Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 17:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Internet za miastem,skad? Zalamac sie mozna..
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 09:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam problem z internetem.
Mieszkam 4 km za miastem,dotad mialem internet z malej sieci radiowej ale byla to rzecz bardzo zawodna,bywalo ze nie bylo netu w ogole,trzeba bylo zawsze dzwonic do adminstratora by cos tam pogrzebal w kompie po czym net znowu sie pojawial,liche to bylo ale tanie bo tylko 40 zeta za miesiac i dostep 24/7.
Od 2 tygodni nie moge sie skontaktowac z administratorembo netu nie ma w ogole,na sms nie odpowiada a jak dzwonie nie odbiera..
Postanowilem zalozyc sobi neostrade..
Okazalo sie ze nie mozna bo sa uszkodzone lacza,napisalem pismo do TPSA do Wawy z prosba o decyzje na inwestycje wymiany lacza..Czekam i nic ani odpowiedzi na razaie nie ma a netu jak nie mam tak nie mam..Szlag mnie trafia,bo nawet nie wiem kiedy bede mial i czy w ogole te lacze zrobia..
Nie ma kablowki,poprowadzenie kabla z miasta nie wchodzi w ogole w rachube..Moze ktos wie skad jeszcze mozna by podlaczy net w miejscu gdzie do miasta jest 4 km no i zeby nie bylo za drogie?
Dzieki z gory za wszelkie sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 10:37 
Generał Broni
Generał Broni

Jest takie jedno coś... Era Blue Connect
Nie jest to łącze bardzo szybkie ale lepsze niż kiedyś na modemie miałem, o wiele lepsze. Nie jest drogie a dostęp masz wszędzie - np. na plaży czy na Giewoncie lub w środku lasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 10:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

eee tam te wszestkie systemy edge są lipne :n max. prędkośc to podobno cos koło 160kbps a w praktyce (przynajmiej u mnie) było ok. 50kbps :cry: ja mieszkam 5 km od "miasta" , kabla telefonicznego jak niebyło tak nie ma więc załozyłem sobie internet poprzez sieć Wi-Fi , znajomy znajomego :jump ma w owym mieście stałe łącze 10000kbps ,od niego sygnał leci sobie za pomocę antenek kierunkowych do mojego kumpla a od niego do mnie :1 sprzęt wcale nie jest taki drogi, anteny to koszt ok 50zł za 1szt. routery ok. 100zł (tanie bo uzywane i chińskiej firmy Planex :za ) ,trochę skrętki 60gr/1m , karty sieciowe 15zł/1szt. i wszystko śmiga jak należy ;) ode mnie idzie jeszcze kablami do 2 domów :) mam internet 24h na dobę ,szybki, i tani - składamy się po 30zł za miesiąc :1 jedynym problemem jest pogoda ,gdy pada decz lub gęsty śnieg z deszczem łącze mocno zwalnia, ale generalnie jest OK :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 10:11 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Ja w drodze lączę się przez gprs za pomocą modemu w komórce. Mam dual sim w telefonie i kartę plusa z usługą simdata. Doładowuje się to jak zwyczajnego simplusa. Koszt to 30gr za każde sciągniete/wysłane 100kb. Jest wolne ale jak nic się nie ciągnie z sieci a tylko sprawdza pocztę, przegląda forum PS :) lub wystawia fanty do ID to jest znośnie szybkie i nie jest to taki straszny koszt. Mi karta 30zł starcza na miesiąc. Plusem tego rozwiązania jest brak kosztów do poniesienia, bo jedyne co trzeba kupić to kartę simdata-20zł. No i trzeba mieć telefon z modemem. A potem trzeba jeszcze to skonfigurować :wq
P.S. Ostatnio nawet oglądam za pomocą tego zdjęcia lotnicze na geoportalu i jak serwer nie jest obciążony to nawet te mapy się ładują :jump
pozdrawiam
Rafał

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]