jako strona zapoznamy się z pismem jesli będzie w nim jakakolwiek zmianka o naszym stowarzyszeniu to mamy do tego pełne prawo aby się ustosunkować oficjalnie. Mam nadzieje że sprawa zakończy się tak jak sobie tego MWP i my życzymy, czyli będziemy wspólnie jako środowisko realizować ciekawe i potrzebne inicjatywy. I (autorzy ,,pomysłu”)nie obawiajcie się że coś Wam ubędzie, chodziliście tam latami i pewnie będziecie to robić. Nie chcecie iść z nami w jednym szeregu to stańcie z boku ale nie ,,kopcie pod nami dołów”.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]