Teraz jest sobota, 20 czerwca 2026, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Namierzenie miejsca po karczmie.
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 14:25 
Kapral
Kapral

Witam! Na pewnej mapie wyczaiłem gdzie stała karczma :).
Lecz chciałbym abyście pomogli mi na podstawie mapy i zdjęcia satelitarnego tego miejsca pomogli wyznaczyć najprawdopodobniejsze miejsce gdzie ona mogła stać.

O to wycinek mapy. Czerwonym kółeczkiem jest zaznaczony znaczek karczmy czyli kółeczko po lewej stronie drogi i "chorągieweczka", która jest ledwo widoczna już po drugiej stronie drogi. Droga jest teraz polną piaszczystą drogą :). Niżej widać znak wiatraku wodnego, możliwe, że był to młyn wodny.

[ img ]

A teraz zdjęcie satelitarne tego miejsca. Moim zdaniem stała gdzieś w tym miejscu, które zaznaczyłem kółeczkiem. Według mnie droga biegnie troszkę inaczej niż na mapie.

[ img ]

A gdzie według Was mogła ona stać ? Skrzyżowania widocznego na mapie nie uchwyciłem na zdjęciu ale jest ono zaraz za końcem drogi na mapie. Strumień, który przepływa pod drogą jest widoczny na zdjęciu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 14:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Odniesienie się do położenia kapliczki powinno ułatwić lokalizację, choć jak dla mnie to ten znaczek dość dyskusyjny. A tak na marginesie - to tyle tu wiatraków i młynów, że i bez tej karczmy jest gdzie pochodzić.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 16:18 
Podporucznik
Podporucznik

giller napisał(a):
tyle tu wiatraków i młynów, że i bez tej karczmy jest gdzie pochodzić.

Pod wiatraki i mlyny chlopi przywozili zboze w workach a odbierali make, ktorej czesc pozostawiali jako zaplate za mielenie. Po cholere tam chodzic ? Male szanse znalezienia czegokolwiek :)
Zreszta miejsca po karczmach tez juz w ostatnich latach coraqz dokladniej przeszukane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

To się możesz zdziwić kolego ile jest fantów wokół wiatraków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 16:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Moje najlepsze trafienia wyszły pod młynami wodnymi,choć wiatrakami także nie gardze ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 16:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Chłopi zwykle do młyna jeździli na noc (bo szkoda im było dnia, kiedy mogli coś zrobić w obejściu). W kolejce kwitło życie towarzyskie - na łączce przy młynie robili ognisko, zrobili flaszkę lub kilka (nieraz gorzałkę kupowali na miejscu u młynarzowej), a przy ognichu gubili różne ciekawostki gadając do rana. Wiatraki funkcjonowały raczej w dzień - ale życie towarzyskie tak samo kwitło. U nas naród jak się spotka to zawsze lubi pogadać i gardło przepłukać, wymienić poglądy.
A jeszcze stare drogi dojazdowe do młynów i wiatraków.
Pzy starych młynach trafiałem sporo monetek, żetonów dominalnych i to co tylko potrafi wypaść z kieszeni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 16:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cpt. Nemo napisał(a):
Po cholere tam chodzic ? Male szanse znalezienia czegokolwiek :) Zreszta miejsca po karczmach tez juz w ostatnich latach coraqz dokladniej przeszukane.

Właśnie. I do tego jeszcze cię komary pogryzą. Lepiej tam nie chodź.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 17:39 
Podporucznik
Podporucznik

W y się nie znacie:) Cpt. Nemo chodzi tam gdzie tylko były mennice :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 17:48 
Kapral
Kapral

Dzięki za sensowne odpowiedzi...
Co do wiatraków to wiem, że opłaca się chodzić ale wiatraki mnie na razie nie interesują.
Miejsce po karczmie nie jest przeszukane...nie zasypujcie teraz wątku tekstami, że na pewno przeszukane bla bla bla...
Chciałbym aby ktoś odpowiedział mi na temat, który opisałem w 1 poście, a więc pomoc w namierzeniu miejsca gdzie mogła stać karczma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 18:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Droga biegnie inaczej na 100% wiec pole poszukiwanie jest dosc duze. Strumykami tez nie ma za bardzo sie sugerowac bo tez mogly same lub ludzka reka sie przesunac. Dokladnosc starych map tez pozostawia troche pola do gdybania wiec zaznacz sobie "szachownice" z linii poziomych i pionowych na mapie i przeszukuj te linie ... np. odstep miedzy liniami co 10m. Jesli karczma byla i fanty w ziemi to gdy znajdziesz ich wiecej - wiesz, ze stoisz tuz przed swoja karczma.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 18:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Byłeś już w tym terenie fizycznie?? Ja bym przeszedł po lewej stronie drogi zygzakiem do 50 metrów od drogi jeśli coś tam faktycznie stało to na pewno natrafisz na jakieś ślady.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 18:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wrzuć z Geoportalu mapę rastrową miejsca w skali 1:10000, najlepiej w układzie 1942, sięgając dalej trochę na północ żeby objąć też skrzyżowanie i kapliczkę (nawet w 2 częściach).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 22:36 
Kapral
Kapral

Ok jutro postaram się wrzucić. Dzięki za zainteresowanie sprawą panowie :):).
A co do skrzyżowania to też jest sprawa dyskusyjna...Bo na mapie narysowane jest, że droga krzyżuje się z drugą i leci dalej....normalne skrzyżowanie...a tak na prawdę ta droga nie leci prosto tylko jest przesunięta o kilka metrow w bok. widac to na tym zdjeciu :

[ img ]

Kwadratem zaznaczyłem skrzyżowanie. Brałem też pod uwagę opcje taką, że droga z biegiem lat mogła zostać przesunięta ? Ale jaki jest sens zmieniać bieg drogi ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 22:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Temat na temat polnych drog ale nie tylko do nich sie odnoszacy:
viewtopic.php?t=69276&highlight=wedrowki+drog

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 22:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czekając na mapę:

- Lokalizując jakieś miejsce ze starej mapy które współcześnie nie istnieje zawsze staraj się znaleźć jak najstarszą mapę dokumentującą zmianę sytuacji. Ponieważ nie przybliżyłeś nam nic a nic regionu sugeruję na początek: Meßtischblätter, WIG i karte des Westlichen Russland - do wyboru. Są łatwo dostępne w Internecie;
-to przesunięcie o ile się rozumiemy wygląda mi nie na parę ale na paredziesiąt metrów, o ile nie ze 100 nawet.
- tak duże założenie osadnicze jakie tu widać, a powstało w gołym praktycznie polu, mogło skutkować znacznymi zmianami w przebiegu dróg.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]