Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AKU Pure Energy 1.5v a ładowarka BC-700
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 14:29 
Plutonowy
Plutonowy

Witam czy ładowarką Bc-700 naładuje baterie RAM Pure Energy o napięciu 1.5v Czy ktoś z was używa i jakie wrażenia i stabilność wykrywacza na tych Bateriach.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AKU Pure Energy 1.5v a ładowarka BC-700
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 14:40 
Pułkownik
Pułkownik

...temat tych baterii był poruszany na tym forum. Skorzystaj z wyszukiwarki.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

To są ładowalne baterie dedykowane do sprzętów o niewielkim poborze prądu, np. pilotów TV. Ludzie próbowali to używać do detektorów, ale szybko się kończyły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 08:16 
Generał Broni
Generał Broni

Do tych baterii,potrzebna jest ładowarka o trochę wyższym napięciu,specjalnie dedykowana.Nie warto inwestować w ten wynalazek,miałem i szybko się rozczarowałem.Została mi zbędna ładowarka a baterie,już dawno wyrzucone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 08:47 
Podporucznik
Podporucznik

A ja polecam bardzo z kolei ładowarkę od tych baterii. Same akumulatorki pure energy są byle jakie używałem je kiedyś w wykrywaczu, wytrzymuja ok 30 cykli ładowań i są do wyrzucenia. ale ładowarka za to jest zajefajna i polecam jak najbardziej. Ładowarka ta nadaje się do ładowania zwykłych baterii alkalicznych (ładowarki do typowych akumulatorów nie nadają się do tego). Ja wyczytałem o tym na elektrodzie i korzystałem przez rok w wykrywaczu. Kupujesz baterie np z lidla (swoją drogą bardzo dobre) i po wyczerpaniu ich do ok 50% chyc do ładowarki i masz z powrotem 100% po kilku-kilkunastu godzinach ładowania. Bezpiecznie można tak robić ok 4 razy (na elektrodzie pisali że ok 6). Ważne tylko żeby ładować tuż przed (tzn dzień a nie tydzień) wyjściem. Trzeba pamiętać że baterie doładowywane mogą wylać ale podając za "elektrodą" nigdy podczas pracy tylko podczas długiego przechowywania. Mi osobiście na kilkanaście kompletów baterii doładowywanych ok 4 razy każdy wylała tylko 1 bateria i to po kolejnym doładowaniu jak leżała ok 2 tygodni nie używana (oczywiście nie była w wykrywaczu). Jak zacząłem przestrzegać zaleceń z elektrody i ładować dzień przed wyjściem na wykopki problem się nie powtórzył.
Podsumowując używając tej ładowarki (pure energy oryginalna)możesz mieć tanim sposobem zawsze naładowane do pełna baterie które dają napięcie 1,5 v a nie 1,2 v jak akumulatorki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 18:25 
Generał Broni
Generał Broni

tui,może masz rację,tego nie sprawdzałem ale sprawdzę.Ładowarka jest chińskiej produkcji i nie bardzo można jej ufać,leży i czeka.Jak znajdę chwilę wolnego czasu,to poeksperymentuję.Jak na razie,jestem bardzo,bardzo zajęty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 19:54 
Podporucznik
Podporucznik

Baterie rozładowane do ok 50% naładuje do 100% a baterie wydute do 0 naładuje do ok 60 procent. Ładowanie trwa od 10 do 14h tak z pamięci piszę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 21:03 
Plutonowy
Plutonowy

Zamówiłem , Naładuje wyjdę w teren parę razy dam opinie. z racji tego ze mój tejon na aku jest o jakieś 40 % słabszy i płytszy, a na bateriach jest to zupełnie inny wykrywacz, dostaje kopa, więc zamówiłem. Przyjdą to się wypowiem na temat tych Baterii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 12:24 
Plutonowy
Plutonowy

Wszystko cacy do 3 lądowań, 4 wylały podłączone do zwykłej ładowarki na 1h w tym jedna wybuchła. 4 kolejne niedoładowywane z 2000mah lądowały się do 945, 267,039,730,. Pozostałe cztery ładowane w długich odstępach wyzute do końca doładowane do 900 i na tym koniec. więc nie polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 12:40 
Plutonowy
Plutonowy

Piszę sprostowanie dla hejterów, 4 aku zużyta energia do 80 % doładowywały się w bc i było ok. 4 aku podłączone do ładowarki GP 4 wylały w tym jeden wystrzelił z wielkim hukiem. 4 aku zużywana energia bardzo wolno prawie do samego końca w długich odstępach, naładowują się do 900mah. Pierwsze cztery sprawdzana pojemność po 40 doładowywaniach tak jak wyżej napisałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 14:45 
Podporucznik
Podporucznik

No nie ma się czym dziwić. Kolega jak rozumiem ładował akumulatory pure energy ładowarką do GP lub BC 700. Tego robić nie wolno, gdyż to jest rodzaj baterii litowo jonowej która wymaga specjalnej ładowarki tzn firmowej pure energy. Chyba że coś źle zrozumiałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 18:41 
Plutonowy
Plutonowy

To był test

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 00:48 
Kapral
Kapral

silent_hill napisał(a):
To był test

przypadkiem nie testuj li-po na zwykłej ładowarce ... bo chałupę spalisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2015, 22:52 
Podporucznik
Podporucznik

PureEnergy Solutions RAMcells to chwyt marketingowy polegający na pokazaniu całemu światu jak firma dba o środowisko wypuszczając baterie alkaiczne , które można wykorzystać ponownie pomimo faktu, ze ogniwa Igo rodzaju (baterie) nie są odnawialnym źródłem prądu.
W budowie swojej baterii alkaicznej w masie katodowej zastosowano inną formę węgla(grafit??) dioxine czyli dwutlenek. Być może dzięki temu można w pewnym stopniu przeprowadzić reakcję chemiczną celem ponownego zgromadzenia energii w tym ogniwie, a zatem sa to akumulatorki które można wykorzystać w urządzeniach z niskim zapotrzebowaniem na prąd ( na zrzucie ekranowym kolegi kozaa71 są ikonki na białym pasku i czarnym co do czego stosować) sprawność energetyczna jest mi na chwilę obecną nieznana :D
Typowa bateria alkaiczna składa się z masy anodowej cynk, masy katodowej dwutlenku manganu i węgla różnice u producentów zaczynają się w użytych separatorach.
NADMIENIAM, ŻE ELEKTROLIT W TAKIEJ BATERII JEST ŻRĄCY I PRZY PRÓBIE ŁADOWANIA MOŻE NASTĄPIĆ ROZSZCZELNIENIE I WYPŁYW POD DUZYM CIŚNIENIEM.
więcej o dyskusji na temat pureenergy tutaj viewtopic.php?f=10&t=126052&p=800855#p800855
Panowie widzę wielką niekonsekwencję w dzieleniu sie waszym i eksperymentami. Czy po wylanym elektrolicie i wysadzeniu kilku baterii dalej wam się chciało eksperymentować??Jest to dziwne, ale przerażające jest to, ze pomimo wielu nieudanych próbach wy dalej zachwalacie i przekazujecie swoje nieudane doświadczenia do powielania... odnośnie ładowarki bc to ją zachwalam, ale a rynku pojawiają się inne produkty uniwersalne np t http://charger.nitecore.com/product/digicharger-d4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2015, 20:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ajwen napisał(a):
silent_hill napisał(a):
To był test

przypadkiem nie testuj li-po na zwykłej ładowarce ... bo chałupę spalisz.

hmm Ladowałem pół roku jak mi się spaliła ładowarka
chałupa stoi po dziś dzień

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]