Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaka latarka na nocne wypady
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 05:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mactronic HLS -K1-PLUS z sensorem ruchu- jedyna wada jaka jest to ze ruchem ręki właczasz swiato białe a nie czerwone- bo czerwone jest z 3 diod, idealnie starcza na pole do pracy w ciemnosci. Polecam, sprawdziłem jestem zadowolony 99zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 07:06 
Generał Broni
Generał Broni

a ja polecam czapki z daszkiem od jaxona (pytac w wedkarskim) 3 diody wbudowane w daszku w zupelnosci wystarcza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 07:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

cehaigrek napisał(a):
a ja polecam czapki z daszkiem od jaxona (pytac w wedkarskim) 3 diody wbudowane w daszku w zupelnosci wystarcza.

dobre , pod warunkiem ze nie zalezy Ci na dyskrecji:) białe swiatło widac z daleka jak na dloni. Na czerwonym z latarek czlolowych lepiej sie pracuje, mniej widoczny jestes dla postronnych a mysliwy i tak Cie zauwazy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 07:54 
Plutonowy
Plutonowy

Grzebiuszka napisał(a):
henryy1991 napisał(a):
....zastanawiam się nad latarką UV, bo jak w którymś temacie wyczytałem jest ona podobno niewidoczna z daleka i nie przykuwa uwagi osób trzecich.....Czy w ogóle używa ktoś z was latarek UV??

Ultrafiolet(UV, promieniowanie ultrafioletowe, nadfiolet) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali od 10 nm do 400 nm. Jest niewidzialne dla człowieka

Nie tylko dla człowieka "niepowołanego" ale także dla Ciebie. Lampy UV używa się przy poszukiwaniach, ale nie na polu podczas nocnego kopania. Oświecając ultrafioletem ścianę domu można zobaczyć zamalowania ,zamurowania, napisy, które nie są widoczne przy normalnym świetle. I o takim zastosowaniu UV przy poszukiwaniach słyszałem.

Wiem co to ultrafiolet;) - w końcu maturę z fizyki pisałem i poszła całkiem dobrze;)
Część światła wydzielana przez te latarki jest niewidoczna to prawda, ale część to zwykłe pasmo fioletowe które jest widoczne i to o nie właśnie chodziło. Latarka świeci na fioletowo i światło które jest widzialne jeszcze dla naszego oka ma nam pomóc przy poszukiwaniu, a podobno, ALE TYLKO PODOBNO, jest ono bardzo słabo widoczne z daleka i tutaj kierowałem swoje pytanie i zarazem prośbę o potwierdzenie tej teorii. Bo jak już pisałem na początku ktoś tak prowadził poszukiwania i tak twierdził. Bede miał czas to poszukam tego tematu i wkleje tutaj linka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 15:43 
Plutonowy
Plutonowy

link do tematu w którym było wspomniane o latarkach UV i micie związanym z ich niedostrzegalnością z daleka:

viewtopic.php?f=1&t=86906&start=300

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 października 2013, 00:38 
Moderator
Moderator

W sobotę w Biedronce za 15 zł kupiłem taką czołówkę z 3-watową diodą LED. Świeci ciągłym lub migowym światłem, ma regulowaną wiązkę światła, z odległości 2 m daje na ścianie punkt o średnicy:
jedno skrajne ustawienie - punkt świetlny o średnicy 150cm
drugie skrajne ustawienie - romb o boku 20cm
Chyba warto, a przecież "Biedronka jest tak blisko...."

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2013, 07:52 
Plutonowy
Plutonowy

Heh, nawet bym nie pomyślał że w biedronce takie rzeczy można kupić. A jednak sklep ten potrafi zaskoczyć. Za taką cenę to na pewno warto spróbować.
Ja swojej w terenie jeszcze nie sprawdziłem- niestety;/ ale za to w garażu przy wymianie klocków hamulcowych spisała się znakomicie. No i przy czytaniu ksiażki również. Szczerze powiedziawszy to gdyby nie poszukiwania to nawet bym sie nie domyślił że coś takiego można sobie kupić i tak ułatwić życie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 14:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Petzl RXP - świeci jak wściekły, do wszelakich zastosowań. Grzebiuszka widział więc wie jak błyska :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 15:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja dzisiaj kupiłem w sklepie wędkarskim taką czołówkę http://latarkiled.pl/2013/07/07/latarka ... -2-led-ka/ w sumie wyboru nie było tylko taką mieli :) co mi się w niej podoba to te czerwone diody które dają naprawdę mało światła ale wystarczająco żeby zobaczyć co się wykopało minus to że migają i tak się zastanawiam jak to zrobić żeby świeciły na stałe domyślam się że wystarczy wylutować przerywacz niestety nie mam pojęcia jak taki przerywacz wygląda w takiej czołówce może któryś z kolegów się zna i wrzuci jakieś zdjęcie poglądowe z góry dzięki za pomoc :1 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
woytas napisał(a):
Petzl RXP - świeci jak wściekły, do wszelakich zastosowań.

Przebijam Petzla RXP :)
Od pięciu lat używam czołówki Mammut X-Zoom, mam też od siedmiu lat Petzla Myo XP, a jeszcze wcześniej używałem Petzla Myo 5.
Krótkie porównanie, zalety i wady.
Petzl Myo XP (do jaskiń i piwnic)
Zalety - dobre rozproszenie światła na bliskiej odległości, kompaktowa budowa i 3lata gwarancji.
Wady - marnej jakości kable łączące lampę z pojemnikiem na baterie. W Myo 5 uległ uszkodzeniu miesiąc przed końcem gwarancji, reklamacja została uwzględniona - zwrot kasy. W XP kabel padł 4 miesiące po gwarancji, lampa jest rozbieralna (Myo5 nie), więc 15 minut i kabel skrócony, działa. Taśmy po czasie się rozciągają. Duża prądożerność. Małe niewygodne przyciski. Najwyższa moc światła po naciśnięciu przycisku trybu boost. Cena.
Mammut X-Zoom (w teren)
Zalety - wygodny zoom, płynna zmiana szerokości snopu światła od 45 do 5 stopni. Dużo mocniejsze światło niż w XP i większy zasięg, do 120m. Bardzo długi czas świecenia na komplecie aku., nieporównywalnie, wiele razy dłuższy niż w XP. Duży, wygodny przycisk. Na zasobniku z bateriami przydatne na drodze, czerwone, migające diody. Można używać baterie litowe.
Wady - mały kąt padania światła. Cena.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 października 2013, 01:02 
Moderator
Moderator

No właśnie - cena. A poza tym zapomnieliście o jednej rzeczy. To nie jest ranking latarek do jaskiń, bunkrów, sztolni i kopalń. To latarka na wykopki, ma słabo świecić, by nie być widzianym z daleka. Uważam, że takie potrzeby spełniają latarki - czołówki góra za 20-30 zł. Droższych nie ma sensu kupować. Wczoraj w "Kerfurze" na promocjach widziałem czołówki z chyba ośmioma byle diodami za ...9.99zł. Wygląda, że na wykopki w sam raz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 października 2013, 12:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ale to wszechstronny sprzęt nie tylko wykopkowo-zakopkowy. Wyznaję zasadę - zamiast kilku średnich jeden dobry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 03:53 
Moderator
Moderator

Woytas ,ok zasada słuszna, tylko załóż Petzla i spowoduj, żeby słabiutko świecił. Poza tym jak kopiesz, włączasz latarkę brudną, zapiaszczoną ręką , takiego Petzla za kilkaset złotych ,czy nawet "tylko" za stówkę byłoby mi żal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 22:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ha da radę :)
Petzl ma możliwość stopniowania mocy latarki, dodatkowo dyfuzor rozpraszający światło - na minimum latarkę widać z może 10-15 metrów. Załączasz na początku i masz. Akusy wystarczają na kilkadziesiąt godzin pracy w tym trybie. A praca minimum jest wystarczająca do nocnych rajdów saperskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 00:03 
Moderator
Moderator

Pamiętam tego Petzla, byliśmy kiedyś razem nocą na Twoich terenach. :D.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]