yanu.sh napisał(a):
Na wczesnych wigówkach z lat dwudziestych znalazłem zaznaczone polskie posterunki graniczne.Ciekawe że lokalizacje w dużej liczbie pokrywają się z lokalizacjami carskich kordonów.Na mapach WIG z lat 30-tych już tych posterunków nie ma i w związku z tym mam pytanie do Kolegów może ktoś wie jak długo mogły funkcjonować owe posterunki.Pewną trudność może sprawiać też dokładne określenie który czarny prostokąt to posterunek,mnie wydaje się że chyba taki najbliżej dużej litery P i raczej poniżej.
na wigowskich setkach z lat 30. widziałem (choć nie wiem, czy to norma), strażnice KOP. Nie wiem jednak, czym różni się posterunek od strażnicy, i czy była to np. zmiana nazewnictwa z lat 20. na lata 30., czy jednak, jak w potocznym rozumieniu, strażnica była większa niż posterunek, itd. Generalnie, pierwszy punkt kontaktu w tej sprawie to byłoby muzeum, czy też archiwum SG w Szczecinie (pomijając mapy, które wiesz, gdzie są). Możesz też spróbować dotrzeć do autorów opracowań dot. KOP, ukazało się kilka, jeśli nie całościowych, to przynajmniej dot. odcinków granicznych, czy konkretnych jednostek. Autorzy jednak, z racji zainteresowań, musieli się przekopać przez odpowiednią dokumentację, może wskażą jakiś ślad.
n.