Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Akumulatorki
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 15:44 
Generał Broni
Generał Broni

Czyli piszemy o tym samym, prawdziwy problem to świadomość rodzaju posiadanej ładowarki i jej przydatności do ładowania posiadanych aku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2014, 17:03 
Podporucznik
Podporucznik

jak widzisz rzecz niby prosta: akumulatorek i ładowarka.
Teoretycznie tak i tylko teoretycznie.
Potem zaczynają się schody: do urządzeń agd takie do aparatów i latarek takie dla hobbystów, modelarzy, profesjonalistów przemysłowe, specjalistyczne medyczne, telekomunikacyjne itd. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:08 
Generał Broni
Generał Broni

Thomas 71 ,jak sprawuje Ci się ta ładowarka,bo ja mam taką samą od niedawna i czasami gubi się.Trzeba kontrolować co robi i niekiedy poprawiać to co wykonuje.Bywa tak,że nie doładuje jakiejś celi i wyłączy ładowanie,jak się wyciągnie aku i ponownie włoży to dalej ładuje jeszcze długo.Mam jeszcze inne ładowarki np compit i ta jest świetna.Jeśli chodzi o akumulatorki to najlepsze są nicd(najtrwalsze).Ja mam w urządzeniach takie sprzed 20 lat i jeszcze bardzo dobrze działają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 01:06 
Pułkownik
Pułkownik

Ja swoją mam od paru tygodni i z tego co zauważyłem to ładuje akumulatorki do napięcia 1.4v podczas ładowania używam natężenia 200mA, ogólnie to jest o.k w porównaniu z moją poprzednią pseudo procesorową ładowarką którą ładowała akumulatorki 1.2volta do 1.5volta prawie się gotowały. Dobrze że się zepsuła to i kasę zwrócono przestrzegam wszystkich przed tym bublem (Emos MW 9168 GS).
A co do BC-700 to wszystkie moje aku odświeżam a to trwa nawet kilka dni, niestety! :oops:

ekskalibur napisał(a):
Trzeba kontrolować co robi i niekiedy poprawiać to co wykonuje.Bywa tak,że nie doładuje jakiejś celi i wyłączy ładowanie
hmm, takiego czegoś nie zauważyłem, umie błąd ortograficzny - piszemy u mnie jest stabilna!

ekskalibur napisał(a):
jak się wyciągnie aku i ponownie włoży to dalej ładuje jeszcze długo.

...nowo naładowany akumulatorek po włożeniu z powrotem do ładowarki jest ładowany jeszcze kilkanaście minut i FULL!

ekskalibur napisał(a):
Mam jeszcze inne ładowarki

i ja też mam całą szufladę ładowarek, ale niestety żadna procesorowa. Teraz pójdą do śmieci!

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 12:52 
Podporucznik
Podporucznik

No fakt NI-CD mogą długo wytrzymać-miałem w dozymetrze taki stosik 30to letni.
Tylko że ogniwa Ni-cd dziś to przeżytek. A efekt pamięci dyskwalifikuje te ogniwa.
Ekskalibur a jak przez tyle czasu uchowały ci się te kadmowe ogniwa?
A jakie masz ustawienia tej BC? Może być tak, ze już akumulatorki są w stanie agonalnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 19:28 
Generał Broni
Generał Broni

Nicd mam jeszcze w reflektorze.Aku Panasonica i nie zauważyłem,żeby po 20 latach straciły pojemność.Mam ładowarkę do nicd,która zawsze najpierw rozładowuje do 1V,więc efekt pamięciowy nie występuje.A te ładowane w BC to faktycznie mogą niektóre być trafione.Muszę to sprawdzić.Czy przy odświeżaniu,podłączamy aku naładowane,czy rozładowane,bo nie mam instrukcji do tej ładowarki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 23:32 
Podporucznik
Podporucznik

po prostu wkładasz aku i ustawiasz opcję refresh-sama naładuje i rozładuje i tak kilka razy może to trwać ponad 48h.
Akumulatorki Ni-CD maja inną charakterystykę pracy niż Ni-MH (napięcie na ogniwie podczas pracy w 90%przedziału to ok 1,25-1,3V a w Ni-MH to ponad 1,3-1,35V)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2014, 18:02 
Podporucznik
Podporucznik

ekskalibur napisał(a):
Mam jeszcze inne ładowarki

i ja też mam całą szufladę ładowarek, ale niestety żadna procesorowa. Teraz pójdą do śmieci!
.[/quote]

Nie wyrzucaj- czasem BC-... akumulatorek maksymalnie wyładowany poniżej 1V potraktuje jako NULL i nie chce zacząć procesu ładowania. W takiej prostej ładowarce jest szansa na podładowanie. Po takiej operacji BC-... zaczyna ładować :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2014, 18:04 
Podporucznik
Podporucznik

ps. ta odpowiedź akurat była do postu kolegi Thomas71

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]