Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 04:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Garrett Gti 2500 akumulatorki/Baterie alkaliczne
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 11:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Mam pytanko: które baterie będą lepsze alkaliczne Energizer czy akumulatorki 2450 mAh Energizery?
Pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 11:40 
Generał Broni
Generał Broni

Co masz na myśli mówiąc lepsze ??
Alkalicznie się wyczerpią i je wyrzucisz a akumulatorki będą ma setki ładowań.
Lepiej się rozejrzeć nad rodziną Sanyo Eneloop lub odpowiednikami innych firm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 11:42 
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem akumulatorki są wielokrotnego użytku ,proste pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 12:55 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie, sa tez ładowalne akumulatory/Baterie alkaliczne :)
Tyle ze wymagaja specjalnych ladowarek, ale za to maja poltora volta napiecie, a nie 1,2v. Niestety one tez nie sa, podobnie jak polecane akumulatory, produkowane przez firme Energizer. Czy zastosowanie ladowalnych baterii alkalicznych ma sens bede wiedzial za jakis czas bo wlasnie zakupilem i eksploatuje taki komplet :) Osobiscie mysle ze zwiekszenie napiecia zasilania Garretta z 9,6v do 12v nie odbije sie znaczaco na jego pracy a nawet moze ja polepszyc. Coz zobaczymy ?

Akumulatorki jesli klasyczne 1,2v to zdecydowanie polecam, jak poprzednik, Sanyo Eneloope - sa doskonale i uczciwie podaja pojemnosc a uplywnosc jest praktycznie zadna.
A Energizer to tylko Energizer, choc nie tanszy chyba od Eneloope :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziękuję za pomoc. Na pewno Wasza opinia pomoże mi w wyborze baterii.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: najlepsz
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 20:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Najlepsze do wykrywki są SANYO Enelopy poczytaj o nich .
Ja tylko te używam od paru lat do wielu urządzeń i są bardzo dobre

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 20:46 
Chorąży
Chorąży

Ja z kolei polecam Ci Sony Cycle-Energy, wytrzymują dobre 2 lata i trzymają pojemność, testowane na Teresce

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 18:53 
Generał Broni
Generał Broni

witam.ja od kilku dni mam w gti2500,zasilanie z akumulatorków Pure Energy 1,5V.po kilku miesiącach,opiszę szczegółowo co i jak.zapisuję czas pracy wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 maja 2010, 09:19 
Podporucznik
Podporucznik

rufa napisał(a):
zasilanie z akumulatorków Pure Energy 1,5V. /ciach/ zapisuję czas pracy wykrywacza.

Hmm ? Oczywiscie pamietasz ze te akumulatory w odroznieniu od klasychnych kochaja jak najczestsze doladowywanie a glebokie rozladowania je szybko moga wykonczyc ?
Zatem doladowujemy kiedy tylko mozna a nie dopiero jak wykrywka pokaze ze sa rozladowane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 maja 2010, 10:59 
Generał Broni
Generał Broni

witam.Cpt Nemo.dziękuję za radę.na bateriach alkalicznych,wiedziałem że przy jednej kresce na wskażniku,mogłem śmiało chodzić przez godzinę.na akumulatorkach jeszcze nie wiem co i jak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garrett Gti 2500 akumulatorki/Baterie alkaliczne
PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

spieszę donieść że zbliża się końcówka sezonu a w związku z tym,zdaję obiecaną wcześniej relację z zastosowania akumulatorków Pure Energy.kupiłem 8szt,które były stosowane w ace250-przez 200 godzin i w gti2500-przez 60 godzin.już po 2 miesiącach,ładowarka[kupiona razem z aku.]nie przestawała migać i nie wiadomo kiedy zakończyć ładowanie.tak jest do chwili obecnej.konieczny jest woltomierz i zapisywanie czasu ładowania.eksperyment z tym zakupem-nie bardzo udany.próbowałem dokonać kontrolowanego rozładowania,jednak nic to nie zmieniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 17:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja używam sanyo enelopy super akumulatorki warto więcej dopłacić i mieć święty spokój .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 20:05 
Generał Broni
Generał Broni

na następny sezon,pewnie i ja zakupię Enelopy.jednak już trochę złotówek zaoszczędziłem na tych wynalazkach w stosunku do baterii alkalicznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2010, 00:19 
Podporucznik
Podporucznik

rufa napisał(a):
już po 2 miesiącach,ładowarka[kupiona razem z aku.]nie przestawała migać i nie wiadomo kiedy zakończyć ładowanie.tak jest do chwili obecnej.konieczny jest woltomierz i zapisywanie czasu ładowania.eksperyment z tym zakupem-nie bardzo udany.próbowałem dokonać kontrolowanego rozładowania,jednak nic to nie zmieniło.

Ładowarka do *zwykłych* akumulatorków NiMH/NiCd czasami nawet nie jest potrzebna. Zależy czy ładując je spieszysz się gdzieś.
Nie przekraczając określonego prądu (należy znaleźć w dokumentacji lub przyjąć wartość typu pojemność/20 + margines bezpieczeństwa, najlepiej jeszcze podzielić na 2-3) można proces ładowania ciągnąć w nieskończoność.
Akumulatorek zrobi się lekko ciepły, w środku będzie zachodzić w kółko reakcja chemiczna marnując po prostu prąd, ale teoretycznie (w rozsądnym czasie) akumulatorka nie zniszczysz.
Korzystając z tego po prostu włączam ładowanie i zazwyczaj zostawiam akumulatorki na noc lub dłużej (zależy jak były rozładowane, po pewnym czasie "na oko" wie się jak długo mają tam siedzieć).
Pomiar stanu naładowania ? Dotykam ręką, jak są letnie - są naładowane. Przy bardzo rozsądnym (niskim) prądzie ładowania ta metoda pomiaru może nie działać.
Ładowarka ? Koszyczek na 4 baterie, trafo 2W, 4 diody i 8 rezystorów. Ładowanie odbywa się jednopołówkowo (jedna dioda na akumulatorek), druga połówka przez rezystor o dużej wartości omija diodę i wykorzystywana jest jako krótki, nieznaczny cykl rozładowujący, co podobno znacznie polepsza trwałość. Ładowane tak akumulatorki zależnie od jakości i intensywności użytkowania żyją mi po 2-4 lata. Prawdopodobnie i tak w końcu psują się od okazjonalnego nadmiernego rozładowania.

[ img ]

Pewnie różnych udziwnionych wersji akumulatorków, ładowalnych baterii alkalicznych i innych wynalazków w ten sposób ładować się nie da, ale szczerze powiedziawszy, szkoda by mi było na nie kasy. Przeciętny akumulatorek można kupić za 2zł/szt, więc kupuję 2-3 zestawy i mam na długo spokój. W przypadku używania kilku zestawów akumulatorków trzeba je pooznaczać i nigdy nie mieszać, ponieważ jeden nadmiernie zużyty może szybciej wykończyć resztę - lepiej, żeby w takim razie wykończył tylko z swojego zestawu.

Mam jeszcze ładowarkę mikroprocesorową GP, którą kiedyś zakupiłem w promocji z zestawem akumulatorków. Ładowarka ta ma jedną dużą zaletę - początkowo ładuje szybko, więc jeśli zależy mi na czasie, korzystam z niej. Dopiero kiedy proces ładowania zbliża się do końca, stopniowo zwalnia i tak np. po około 1-1,5h mam akumulatorki naładowane w 75%, a po kolejnej godzinie na oko z 90%, po czym całość przechodzi w fazę doładowywania impulsowego (krótki impuls ładujący raz na kilkanaście sekund). Próbowałem kiedyś rozgryźć to urządzenie i wykonać kopię (jest całkiem fajne), niestety cwany producent zabezpieczył się przed taką możliwością, układy scalone mają celowo zatarte oznaczenia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 listopada 2010, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

witam TJM.w całości przyznaję Ci rację,jednak nie mam zamiaru budować ładowarki[chociaż "trochę" się na tym znam].tak jak pisałeś,poznaczyłem akumulatorki zaraz po kupieniu.stwierdziłem że nie wszystkie jednakowo trzymają parametry.dobierałem tak aby obydwa pakiety,miały podobne napięcie[dla gti 2500].jednak stwierdzam że Pure Energy to nie bardzo udany wynalazek.ostatnio w sobotę po jednej godzinie, wskażnik na wykrywaczu pokazał tylko 1 kreskę[temperatura w tym dniu około 0stopniC ] a przed wyjściem były ładowane .jeśli już będę kupował,to tylko Enelopy wraz z ładowarką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]