Teraz jest niedziela, 26 kwietnia 2026, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krotoszyn, Zduny
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 12:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostatnio wertowałem literaturę na temat I WŚ i powstania Wielkopolskiego. Odnalazłem trochę informacji na temat walk pod Zdunami, Chocholą, Krotoszynem. W wikipedii jest ona opisana jako bardzo krwawa (cokolwiek to oznacza ?). Czy posiada ktoś jakiekolwiek informacje o działaniach w tych okolicach ? ja wrzucę tylko kilka linków

http://toldo1992.wrzuta.pl/film/45ZHCyw ... _krotoszyn

http://wfeh.webd.pl/articles.php?article_id=1

http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=167

Cytuj:
Do pierwszego starcia z Niemcami doszło ok. godziny 2.00, w rejonie Chachalnii gdzie znajdowała się placówka polskiej Straży Granicznej. Był to tylko niemiecki patrol. Jeszcze przed początkiem wojny tj. przed godziną 4.45 przejechał przez Zduny pociąg z Warszawy do Niemiec. Ok. godziny 5.00 Polacy złapali pierwszego jeńca i wieść ta rozeszła się po mieście siejąc panikę. Ok. godz. 5.30 Niemiecka artyleria rozpoczęła ostrzał Krotoszyna, natomiast rPoznańczykr1; i pluton moździerzy 56pp ostrzelali Pyrzyce, rejon wodociągów w rejonie Krotoszyn-Chachalnia i ok. godz. 10 rejon szosy Zduny-Krotoszyn. [6] Pierwsze strzały padły ok. 8.30 w rejonie wodociągów, gdzie zebrało się wojsko niemieckie. [7] Był to II Batalion 183 pułk Landwehry. Zduny zostały zajęte o godz. 11. Sulmierzyce padły też na początku dnia. [8] Z pomocą pociągu nr 12, którzy przybył naszemu pułkowi dowódca niemieckiego pułku dał rozkaz do wycofania swojego oddziału ku granicy. Niestety Niemcy nie opuścili oni Zdun i Sulmierzyce. W wyniku niekorzystnego położenia militarnego Armii rPoznańr1; pułk dostał rozkaz wycofania się na linie rzeki Prosny i pod osłoną nocy z 2 na 3 września wycofał się i opuścił Krotoszyn.

a może posiada ktoś informację na temat działań 2go wojennych ? w tych okolicach ? Jarocin, Krotoszyn, Pleszew, Środa WLKP

na razie interesuję się historią okolic (chociaż w te okolice mam ok 35 km ) może na wiosnę wybiorę się tam z wykrywką ;)

dzięki za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Krotoszyn, Zduny
PostNapisane: środa, 23 lutego 2011, 15:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ponawiam. Był ktoś w tych stronach ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Krotoszyn, Zduny
PostNapisane: środa, 9 marca 2011, 00:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany