Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: saperka którą wybrać
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2012, 23:50 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich (mój pierwszy post na forum).
Poszukiwaczem nie jestem. Interesuję się sztuką przetrwania, nożami, toporami oraz siekierami i maczetami.
Zarejestrowałem się aby poczytać watek o saperkach.
Pierwszą saperką jaką kupiłem była Fiskars 394S Szpadelek. Mała, lekka i poręczna. Jest napisane, że jest hartowana, szkoda tylko, że tak nisko ... Skończyło się na zdjęciu powłoki (żeby w razie czego być w stanie na niej smażyć ;) ) użyłem jej może 3 razy i ukradli mi ją na woodstocku :(
Łatwo się ją ostrzy pilnikiem do metalu. Jest całkiem miękka. Miałem prawą krawędź przeostrzyć aby robiła mi za maczetę ale była do tego zbyt miękka. Ukradli mi ją zanim zdążyłem ją zahartować.
Podczas wybierania saperki/szpadla/łopaty z drewnianym trzonkiem nie zapominajcie proszę o sprawdzeniu trzonka pod kątem ilości słoi oraz ich układu. prawidłowy trzonek powinien mieć taki układ słoi llllll - patrząc od góry albo od frontu. Jeśli jest na odwrót taki trzonek złamiecie na kolanie. Trzonki są toczone jak popadnie i nikt nie zwraca uwagi na układ słoi. Dodatkowo jeśli już komuś trzonek się złamie nie jest problemem osadzenie saperki na nowym.
W szpadelku fiskars pierwsza modyfikacja jaką robie to wybijam nit. Trzonek z dziurą i nitem w niej jest osłabiony. Póki oryginalny trzonek mi się nie złamie w miejscu nita zaginam pręt stalowy aby łatwo go można było w lesie zdemontowac. Potem będę kombinował z jakimś pierścieniem aby nabijać trzonek bez otworów ale jednocześnie się trzymał podczas rąbania. Druga najważniejsza modyfikacja to położenie szlifów oraz dodatkowe zahartowanie(Szpadelek Fiskars jest ze stali węglowej 45. ) krawędzi której chcemy używać do cięcia i np. kopania.
Edzia: Dzisiaj jak byłem w castoramie skrobnąłem pilnikiem w multitoolu szpadelek sun garden (ten krótki za 25zł z trzonkiem niby włókno szklane. W srodku miał wsadzony trzonek drewniany ehhee) i jest twardszy od fiskarsa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 września 2012, 18:30 
Generał Broni
Generał Broni

pajda napisał(a):
Po dwóch tygodniach testowania mogę śmiało polecić SUN GARDENa. Lekka i bardzo wytrzymała. Polecam naostrzyć czubek, żeby cieła trawe i korzenie

Potwierdzam bardzo fajna leciutka właśnie dzisiaj przetestowałem,cena 24 zl w Castoramie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2012, 23:36 
Sierżant
Sierżant

Po dwóch tygodniach testowania mogę śmiało polecić SUN GARDENa. miałem taką tylko jeden sezon sami się przekonacie jak wam pęknie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2012, 23:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

A ja dostałam SunGardena od Mikołaja! Świetny!! Po naostrzeniu szybciutko przecina korzenie i inne niedogodności, mimo krótkiego trzonka można kopać dość głęboko. Jest naprawdę lekki. Generalnie sprawdza się nawet w kobiecym ręku (co prawda dość zawziętym)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 września 2012, 23:17 
Sierżant
Sierżant

borsia napisał(a):
A ja dostałam SunGardena od Mikołaja! Świetny!! Po naostrzeniu szybciutko przecina korzenie i inne niedogodności, mimo krótkiego trzonka można kopać dość głęboko. Jest naprawdę lekki. Generalnie sprawdza się nawet w kobiecym ręku (co prawda dość zawziętym)
miałem na myśli ciężki teren [łupek lub skałki w glinie]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 września 2012, 23:20 
Sierżant
Sierżant

:ups: moim zdaniem lipa na dłuższą metę nie ma szans z saperką fiskarsa :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 21:24 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem kilka saperek i wszystkie zajechałem :666 do lasu nigdy więcej składanej i bez rączki.
Teraz zajeżdżam saperke fiskarsa(przy moich 182cm jak dla mnie przykrótka ) trzeszczy ale daje rade.Kamienie,cięcie korzeni i cegłówek na spalonkach to dla niej pikuś :D mam ok roku i rok jej daje jeszcze przy mnie życia :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 19:09 
Sierżant
Sierżant

moja działa już 6 lat i jest ok :1 wcale jej nie szanuje dostaje po pupie za każdym razem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 21:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a ja wykopałem w sieci coś takiego. Reklama Chińskiej saperki wielozadaniowej
http://www.sadistic.pl/chinska-saperka- ... 143788.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 22:10 
Podporucznik
Podporucznik

masteo (Chomik) napisał(a):
Miałem kilka saperek i wszystkie zajechałem :666 do lasu nigdy więcej składanej i bez rączki.
Teraz zajeżdżam saperke fiskarsa(przy moich 182cm jak dla mnie przykrótka ) trzeszczy ale daje rade.Kamienie,cięcie korzeni i cegłówek na spalonkach to dla niej pikuś :D mam ok roku i rok jej daje jeszcze przy mnie życia :666

Co trzeszczy/czeszczy w fiskarsie?

Który model masz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 00:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
borsia napisał(a):
Po naostrzeniu szybciutko przecina korzenie i inne niedogodności

...przestałem ostrzyć, teraz już tylko ostrożnie, a na korzenie mam sekator.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 01:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dla wyrośniętych, silnych i muskularnych miłośników Fiskarsa, teleskopowego (105 do 125 cm) o wadze 1750 g, informacja, zaczęto produkować je w Polsce!
Od swojego czarnego , fińskiego poprzednika różni się tylko kolorem (szary) poza tym sprzęt idealny, oczywiście masywny lecz bez uciążliwości na polu....ale gdy zacznie się czytać o możliwościach użycia tych wszystkich lekkich grabek , łopatek i motyczek do pielenia w ogródku to rzeczywiście, może troszkę zaciążyć te 1,75 kg..
Poprzedni, czarny, odszedł wraz z nowym, nie znanym mi bliżej, właścicielem w nieznanym kierunku...chętnie bym go poznał bo służył mi ten Fiskars wiernie z 5 lat...
Ten szpadel to niezawodne narzędzie, nawet dla moneciarza z płytszym sprzętem... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 18:37 
Sierżant
Sierżant

jakby kolega dał zdjęcie to bym był zadowolony bo ciekawi mnie jak wygląda :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 23:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

przepraszam, ten szary nie jest ostro zakończony. Ten czarny to pierwotny fiński Fiskars, teraz chyba już niedostępny, produkowany w wersji szarej w Polsce. Niezastąpiony. "Mojemu" złodziejowi posłuży pewnie jeszcze wiele lat ....;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 12:03 
Generał Broni
Generał Broni

porewit napisał(a):
przepraszam, ten szary nie jest ostro zakończony. Ten czarny to pierwotny fiński Fiskars, teraz chyba już niedostępny, produkowany w wersji szarej w Polsce.

Szpadel ostry to nr katalogowy 131300 a prosty 131310 (oczywiście w wersjach teleskopowych). Można dostać obie wersje, wystarczy chwilę poklikać na Alledrogo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]