Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: woj. pomorskie (elbląskie), pow. kwidzyński, gmina Gardeja
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 01:41 
Małomówny czytacz

moze znacie jakies ciekawostki zwiazane z terenami polozonymi pomiedzy gardeja a trumiejami???
mam tam zapomniana przez rodzine dzialke i moze sie wybiore o ile cos ciekawego jest w poblizu..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 21:20 
Pułkownik
Pułkownik

BtS,
czy o ten fragment terenu Ci chodziło? jeżeli tak to zawsze możemy się dogadać :piwo :piwo :piwo :dnc

tylko kiedy??? :fon chyba na wiosne? :zdr :dnc , a mówiąc poważnie, teren przeczesany... ale kto wie...

:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2004, 20:41 
Małomówny czytacz

mam dzialke w czarnym dolnym i dlatego pytam czy jest tam cos interesujacego. najprawdopodobniej jak sie juz ociepli to wybieore sie tam na jakas wyprawe pod namiot no i przy okazji chcialem "pozwiedzac" okolice - nic konkretnego nie mialem na mysli bo nic nie wiem na temat tych terenow. no i stad wynikalo moje pytanie.

w kazdym razie jestem zainteresowany ew wspolnym wypadem - moge zapewnic ognisko i jakies piwko :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2005, 16:40 
Pułkownik
Pułkownik

Jakbys sie wybieral w okolice Wandowa, to ja sie pisze. Moze nie wrocimy z pustymi rekoma.
Jest to jedna z najstarszych osad na Pomorzu, pierwotna nazwa Werena, w okolicy grodzisko obronne do XIII wieku(nie ruszamy), ale mozna poszukac w okolicy. Naprzeciw grodziska w czasach sredniowiecznych stal zamek z kamienia i cegly, z wieza i murami obronnymi. Powstal okolo 1300 r. z inicjatywy brata zalozyciela wsi Ditricha Stange(mozna szukac). W Czarne Dolne kosciol stoi na miejscu grodu, jesli za kosciolem bylyby laki lub pola mozna sie wbic. W Czarnej Gornej byly majatek pgr z XVI wieku, warto zachaczyc. Warto przyjrzec sie tez wsi Nowa Wioska, podobno stal tutaj, badz stoi nadal piekny palac.
Po blizsza lokalizacje pisz na priv albo tutaj.
pozdrawiam
karas1979

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]