Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy pod GPS-a
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2007, 11:07 
Major
Major

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z robieniem map pod GPS-a, ze starymi drogami, karczmami, itp. Chodzi mi o całe mapy w formacie *.img, które ładuje się jako oddzielną, uzupełniającą mapę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mapy pod GPS-a
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 01:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jack napisał(a):
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z robieniem map pod GPS-a, ze starymi drogami, karczmami, itp. Chodzi mi o całe mapy w formacie *.img, które ładuje się jako oddzielną, uzupełniającą mapę.

Bardzo ciekawe informacje na temat robienia map do GPS-ow Garmin znajdziesz tutaj http://gps.astronet.pl/new/porady.htm
Krok po kroku opisane jest jak dojsc do swojej mapy, od kalibracji mapy do wgrania mapki do GPS-u

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 08:18 
Major
Major

Znam doskonale tą stronę.
Właśnie o to chodzi że robię wszystko "krok po kroku" i kicha. Zapisuje mi mapę w pliku *.img, którego nie mogę później otworzyć. Albo robię coś nie tak, albo :que ... no właśnie. :n . Dlatego chciałem kontakt z jakimś praktykiem.
Jeżeli nikt z Was nie robił swoich map , to będę musiał chyba zapytać na jakimś forum GPS.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 12:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jack napisał(a):
Znam doskonale tą stronę.
Właśnie o to chodzi że robię wszystko "krok po kroku" i kicha. Zapisuje mi mapę w pliku *.img, którego nie mogę później otworzyć. Albo robię coś nie tak, albo :que ... no właśnie. :n . Dlatego chciałem kontakt z jakimś praktykiem.
Jeżeli nikt z Was nie robił swoich map , to będę musiał chyba zapytać na jakimś forum GPS.

To zalezy jak chcesz otworzyc ten plik. Jesli po prostu klikasz na zapisany plik .img to komputer pewnie chce to otworzyc w domyslnej przegladarce graficznej, a to nie jest plik graficzny. Otworzysz go tylko w programie MapEdit. Ewentualnie podczas kompilacji wyskakuje Ci jakis blad, ale wiekszosc bledow jest sygnalizowanych w czasie kompilacji mapy. Probowales wgrac ta mape do GPS-a? Najlepiej jesli masz watpliwosci to zadaj pytanie autorowi w/w strony www, ma on duza wiedze w temacie GPS-ow. Dla wlasnych potrzeb zrobilem kilka map pod Garmina i nigdy nie natrafilem na problemy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 19:54 
Major
Major

Mapa skalibrowana OK. Sprawdziłem. :za
Naniosłem na poczatek kilka punktów, kilka linii i obszarów na dwu warstwach. Wszystko w ramach ćwiczeń. Kompresja do IMG. :)
Przy otwarciu w MapEdit obszar mapy cały szary. :( :wq :wq

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]