Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 17:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy z archiwów muzealnych
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 00:40 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

Na początku się przedstawię - na imię mam Przemek i jestem z okolic Koszalina. Przygodę z poszukiwaniami pragnę rozpocząć od porządnego zapoznania się z miejscówkami - a do tego jak wiadomo niezbędne są mapy i literatura...

W tym roku zamierzam zakupić jakąś piszczałkę ;)

Ponieważ na tym forum nie spotkałem się z podobnym tematem (jeżeli takowy jest to przepraszam i proszę o zamknięcie), chciałbym dowiedzieć się czy któraś z osób na tym forum korzystała z zasobów archiwalnych muzeum ?

Przeczytałem dość sporo ciekawej literatury. Przypisy w niej umieszczone dokładnie wskazują miejsce, gdzie mapy/dokumenty można odnaleźć ( mam na myśli sygnaturę dokumentu etc. ) - czyli generalnie wystarczyłoby pójść do odpowiedniego archiwum i poprosić (złożyć prośbę/wniosek) o wgląd do tych materiałów...

I tutaj pojawia się moje pytanie, czy któryś z forumowiczów korzystał z takich źródeł ? Jak wyglądała współpraca z pracownikami archiwów ? Na stronie internetowej muzeum, które planuje odwiedzić, zamieszczona jest informacja, że dostęp do zbiorów jest bezpłatny, a za ewentualne kopie muzeum pobiera opłaty.

I jak to się ma w praktyce ?

Pozdrawiam P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mapy z archiwów muzealnych
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 21:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zasady i w archiwach, i w muzeach są podobne. Dostęp bezpłatny, ale kopie płatne - dość drogo, np. koszt kartki ksero nawet kilka złotych, skan jeszcze więcej (przy większej ilości stron robi się kwota). W niektórych muzeach dają kopie bezpłatne - to zależy od pracowników. W archiwach państwowych wymagane jest też wypełnienie specjalnej karty użytkownika. Na zamówione materiały w archiwach się czeka (z reguły im większe tym dłużej) a na zamówione kopie również. Wizyta w archiwum wymaga czasu. W archiwach zamówienie składać można do określonej godziny a przeglądać można dłużej. Warto się wcześniej zapoznać z harmonogramem pracy placówki, z reguły w czasie wakacji mają jeden miesiąc nieczynne. Zasoby archiwów można przeglądać w internecie, ale tylko do pewnego poziomu (tzw. zespołów akt), zawartość zespołów już tylko na miejscu. Jak znasz numery sygnatur to można zamówić wcześniej telefonicznie, duża oszczędność czasu. W Twoim rejonie problemem mogą być akta w języku niemieckim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 21:25 
Szeregowy
Szeregowy

Gregi, dziękuje za wskazówki :zdr . Na pewno podzielę się rezultatami z mojej wizyty :)

Orientujesz się może, czy archiwum jest w stanie sporządzić 'cyfrową' kopię dokumentów - byłoby to dla mnie znacznie wygodniejsze i myślę, że bardziej opłacalne dla muzeum ( wiadomo, pieniądze za taką usługę na pewno zostaną dobrze spożytkowane).

Pozdrawiam P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 22:32 
Specjalista
Specjalista

Archiwa mogą wykonać cyfrową kopię mapy, ale jakość tejże zależna jest od sprzętu jakim dysponuje archiwum (nie wszytkie mają wielkoformatowe skanery). Od tego roku weszła decyzja Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych, która umożliwiła bezpłatne wykonywanie zdjęć własnym aparatem fotograficznym (wcześniej płaciłem 4 zł od zdjęcia). Ale trzeba pamiętać, że archiwum może udostępniać mapy jedynie w formie elektronicznej i wtedy trzeba przygotować się na większe wydatki. Na przykład w jednym z archiwów państwowych korzystałem ze zbioru map katastralnych (tzw. archiwum geodezyjne), skan takiego arkusza (>A3) kosztował mnie 16 zł, co dla całej miejscowości zawierającej kilkanaście sekcji katastralnych dało łączną kwotę powyżej 150 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 10:34 
Szeregowy
Szeregowy

Dowgrid, a czy pracownicy archiwum pomogli Ci odnaleźć interesujące Ciebie materiały ?

Ja posiadam, sygnatury interesujących mnie map w jednym z opracowań, np Archiwum Państwowe w Koszalinie, Zbiory Kartograficzne sygnatura 2421 i nie wiem czy to wystarczy do odnalezienia interesującego mnie dokumentu.

Pytam, ponieważ bardzo mnie interesuje następujący zapis w cenniku archiwum:

[Opłaty za wyszukiwanie]
1. Stawka opłaty za wyszukiwanie dokumentów i informacji archiwalnej w języku
polskim wynosi 40,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy.
2. Stawka opłaty za wyszukiwanie dokumentów i informacji archiwalnej w języku
obcym wynosi 100,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy.

Niestety, próbowałem samodzielnie odnaleźć materiały w wyszukiwarce udostępnianej przez archiwum, ale nie znalazłem żadnych informacji na ich temat.

Zadaje sporo pytań, ale być może z odpowiedzi skorzystają również inni użytkownicy :)

P.S. Po 15tym zamierzam odwiedzić archiwa, także wolałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać ;)

Pozdrawiam P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 13:00 
Specjalista
Specjalista

Jeśli posiadasz sygnatury, to będzie już z górki. Pracownicy archiwum pomagają czasem odnaleźć właściwy zespół, a czasami trzeba samemu szukać w pomocach archiwalnych (przewodniki po zbiorze archiwum i informatory archiwalne). Jeśli mamy już zespół (np. Zbiory Kartograficzne), to w inwentarzach szukamy interesujących nas jednostek i notujemy ich sygnatury. Kiedy już znamy nazwę zespołu i sygnatury, to składamy zamówienie (po wypełnieniu zgłoszenia użytkownika).

Wymienione przez Ciebie cenniki obejmują np. poszukiwania interesujących nas zapisów w danych dokumentach kiedy nie możemy tego zrobić osobiście - wtedy pracownik archiwum zamawia dokument "na swoje konto" i szuka za nas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

smugie napisał(a):
Ja posiadam, sygnatury interesujących mnie map w jednym z opracowań, np Archiwum Państwowe w Koszalinie, Zbiory Kartograficzne sygnatura 2421

Masz nazwę zespołu i numer sygnatury - pójdzie gładko.
Dowgird napisał(a):
Od tego roku weszła decyzja Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych, która umożliwiła bezpłatne wykonywanie zdjęć własnym aparatem fotograficznym
- nie byłem jeszcze w tym roku w archiwum, nawet o tym nie wiedziałem. Świetna wiadomość. Dzięki Dowgird.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]