Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2026, 15:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wrocław i okolice ,gdzie na wykrywacz!
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2004, 23:30 
Plutonowy
Plutonowy

Witam kolegów!
Wiem,że temat był juz przerabiany wiele razy,ale tak naprawdę nikt nie napisał nic nadzwyczajnego i cały temat szybko znikł z forum.
Mianowicie chodzi mi o poszukiwania w rejonie wrocławia,i czy "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! warto szukać w rejonie wrocławia.
Chciał bym abyście pisali tutaj ,jak najwięcej o naszym mieście ,gdzie jezdzicie szperac i jakie macie efekty.
Ja myśle,że rejony wrocławia wcale nie są dobrymi rejonami jeśli chce sie znależć odznakę,klamerk albo jakiś nieśmiertelnik.
Oczywiście mozna znalezć ,ale jest to chyba o wiele cięższe zadanie niz w innych rejonach Polski.
Być może się myle.
Wiem jedno,że przeczytałem juz chyba cała dostępna literature na temat wrocławia i jego walk,jestem zapisany do wielu bibliotek.
Szukam jakichkolwiek informacji gdzie kolwiek się da,i naprawdę schodzo mi na to wiele czasu.
Słyszałem o 10 tomowej pozycji ,ale niestety w jezyku niemieckim pt,,Breslau Apocalipse,, czy czytał ktos z was tę ksiażke i czy przestudiowanie jej jest w stanie pomóc w poszukiwaniach.
Ja osobiście szukałem w wielu miejscach chyba we wszystkich w jakich mogłem i błąd ortograficzny!!! pojawic sie z wykrywaczem.
Ale niestety z niezbyt dobrymi efektami :).
Wiadomo,że najbardziej krwawe walki odbywały się na ulicach w mieście a najwięcej żołnierzy zgineło na ulicach.
Wiec wiekszośc ekwipunku była dokładnie zbierana.
Ja miałem jeszcze to szczęście ,że kopałem na zrzutowisku w Leśnicy i słynnych Maślicach.
Te drugie rozdziewiczałem własnoręcznie szpadlem,dopiero pózniej koparki i kopareczki poszły w ruch :)
O rany lepiej nie wspominać bo,az płakać się chce :).
Kopie już od lat na niskich łakach i nadal lubie wpaść tam nieraz podziubać.
Dla wszystkich ,którzy wypisywali na temat tego lasku różne dziwne rzeczy ,powiem że jeśli to co zostało wyciągnieta z tamtąd przez ostatnie 20 lat,mogło wrócic spowrotem,to jestem w stanie przysiadz,że w ciagu poł godziny,stać byłoby mnie na super mercedeska.
Wiem,że sam prze lata wyciągnołem z tamtad grube dziesiątki odznaczeń,klamer i innych piękności.Jestem pewien,że tak bogatego lasu nieposiadało żadne miasto w polsce i w okolicach.
Ale co było mineło.
Wiec prosił bym was,abyście podrzucili jakiś namiar,gdzie można by było wyskoczyć,może znacie jakis obóz w rejonach wrocławia.
Ja dla zainteresowanych moge przesłać namiar obozu RADU 11 kilometrów za Wrockiem.
Pozdrawiam i z góry dziękuje Patryk.

Szukam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 12:13 
Porucznik
Porucznik

Patryk , zamiast wypisywać elaboraty radze skorzystać z funkcji "szukaj" na tym i na forum odkrywcy. Znajdziesz dość dużo namiarów , jak chcesz z kimś pojechać to zależy czego chcesz szukać , we Wrocławiu znajdziesz fanów wszystkich epok . Jak 2 wojna daj znać możemy wybrać się razem.

O tym obozie radu , (pewnie i ty pisałeś o wróblowicach na odkrywcy) wiedzą zainteresowani i nie. Bądz co bądź nawet mna mapie jest nazwa Wróblowice Bunkry. :D

Co do literatury proponuje biblioteke wojewódzką na Rynku i szuakć wszystko Dolaty,Majewskiego i Jońcy na początek dużo ciekawej lektury.
Książka Majewskiego ukazała się ponownie chyba 2 lata temu moze w jakiejś księgarni jeszcze jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 13:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja osobiscie polecam rzeke Widawe, szczegolnie w okolicach drogi na Psie pole, z ciekawszych miejsc to jeszcze waly nad Odra (spore ilosci amunicji <flak 20> !!UWAGA!!)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 14:54 
Buszujący w śniegu

A może ktoś by się wybrał na jakieś kopanko wokół Wrocławia w tygodniu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 20:45 
Porucznik
Porucznik

w tygodniu cieżko , ale weekendy dlaczego nie. Ja preferuje zachodnią część z racji miejsca zamieszkania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2004, 21:22 
Plutonowy
Plutonowy

Witam koledzy,jednak jestescie,spoko mozna sie wybrac na wspolne kopanko .Mnie naprzyklad nie kreci amunicja,czy luski:)
Co do biblioteki skorzystam,choc takjak pisalem przczytalem juz wiele,moze jeszcze cos znajde.
Obóz radu byl za wróblowicami i nie potej stronie co magazyny amunicji w lesie tylko po przeciwleglej.
Co do postów na forum odkrywcy i tu,znam je na pamiec nie chodziBo mi o miejsca które tam podawali bo sa one slabe i juz niezle przeczesane.
Napiszcie kiedy macie czas pszperac,bo ja jezde prawie codziennnie,tylko ze jeszcze sie tlike autobusami.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2004, 10:02 
Porucznik
Porucznik

pewnie że po przeciwne stronie . Koło "strzykawek" . Łuseczki to chyba nie fant , noc hyba że ktośz ciekawość chce mieć polskie z 38 roku znalezione koło Wróblowic. A w "zasięgu" mpk jest kilka ciekawych miejsc , niby wszyscy tam byli , już nic tam nie ma , a jednak zawsze ktoś coś nowego znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2004, 07:45 
Generał Broni
Generał Broni

witam

zapraszam do kontynuacji tematu,
w nowym, bardziej pasujacym do tematu dziale :)

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 20:04 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

Jestem z Wrocka, przewaznie szukam meteorytow ale w miedzyczasie wybralbym sie tez poszukac innych rzeczy - nie mam konkretnych
preferencji - jezeli ktos bylby chetny na wypad w okolicach Wrocka prosze o info.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]