Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 00:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Podlasie, zgłoś się !
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 22:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Poszukuję osób, miłośników historii Podlasia, Ziemi Nurskiej i miasta Brańsk.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 22:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
błąd ortograficzny!!! czy chodzi Panu o te dokładnie Podlasie , ale jak coś zapraszamy na post pt.: GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM INFORMACJI,
tam jest kilka osób , które mają podobny problem .

:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 10:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam, a co Cie konkretnie interesuje , jestem z podlasia i moze moge pomoc..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Witam
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 16:57 
Szeregowy
Szeregowy

Ja tez jestem z Bialego a ostatnio przebywam w okolicach Krynek szukalem jakis konkretnych informacji o tych terenach a le nic nie znalazłem moze cos wiesz na ten temat Wonder?z gory dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 00:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witka,

Na temat krynek za wiele nie moge powiedzieć, natomiast wiem troszke nt. prus wschodnich i okolic, np. jeśli interesuje Cię lotnisko z IIws, moge dac namiar (sam tam jeszcze nie chodziłem ale się wybieram), lotnisko było radzieckie ale samoloty tylko tam stacjonowały do 41 roku póki herflik nie pokłucił się z dziadkiem stalinem:), oprócz tego są 3 wioski z 1szej Iwan trąbił z działa w 2giej herflik się okopał a w 3ciej sklad amunicji wyparowal bo Iwan się deczko w namierzaniu pomylił.

Nt. Iws jest kilka ciekawych miejsc ale zdrowo juz przekopanych (ciągle szukam nowych i efekty jakies tam sie pojawiają), powiedz co konkretnie Cie interesuje bo można pisać i pisać...

pozdrooffka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 12:53 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chodzi o lotnisko w okolicach Dojlid, czy inne ?? Wiem że tam jakieś było rpzed wojną, ale ne jestem pewny czy nie ma tam w tej chwili cywilnego, i czy na pewno było to radzieckie lotnisko :)
Jestem natomiast pewny do licznych betonowych dróg dojazdowych w lesie - śmigałem tam niegdyś dość często na rowerku :)
Są w okolicach Białęgo jakieś fajne miejsca do chodzenia z wykrywką ?? W wakacje zazwyczaj spędzam troche czasu w Białym, szczególnie w Kol. Dojlidy, tak że fajnie by było czegoś poszukać (w te wakacje będe już z wykrywką :) ) Wiem że na polu Dziadek kuzyna czasami znajdował jakieś łuski, kuzyn znalazł hełm niemiecki i puszkę od maski pgaz. - wszsytko bez jakiego kolwiek sprzętu :)

z góry dzięki za info.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 01:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

joseph napisał(a):
Chodzi o lotnisko w okolicach Dojlid, czy inne ?? Wiem że tam jakieś było rpzed wojną, ale ne jestem pewny czy nie ma tam w tej chwili cywilnego, i czy na pewno było to radzieckie lotnisko :)
Jestem natomiast pewny do licznych betonowych dróg dojazdowych w lesie - śmigałem tam niegdyś dość często na rowerku :)
Są w okolicach Białęgo jakieś fajne miejsca do chodzenia z wykrywką ?? W wakacje zazwyczaj spędzam troche czasu w Białym, szczególnie w Kol. Dojlidy, tak że fajnie by było czegoś poszukać (w te wakacje będe już z wykrywką :) ) Wiem że na polu Dziadek kuzyna czasami znajdował jakieś łuski, kuzyn znalazł hełm niemiecki i puszkę od maski pgaz. - wszsytko bez jakiego kolwiek sprzętu :)

z góry dzięki za info.

chodzi o inne lotnisko te co masz na mysli to krywlany i te lotnisko jest do dnia dzisiejszego.
Natomiast lotnisko o którym ja mówię jest ok 70 km. na północ od Białegostoku, w tej chwili są tam łąki ale teren z tego co widziałem jest spory do przegrzebania, (ale jak wspmniałe w poprzednim poście nie wiem czy cuś tam będzie bo sam jeszcze nie chodziłem a z tego co się dowiedziałem ruskie mieli tam tylko baze , bez żadnych działań).... chociaż się wybieram na mały rekonesans, i jeśli są chętni to no problem..

pozdrooffka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 12:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

JA mam troche daleko :) W Białym może będę 25 - 29 lipca, a jak ine to pewnie siwrpień - choć sam nie jestem pewny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 14:27 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Joseph jak juz będziesz sie wybierał to daj znać coś poszukamy do poganiania. A tak apropos co sie Wonder nie odzywasz, może skoczymy w końcu gdzieś razem transport mam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 15:20 
Szeregowy
Szeregowy

[quote="Wonder"]Witka,

Na temat krynek za wiele nie moge powiedzieć, natomiast wiem troszke nt. prus wschodnich i okolic, np. jeśli interesuje Cię lotnisko z IIws, moge dac namiar (sam tam jeszcze nie chodziłem ale się wybieram), lotnisko było radzieckie ale samoloty tylko tam stacjonowały do 41 roku póki herflik nie pokłucił się z dziadkiem stalinem:), oprócz tego są 3 wioski z 1szej Iwan trąbił z działa w 2giej herflik się okopał a w 3ciej sklad amunicji wyparowal bo Iwan się deczko w namierzaniu pomylił

Chodzi mi o tereny na polodnie od krynek. jest tam droga biegnaca z Krynek do Grodka ponoc byla to kiedys droga z Krakowa do Grodna ale zadnych info nie znalazłem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 22:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

Chodzi mi o tereny na polodnie od krynek. jest tam droga biegnaca z Krynek do Grodka ponoc byla to kiedys droga z Krakowa do Grodna ale zadnych info nie znalazłem[/quote]

Niestety w tym temacie nie mogę pomóc , bardziej na północ od sokółki czy krynek to tak

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2004, 21:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

troszke poszperałem nt. Krynek i cos tam wyszło,

jeśli chodzi o II ws to podczas tej wojny 70% miasteczka zostało zniszczone, była sobie "Dawna Synagoga" przy ul. Piłsudskiego, wybudowana w roku 1850 a zniszczona podczas IIWS, odbudowana i obecnie znajduje się tam podobno kino.
Idąc dalej, przy ul. Garbarskiej była sobie "Wielka Synagoga" postawiona w roku 1756, została wysadzona w roku 1944 - sprawcami niecnego czynu byli niemcy, a w roku 1971 ruiny zostały zburzone.

Patrząc wstecz bardzo możliwe że była tu droga o której wspomniałeś, Krynki powstały jako osada przy dworze królewskim na pocz. XV wieku. W 1434 roku Władek Jagiełło ucztował tu z Zygmusiem Kiejstutowiczem i odnowili unię polsko-litewską.
W roku 1509 Zygmus Stary lokował miasto, natomiast w 1569 Krynki otrzymały prawa miejskie magdeburskie.

Tyle historii (a patrząc na nią troszke się tu działo), myśle że to bardzo bogaty teren w różnego rodzaju fanty, tym bardziej że w 1914 roku na 10tys. mieszkańców 90% stanowili żydzi (wymordowani podczas IIws w Treblince).

Nie wiem czy te informacje cos Ci pomogą (są raczej ogólne) ale jeśli tam przebywasz to warto popytac miejscowych mieszkańców, "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! do każdego wspomniamego przeze mnie wątku opowiedzą ciekawa historię..

pozdrawiam

Paweł

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]