Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: samochód w teren
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 20:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hej, ja polecam Jeepa, dowiezie wszędzie, na trzech lub czterech kopiących miejsca wystarczy, na ryby, na polę i w polę :P A i na trasie daję radę, pozdrawiam panów w niebieskim :cop Ja mam akurat 4,7 V8 ale rzędowa szóstka 4,0 też robi robotę i jest bardziej ekonomiczną jednostką.
Swoim z wykrywką i szpadlem objechałem już całą północną Polskę, od Świnoujścia i Świdwina prawie po Białystok. Niebezawaryjnie, ale sobie chwalę.
Co do 10000zł no to będzie trudno kupić doinwestowane (zadbane) auto 4x4 w stanie technicznym który pozwalałby użytkować go przez jakiś czas bez nieoczekiwanych wizyt u mechaników.
Można kupić autko w tych pieniądzach ale trzeba liczyć się z możliwymi wadami ukrytymi :evil:
Co do postów wcześniejszych, to Patrol Y60 to rewelacja, i z tym budżetem bliżej ci do Nissana niż do mojego, ale nie musi być Grand, może być inny Cherokee np XJ stary ale jary. pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 23:41 
Pułkownik
Pułkownik

Nie zgodzę się co do y60 w tych pieniądzach.Sam poszukuję y60 i te nie zajechane,nie topione bez rdzy,z dobrą ramą zaczynają się od 20 tys w górę...swojego szukam już pół roku i widziałem wiele tanich y60 i nie poleciłbym nikomu.Warto zwracać uwagę czy y60 z 2.8 nie miał wymienianej uszczelki pod głowicą(jest na necie info jak to sprawdzić).Osobiście polecam y60 3drzwiowe-krótkie zwisy przód i tył.Nie polecam kupować ze zrobionym liftem,wyciągarkami,oponami terenowymi które rzekomo nie były topione,nie jeździły w offroadzie tylko służyły na ryby-pytam więc gdzie te ryby były że potrzeba było lifta,wyciągarkę etc.Jak kupić to skromnego,zadbanego i samemu zainwestować i przerobić na własne potrzeby.Ja szukam z "egzotycznym"silnikiem 4,2 diesel wolnossący... bez awarynie dbane robiły ponad 600 tys.Co do właściwości terenowych y60 a jeep grand cher. wiele pisać nie trzeba y60 to legenda,legendarne mosty,są bazą do budowy zmot etc... filmiki na yt pokazujq co te maszyny potrafią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 23:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Spoko czarny, na pewno nie w tych pieniądzach. Takiego pare razy utopionego, przegrzanego i może z nadłamaną ramą na pewno można kupić okazyjnie, ale nie o to mi chodziło :lol: A co do szybkiej diagnozy o nieruszanej głowicy nie słyszałem ale wiem, że trzeba w nich uważać na temperaturę, ale chyba tylko w tych 2.8 bo w 4,2 chyba nie było tych problemów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2015, 22:45 
Chorąży
Chorąży

2.8 miały tylko taki problem. ale to wynika ze jak ktos jechał przez bagno w pełnym zanużeniu :1 i nie czyscił chłodnicy :( to zawalona taka mazią nie dawała rady w późniejszej exploatacji.
I tak jak pisali przedmówcy. Przerobione ,podniesione i (udoskonalone) było tylko po to aby jezdzić dalej mocniej i głębiej :ups:
Jeepa z 4.0l motorem to darował bym sobie... chyba że z gazem. A gaz to bobry do zapalniczek jest.
Szukał bym w Trreano 2.7d i na łańcuchu. Opla Fronterę. Pajero. Benzynowe bo tańsze w zakupie. toyota rav4 lub suzuki vitara Jak w tej cenie.
Albo... Cud CCCP Jakim jest Ładzianka Niva :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 08:10 
Plutonowy
Plutonowy

Ja śmigam Hyundaiem Terracan-em i też daje radę. Pali to na trasie 8-9,5 lita, duże więc 5 osób zmieścisz bez problemów i na "slikach" w terenie nawet daje radę :)
Pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 14:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Bujam się Grand Cherokee 3CRD podbitym do 265KM i jak coś padnie to naprawa nie kosztuje kilka stówek a całą wypłatę. Oczywiście że daje radę ale nie ma to jak autko małe i lekkie. Kiedyś w teren jeździłem zwykłym Seicento i z racji małej wagi wjechał w największe błoto. Chciałem kupić Suzuki Jimi ale moja druga połowa uparła się na Jeepa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 14:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Od kilku dni zastanawiam się nad kupnem daihatsu terios.Na dojazdy pod las lub pole w zupełności mi wystarczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 18:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

mariuszdr1 napisał(a):
...moja druga połowa uparła się na Jeepa.

z kolei u mnie, to ja chciałem kupić, a teraz jak wspominam aby wymienić może na coś młodszego to słyszę, NIE!!! Więc puki co nie narzekam i jeżdżę. Pozdrawiam :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 22:00 
Chorąży
Chorąży

Johny Walker napisał(a):
Od kilku dni zastanawiam się nad kupnem daihatsu terios.Na dojazdy pod las lub pole w zupełności mi wystarczy.

O ile dojedzie i wróci z pola.... nie pochłaniając wypłaty na naprawy. Ale kto bogatemu zabroni.
Widziałem w terenie takie diatsu :ups: . i widziałem ile pochłania kasy na jakiekolwiek naprawy :usta
Ale mechanicy będą sie cieszyć. :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 23:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Najlepszy stosunek ceny części do terenu w jaki wjedzie ma Niva, np. para amortyzatorów to koszt 100 zł, właściwości terenowe nawet na zwykłych oponach są świetne, ma reduktor, blokadę, wszędzie się zmieści i nie rzuca się tak w oczy jak np XJ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko nie ma ramy, a zdrową budę ciężko trafić, z reguły zardzewiałe. Jak nie umiesz sam popracować migomatem to drogo będzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 16:42 
Podporucznik
Podporucznik

A ja powiem tak , wyleczyłem się z terenówki , a szukałem dość ostro i męczyłem pierdylionem pytań kolegów posiadających owe wozidła .
Mając budżet 10 tyś . i kupić dobre doinwestowane auto to jak 6 w totka , kupując za taką kwotę auto trzeba liczyć kolejne kilka , a nawet kilkanaście tyś . na inwestycję bo zrobić auto u pana Janusza na podwórku za 100 zł to słaba sprawa . W moim przypadku terenówka również służyła by jako transport po bułki do sklepu , dojazd do pracy w trase i w teren ...i w tym momencie nie stać mnie na to ,żeby jeździć po bułki :h a utrzymywanie 2 samochodów też mi jakoś nie na rękę . Tak więc zakupiłem cywilne kombi , spalające 6 l gnoju na 100 km :1
Więc dobrze się zastanów , zanim kupisz skarbonkę bez dna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 07:49 
Szeregowy
Szeregowy

A ja na kolejny samochód terenowy wybrałem sobie Ladacznicę,czyli Ładę Nivę.Miałem kiedyś ten samochód,jako służbowy.Szukałem dość długo egzemplarza w miarę niezajechanego terenowo i znalazłem takowy ,rok grudzień 2010,cena 10999 zł.Szlag mnie tylko trafił,bo gość spuścił jedynie złotówkę,bo chciał 11000hahaaa!!!!Jestem zadowolony ,samochód mi służy dodatkowo na polowania i ryby. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2016, 21:44 
Porucznik
Porucznik

Moje pierwsze 4x4 to była vitara, autko bezbłędne jeśli idzie o lekki/średni teren, przy czym lekki to taki gdzie żadna typowa osobówka nie wjedzie. Niestety, brakło mi pakowności i zamieniłem na fronterę A long. Czyli isuzu rodeo. Mogę śmiało polecić, poza kiepskim ogrzewaniem zimą auto daje radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 01:07 
Plutonowy
Plutonowy

zastanów się nad grand vitarom z silnikiem 2.0 hdi model wychodził do 2005 r miejsca wystarczy 5 furtek mało pali blacha ocynk rama reduktor sztywny most z tyłu mam 5 lat i polecam i kolegów wyciągam z opresji

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]