Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 20:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ładowarka AA
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 08:54 
Generał Broni
Generał Broni

Sprawdziłem na swoich trzech wykrywaczach;ace250,at-pro,gti2500-baterie alkaliczne o napięciu 1,3V ,nadają się do kosza.Natomiast akumulatorki z takim samym napięciem,zasilają wykrywacz prawidłowo.Dalszy spadek napięcia,na bateriach,jest bardzo szybki w przeciwieństwie do akumulatorków.Wniosek z tego,taki że ważna jest moc baterii,lub akumulatorka,czyli napięcie plus prąd oddawany,przy takim samym napięciu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 14:49 
Podporucznik
Podporucznik

Grzebiuszka napisał(a):
Jak masz 4 akuu to całkowite napięcie jest 4,8V, jak masz 4 baterie to masz 6 V. Moc dostarczana do cewki wykrywacza jest wprost proporcjonalna do kwadratu napięcia, więc teoretycznie powinna zmaleć czułość wykrywacza zasilanego z niżeszego napięcia czyli z akku.....

W tym przypadku 4.8V to napięcie nominalne a max naładowane ogniwa w szeregu x4 dadzą już chwilowo nawet 6V

Mógłbyś podesłać ten wzór bo na moc to troszkę inny jest P=UxI "Moc wydzielająca się przy przepływie przez przewodnik prądu o natężeniu I"
chyba ze z Prawa Ohma chodzi ci o ten

Wzór na moc prądu stałego w zależności od napięcia i rezystancji P=U[2]/R
Coś mi kwadraty wejść nie mogą...... :?

Fortus napisał(a):
Czy zastosowanie w ETrac'ku kompletu 8 szt aku Sanyo ENELOOP XX AA R6 2500 mAh nie spowoduje przekroczenia zalecanego napięcia zestawu? Eneloop 1900 mAh moja ładowarka BC700 ładuje nawet do 2600 mAh, a jeśli i te będzie ładowała do wyższej pojemności?

NIe spowoduje bo akumulatorki mają określone nominalne i max napięcie o czym wyżej, dla ciebie najważniejszy parametr to pojemność im większa tym dłużej pobawisz się wykrywką:)

Bernie napisał(a):
Wg mnie nie ma różnicy. Akumulatorki ładują się trochę ponad te 1,2 V. Przynajmniej tak pokazuje ładowarka. Mój wykrywacz potrzebuje 4 sztuki ale może inne jak wsadzają 8 czy 12 sztuk to widać różnicę.

Jak wsadzisz w szerge 8 lub 12 zamiast 4 to uwędzisz elektronikę!!!!!!!!
Można podobne doświadczenia stosować w wrutusie, dwa ogniwa więcej wpływają na jego stabilną pracę ( patent ten podesłał mi jeden z kolegów na tym forum)
Podobnie w jablu 12Vmax zamiast 9 V bez zmiany stabilizatora i też działa ale to PI.
w innych bym nie sprawdzał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 21:05 
Kapitan
Kapitan

Czy ktoś z Poszukiwaczy ma ładowarkę : Batimex - czarna jest na Alledro-go ?
Szukam do swoich akumulatorków Eneloopów ładowarki najtańszej procesorowej.
Czas ładowania 2000 mAh to około 4.50 min. Ktoś ma i jest zadowolony z w/w ładowarki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 21:26 
Generał Broni
Generał Broni

Santino napisał(a):
Czy ktoś z Poszukiwaczy ma ładowarkę : Batimex - czarna jest na Alledro-go ?
Szukam do swoich akumulatorków Eneloopów ładowarki najtańszej procesorowej.
Czas ładowania 2000 mAh to około 4.50 min. Ktoś ma i jest zadowolony z w/w ładowarki?

Raczej 4 godziny i 50 minut...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 21:45 
Kapitan
Kapitan

Przepraszam mogłem dodać literkę -h- między cyferki 4 i 50, wszyscy by złapali czas :)
Szukam niedrogiej ładowarki a dobrej do Eneloopów 2000 mAh.

Ktoś pomoże wybrać taką ładowarkę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 09:48 
Generał Broni
Generał Broni

Nie zawsze drogi sprzęt jest najlepszy, ale niedrogi może niezbyt mile zaskoczyć...
W sprzedaży się firmowe ładowarki. Warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem, bo okaże się, że zakupione wraz z akumulatorkami ładowarka, kosztuje relatywnie mało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 22:09 
Kapitan
Kapitan

Fortus napisał(a):
Nie zawsze drogi sprzęt jest najlepszy, ale niedrogi może niezbyt mile zaskoczyć...
W sprzedaży się firmowe ładowarki. Warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem, bo okaże się, że zakupione wraz z akumulatorkami ładowarka, kosztuje relatywnie mało.

Poszedłem w tym kierunku i kupiłem firmową SANYO niedrogą ładowarkę która mnie kosztowała z przesyłką 30 PLN
Ładuje 2000 mAh => 10 godz. ale jestem zdania tego że czym dłużej to tym lepiej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 19:57 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
Koledzy podajcie jakiś konkretny link na ładowarkę i akumulatorki nie drogi ale dobry aby nadawały się do Fishera LTD :) Z góry dziękuję :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 20:08 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
To mi się wydaję że będzie ok :) http://allegro.pl/okazja-4x-r6-aa-enelo ... 50074.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 22:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To może i mi ktoś doradzi.
Potrzebuję dobrej ładowarki na minimum 6 akumulatorków.
Rozważam następujące (nie wiem czy wypada podawać linki do znanego portalu aukcyjnego więc podam same nazwy i ceny): Tensai TI-800L (ok 170zł), Duracell MULTI Charger CEF22 (ok 100zł, tutaj zaletą również jest że ładuje baterie 9v) no i Powerex MH-C800S (ok 200zł).
Albo z chęcią poznam jakieś inne propozycje. Wiadomo że im taniej tym lepiej pytanie tylko czy jednak nie lepiej zainwestować w Powerexa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:30 
Kapitan
Kapitan

Ja używam camelion na 2 akumulatorki ładowarka kosztowała 15 zł i akumulatorki 10 zł kupione i nadal dostępne w carrefour . Tanie i jak dla mnie bardzo dobre długo trzymają. Ładuje całą noc i jest ok a szybkoładowarki słyszałem ze nie są najlepsze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2014, 10:56 
Kapral
Kapral

Xth napisał(a):
To może i mi ktoś doradzi.
Potrzebuję dobrej ładowarki na minimum 6 akumulatorków.
Rozważam następujące (nie wiem czy wypada podawać linki do znanego portalu aukcyjnego więc podam same nazwy i ceny): Tensai TI-800L (ok 170zł), Duracell MULTI Charger CEF22 (ok 100zł, tutaj zaletą również jest że ładuje baterie 9v) no i Powerex MH-C800S (ok 200zł).
Albo z chęcią poznam jakieś inne propozycje. Wiadomo że im taniej tym lepiej pytanie tylko czy jednak nie lepiej zainwestować w Powerexa...

Polecam Imax B6 dostępna za około 120zł z zasilaczem. Używana przez modelarzy i do sprzętu airsoft. Ładuje wszystkie typy akumulatorków i sprawuje się wyśmienicie zarówno na automatycznych ustawieniach jak i ręcznych. Posiada tryb rozładowania.
Do ładowania "paluszków" dokupić trzeba koszyczek.
Warta swojej ceny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2014, 13:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.
Ja używam takiej ładowarki do ładowania akumulatorków
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2014, 13:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam może mi też pomożecie ja potrzebuje ładowarkę na 6 aku i jakieś dobre aku do proximy 5 proszę was o pomoc z góry dziękuje :piwo.Najlepiej jakis link z alledrogo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2014, 14:13 
Pułkownik
Pułkownik

najlepsza z jaką się spotkałem to TechnoLine BC-700, mam całą szufladę tanich ładowarek i żadna nie potrafi tego co BC-700 (tanie mięso to psy jedzą), może cena nie zachęca ale takie rzeczy kupuje się raz na parę lat i stówkę można przeboleć. Posiadam akumulatorki w nowej technologi Energizery Extreme 2300 mAh i aby długo posłużyły muszą być przestrzegane pewne cykle, których właśnie pilnuje w/w ładowarka!

Posiadałem do tej pory tańszą ładowarkę procesorową E-MOS MW 9168GS i przestrzegam wszystkich przed kupnem tego bubla 64.00pln wyrzucone w błoto!

pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]