Elżbieta Adamowicz napisał(a):
Mapa katastralna - mapa wielkoskalowa (bardzo dokładna, zwykle co najmniej 1:5000) opisująca podział działek, prawa własności działek gruntu, może opisywać także pokrewne właściwości, np. wycenę, formy użytkowania.
Czy możliwe jest stworzenie takiego działu? Nie macie pojęcia, jak trudno właścicielom dotrzeć do taakich planów. Moja prośba o pomoc w taakim zakresie nie okaże się z pewnością jedyną, a wiele osób zechce skorzystać z takich zasobów, np. dotyczących parcelacji z okresu międzywojennego.
stworzenie dzialu (moim zdaniem) niczego nie zmieni. Te mapy sa bardzo rzadkie i praktycznie 100% (jesli mowimy o dawnych wydaniach) pozostaje w rekach instytucji, ktore w najlepszym razie zycza sobie slono za zrobienie nedznego zdjecia, o skanowaniu juz nie mowie. A poniewaz te mapy moga byc wykorzystywane w sprawach sadowych dotyczacych roszczen w sprawie nieruchomosci, w gre wchodza wtedy grube pieniadze. Zatem nie ludzilbym sie, ze ktos, kto nabyl kiedys taka mape wypusci ja z reki i udostepni ja w internecie za darmo. Jesli juz, to sprobuje, jak to bywa, "puscic" oryginal za spora sumke, reklamujac sie najpierw w allegro.
n.