Teraz jest niedziela, 21 czerwca 2026, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: MAPY, PLANY KATASTRALNE
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 00:43 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mapa katastralna - mapa wielkoskalowa (bardzo dokładna, zwykle co najmniej 1:5000) opisująca podział działek, prawa własności działek gruntu, może opisywać także pokrewne właściwości, np. wycenę, formy użytkowania.

Czy możliwe jest stworzenie takiego działu? Nie macie pojęcia, jak trudno właścicielom dotrzeć do taakich planów. Moja prośba o pomoc w taakim zakresie nie okaże się z pewnością jedyną, a wiele osób zechce skorzystać z takich zasobów, np. dotyczących parcelacji z okresu międzywojennego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MAPY, PLANY KATASTRALNE
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2010, 22:06 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Elżbieta Adamowicz napisał(a):
Mapa katastralna - mapa wielkoskalowa (bardzo dokładna, zwykle co najmniej 1:5000) opisująca podział działek, prawa własności działek gruntu, może opisywać także pokrewne właściwości, np. wycenę, formy użytkowania.

Czy możliwe jest stworzenie takiego działu? Nie macie pojęcia, jak trudno właścicielom dotrzeć do taakich planów. Moja prośba o pomoc w taakim zakresie nie okaże się z pewnością jedyną, a wiele osób zechce skorzystać z takich zasobów, np. dotyczących parcelacji z okresu międzywojennego.

stworzenie dzialu (moim zdaniem) niczego nie zmieni. Te mapy sa bardzo rzadkie i praktycznie 100% (jesli mowimy o dawnych wydaniach) pozostaje w rekach instytucji, ktore w najlepszym razie zycza sobie slono za zrobienie nedznego zdjecia, o skanowaniu juz nie mowie. A poniewaz te mapy moga byc wykorzystywane w sprawach sadowych dotyczacych roszczen w sprawie nieruchomosci, w gre wchodza wtedy grube pieniadze. Zatem nie ludzilbym sie, ze ktos, kto nabyl kiedys taka mape wypusci ja z reki i udostepni ja w internecie za darmo. Jesli juz, to sprobuje, jak to bywa, "puscic" oryginal za spora sumke, reklamujac sie najpierw w allegro.

n.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nie zgodzę się z Tobą
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 10:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie zgodzę się z Tobą. Ktoś kto wie, jaka to droga przez mękę, pomoże zdobyć interesujący plan. Przecież możliwa jest również zapłata, jeśli ktoś szuka np. dowodów swojej własności. Dowody mogą też być pośrednie, np. właśnie archiwalne mapki. Jak np. ja planów parcelacji z okresu międzywojennego Wielkiej Wsi k. Szadku woj. łódzkie. gg 712989

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 11:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam, jeżeli chodzi o mapy katastralne to nie są one popularne wśród "poszukiwaczy" ze względu na skalę i treść jaką zawierają ( granice działek/parceli, stan władania).
Plany/Mapy Katastralne nie były sporządzane dla tak dużych obszarów jak topograficzne - dlaczego odsyłam do literatury fachowej.
Kolega naltar ma częściowo rację , mapy katastralne znajdują się w państwowym zasobie geodezyjno-kartograficznym w powiatowych ośrodkach dokumentacji geodezyjno-kartograficznej. Wydobycie ich nie kosztuje majątku - ksera dostaję się do zgłoszonej roboty geodezyjnej.
Zresztą sama mapa nie świadczy o własności ( tutaj potrzeba jeszcze aktu notarialnego, wypisu księgi wieczystej itd) tylko o przebiegu jej granic. Mapy katastralne często wykonywane były w układach lokalnych i odtworzenie granic często jest bardzo trudne, poza tym inne były metody pomiaru i jego dokładności. Dlatego dostęp do tego zasobu mają np geodeci w ramach danej roboty geodezyjnej gdy zachodzi potrzeba odtworzenia/ustalenia granic.
Mapki te bardzo rzadko można spotkać w prywatnych rękach.
K.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: A co ma zrobić
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 09:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A co ma zrobić osoba, której owe państwowe służby(Urząd, wydział geodezji wespół z wydziałem ksiąg wieczystych) zabrali własność i założono na nią księgę wieczystą dla - właśnie tego - Urzędu. W sądzie musisz udowodnić własne prawa, a tu ani aktu własności(był w kjsiędze), ani mapki - bo nie chcą dać.
POMOCY!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: A co ma zrobić
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 14:37 
Specjalista
Specjalista

Elżbieta Adamowicz napisał(a):
A co ma zrobić osoba, której owe państwowe służby(Urząd, wydział geodezji wespół z wydziałem ksiąg wieczystych) zabrali własność i założono na nią księgę wieczystą dla - właśnie tego - Urzędu. W sądzie musisz udowodnić własne prawa, a tu ani aktu własności(był w kjsiędze), ani mapki - bo nie chcą dać.
POMOCY!!!

To jest problem bardziej prawny niż kartograficzny więc wykracza poza tematykę tego forum. Niemniej jednak w przypadku "zabrania mienia przez Państwo" wszystko zależy od okoliczności tzn. na bazie jakich przepisów dokonano "zabrania" - można podważać legalność zajęcia, żądać odszkodowania ewentualnie zwrotu - ale to wszystko zależy od bardzo konkretnej sytuacji, czasem może się okazać że sprawy uległy przedawnieniu i nic nie można zrobić, w innych przypadkach brak uregulowania kwestii np. spadkowych może zamykać drogę do jakichkolwiek działąń

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: A ja nie mam planu!
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 21:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A ja nie mam planu!
Pytam o ów plan w innym wątku.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]