Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy to OEM Fiskars?
PostNapisane: środa, 8 marca 2006, 09:34 
Porucznik
Porucznik

Znalazlem w pewnym sklepie wysylkowym saperke skladana do zludzenia przypominajaca te fiskarsowa. Na fotkach identyczne, acz nigdy nie wiadomo. Owa saperka produkowana jest w Chinach i stad moje obawy :) Moze to OEM (a moze podroba? acz firma Sagaform zdaje sie byc znana na swiecie), ktorego Fiskars rowniez sprzedaje pod swoim szyldem? Moze posiadacze skladanej Fiskarsa sie wypowiedza na temat oznaczen na niej. Roznica w cenie oczywista czyli 79pln z dostawa przy platnosci z gory. Za granica kosztuje troche mniej (okolo 100 NOK czyli jakies 50pln). Ponizej link:

http://fide.pl/pl/sagaform/adventure_sk ... 02420/457/

Pozdr,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 marca 2006, 09:52 
Porucznik
Porucznik

"Rączka jest wykonana z grubego plastiku" , to już samo w sobie budzi wątpliwości gdyż Fiskars robi swoje "rączki" z nowoczesnego wysokowytrzymałego tworzywa sztucznego. Myślę , że to po prostu chińska podróba, Fiskars jest tak markową firmą , że chyba by nie zaryzykował obniżania swojej renomy przez "Made in China" ;)

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 marca 2006, 10:52 
Porucznik
Porucznik

Wydaje mi sie, ze to kwestia marketingu, czy nazwiemy cos "plastikiem", czy "superwytrzymalym tworzywem" :) Te saperke sklep dorzucil dopiero po moim zapytaniu, gdy znalazlem ja na stronie "producenta?" pewnie nie maja informacji technologicznych, wiec "plastik" ;)

"Producent" ma ja tutaj:
http://www.sagaform.com/web/segment/uc/ ... truct.html w Adventure jako "5002420Spade, canvas bag", pierwsze spojrzenie i mowie do siebie "fiskars!"; porownalem fotki w znacznym zblizeniu i sa identyczne, pokrowiec sie rozni troche.

Wcale bym sie jednak nie zdziwil, gdyby ta saperka bylaby OEMowana, wielu duzych tak robi, chocby czesci samochodowe - daja swoje logo i nazwe i czesc drozeje o 200%. Wiadomo jednak nic na sile - nie chce uwierzyc za wszelka cene, ze to Fiskars ;)

Pozdr,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 18:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I jak vlado zdecydowałeś się na kupno tej saperki? Cena atrakcyjna (porównując zdjęcia Fiskarsa i tej saperki to wyglądają identycznie), a jak z jakością? Byłem dziś w markecie budowlanym i oglądałem saperkę Fiskarsa- sprzęt naprawdę niezły- ale ta cena 189zł :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: czy to OEM Fiskars?
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 22:57 
Weteran
Weteran

vlado napisał(a):
Znalazlem w pewnym sklepie wysylkowym saperke skladana do zludzenia przypominajaca te fiskarsowa. Na fotkach identyczne, acz nigdy nie wiadomo. Owa saperka produkowana jest w Chinach i stad moje obawy :) Moze to OEM (a moze podroba? acz firma Sagaform zdaje sie byc znana na swiecie), ktorego Fiskars rowniez sprzedaje pod swoim szyldem? Moze posiadacze skladanej Fiskarsa sie wypowiedza na temat oznaczen na niej. Roznica w cenie oczywista czyli 79pln z dostawa przy platnosci z gory. Za granica kosztuje troche mniej (okolo 100 NOK czyli jakies 50pln). Ponizej link:

http://fide.pl/pl/sagaform/adventure_sk ... 02420/457/

Pozdr,
vlado

" Rączka wykonana jest z grubego plastiku."
Za to daruj sobie :)
Ja na Dukli właśnie taką saperkę w pierwszy dzień zniszczyłem. te saperki są kiepskie
Lepsza jest ddr albo polska :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]