Teraz jest poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 17:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Schröttera w skali 1:50 000
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 20:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Interesują mnie informacje dotyczące kolorowych map Schröttera w skali 1:50 000. Czy ktoś wie ile z nich ocalało? Czy można kupić gdzieś ich cyfrowe kopie? A może ktoś posiada jakieś linki do tych map lub mógłby interesujące mnie części udostępnić?
P.S.
Wiem że oryginalnie istnieje tylko jedna kopia i oryginał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 17:11 
Pułkownik
Pułkownik

Biblioteka Norymberska ma cos takiego.
Pzdr.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2006, 21:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pamietam ze jakies schrottery ma topmap,zajrzyj tu:

http://www.topmap.pl/

tam oczywiscie trzeba slono zabecelowac.. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Wyjaśnienie
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 19:05 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Oczywiście mam już tę mapę, lecz sprzedawane tam mapy są w skali 1:150 000 i są czarno-białe. Natomiast mapy, które mnie interesują są w skali 1:50 000 i wykonane są w czterech kolorach.
P.S.
Możesz o tym przeczytać na stronie, którą podałeś w opisie map Schröttera. Mam też pytanie do kierasa1979 czy mógłby podać link do strony tej biblioteki.
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odgrzewanie tematu
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 22:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Tyle znalazłem:

Friedrich Leopold hrabia von Schrötter urodził się 1-go lutego 1743 roku w majątku Wohnsdorf / k. Friedland w Prusach Wschodnich. Wykazywał duże zdolności organizacyjne i szybko piął się po stopniach urzędniczej kariery. Odegrał wśród doradców Fryderyka Wilhelma III-go dużą rolę w procesie restauracji Państwa Pruskiego. Jak pruski minister wojny zlecił sporządzenie dokładnych map topograficznych tego obszaru.
Na początku lata 1796 roku personel mierniczy przystąpił do zadań pomiarowych. Przyjęto skalę 1:50 000. Mapy sporządzano w kolorze. Każdemu mierniczemu wyznaczono stałe punkty terenu przeznaczonego do pomiaru i przekazano ewentualnie istniejące mapy. Nazwy miejscowości nie mogły być przytaczane według zwykłej wymowy lecz według pisowni w księgach wieczystych danego landu lub innych dokumentach. I biada mierniczemu, który pominął w lesie pojedynczy zakład przemysłowy (hutę szkła, piec wapienny, smolarnię), został on wtedy pociągnięty do odpowiedzialności karnej w wysokości 5 talarów! Dążono do tego, aby przedstawić teren kraju możliwie jak najdokładniej i sprostać wszystkim wymogom, które stawiali mapie geograf, urzędnik administracji i wojskowy. Do obowiązków mierniczego należała nie tylko działalność pomiarowa, ale także zbieranie informacji topograficznych. Byli oni kontrolowani przez dyrektora pomiarów topograficznych: docierał on do najważniejszych części mierzonego obszaru i teren odwzorowany na mapie porównywany był z rzeczywistym krok po kroku, a wszystkie błędy zaznaczano w celu dokonania korekty. Na podstawie protokołu stwierdzano później, czy korekty rzeczywiście były przeprowadzane. Już w roku 1802 nastąpiło zakończenie prac pomiarowych i 133 karty brulionu , oraz 141 czystych rysunków zostało dostarczonych do izby kartograficznej w Berlinie. Po całkowitym zakończeniu pomiarów i sporządzeniu czystopisów rysunków nastąpiła w Berlinie kontrola linii siatek i dopasowanie krawędzi brulionu, aż dostarczono wyniki prac do publikacji. Pojedynczą kopię w kolorze i w skali 1:50 000 sporządzono tylko dla Królewskiej Izby Kartograficznej. Podjęto natomiast decyzję o wykonaniu zmniejszonego wydania czarno-białego w formie miedziorytu. Na tę ówczesną publikację zebrano 141 sekcji na 25 kartach i wykonano miedzioryt w skali 1 pruskiej mili do 2 000 reńskich prętów mierniczych (co po przeliczeniu równa się skali 1:150 000). Wykonywanie miedziorytu trwało od roku 1802 do 1810. Oryginalne płyty miedziorytnicze przetransportowano w trakcie wojen napoleońskich do Paryża i używane były w 19-tym wieku przez Francuzów do nowego druku, którego jakość oczywiście dokładnie odpowiadała kartom, które zostały wydrukowane w Berlinie w latach 1802-1810.

W latach 1796 – 1802 pod kierownictwem Schröttera opracowano "Atlas prowincji Prus Wschodnich, Litwy i Prus Zachodnich oraz sieci dystryktów” ze 140 mapami w podziałce 1:50 000. Poprawione wydanie, które ukazało się w Berlinie w latach 1802-1810 nazwano mapą Schrottera.

Tytuł oryginalny:

Atlas von der Provinz Ostpreussen, Litauen und Westpreussen und dem
Netzdistrikt
lub
Schrötter-Karte

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nareszcie coś mam
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 14:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Mimo że reszta formowaczów nie udzieliła mi pomocy to jednak wiem już prawie wszystko. Porównałem dwóch autorów innych map i okazuje się że jest bardzo dużo elementów zbieżnych. To nie może być przypadek.

"W latach 1796 – 1802 pod kierownictwem Schröttera opracowano "Atlas prowincji Prus Wschodnich, Litwy i Prus Zachodnich oraz sieci dystryktów” ze 140 mapami w podziałce 1:50 000. Poprawione wydanie, które ukazało się w Berlinie w latach 1802-1810 nazwano mapą Schrottera."
Inne cechy map Schröttera:
- wydane w skali 1:150 000
- opracowane przez kartografów pruskich

A teraz o mapach Gilly - Crona

"Skala mapy (w wersji rękopiśmiennej) 1:50 000, rękopis wielobarwny, 89 arkuszy, orientacja północna. Twórcą mapy był zespół topografów i kartografów armii pruskiej pod kierownictwem Gilly'ego, Crona o Langnera. Mapa przechowywana w zbiorach berlińskich. W latach 1802-1803 mapa Gilly - Crona została opublikowana w wersji zredukowanej do skali 1:150 000 (podziałka liniowa 2 000 rheinl. Ruthen auf 1 1/3 Decimal Zoll reducirt, miedzioryt, ręcznie kolorowany, 13 arkuszy o wymiarach 69 x 51 cm i 58 x 50,5 cm. Orientacja północna. Mapa opublikowana w Berlinie 1802 r., In der Koeniglichen akademischen Landkarten Handlung der Kaufleute Simon Schropp u. Comp."

Inne cechy map Gilly - Crona:

- wersja rękopiśmienna powstawała w latach 1796-1800

Wychodzi na to że mapy Schröttera i mapy Gilly'ego, Crona to jedno i to samo.

P.S.

Źródła http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/wawa/002/1800 http://bialoleka.samozycie.pl/page/inde ... -00&id=232

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Schröttera w skali 1:50 000
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 20:19 
Kapral
Kapral

Witam,

Także interesuję się tematem pierwotnych arkuszy dla poźniejszego Atlasu Schroettera.

Pełen zbiór tych "dokładniejszych" Schrötterów znajduje się w Bibliotece PAN w Gdańsku. Niestety jest to słabej jakości cz-b ksero kolorowych map, wykonane już jakiś czas temu, więc jakość tych odbitek jest bardzo słaba.

Sekcje 72, 73, 74, 75, 76 - odpowiadające mniej więcej Sekcji IV są dostępne tu:
http://www.mapy.eksploracja.pl/news.php?readmore=92

Oto skorowidz dla pierwotnego Atlasu Schroettera:

[ img ]

Oraz przykładowa sekcja 79 - zeskanowany diapozytyw:

[ img ]

Czy ktoś z was posiada może inne sekcje z tego pierwotnego zbioru?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 17:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cześć,
Cały zbiór oryginałów posiada biblioteka miasta Berlina (jedyny egzemplarz). Reprinty albumem byli wydane w Niemczech w latach 1990*.
Literatura: http://www.maps4u.lt/en/maps.php?cat=33
Eugen Oskar Kossmann "Die Preussischen Landesaufnahmen in Polen (1753-1806)". Leipzig. Jomsburg 1937.
Bogdan Zaborsky "Kaszuby na przełomie XVIII i XIX wieku w świetle mapy Schrottera-Engelhardta z lat 1796-1802". Wiadomości służby geograficznej 1936. Nr.2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 21:18 
Kapral
Kapral

Witam,

Dzięki za odpowiedź i podanie literatury!
Do informacji gdzie zalegają oryginalne mapy Schroettera już dotarłem.
Słyszałem natomiast, że wykonano zdjęcia tym mapom i w formie diapozytywów zostały przekazane w celu ich szerszego udostępnienia.

Natomiast wracając do wypowiedzi kolegi Demo:
Cytuj:
Wychodzi na to że mapy Schröttera i mapy Gilly'ego, Crona to jedno i to samo.

http://maps4u.lt/lt/maps.php?img=index- ... 400&cat=31

[ img ]

Wychodzi na to, że jednak to po części inne mapy.

pozdrawiam
Wojtek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]