skylux napisał(a):
Witam.
Jestem tu nowy i dopiero się rozglądam. I od razu trafiłem na to:
gienq44 napisał(a):
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm Dosyć szeroki zakres map.
Jak się okazuje to mam oryginalną mapę okolic Przemyśla i Leżajska jak ta z linku, podklejoną na płótnie , przywiezioną z Wiednia przez mojego dziadka w 1910r. Czy to jest w takim razie mapa wojskowa? Tak te mapy były używane przez CK armie, w trakcie I wojny światowej, incydentalnie przez wojska niemieckie w tym samym okresie, raczej na pewno stosowało je także WP w początkach istnienia II RP - skala raczej nie pozwała na zbyt szerokie zastosowania wojskowe, mapy te nie miały także opinii "dokładnych". Były także dostępne na rynku cywilnym.
Mapy drukował Wojskowy Instytut Geograficzny w Wiedniu, nakłady były dość spore (niektóre arkusze mogły wyjść nawet w kilku milionach kopii). Po upadku austro- węgier, poza Austrią, kopie dla swojego terenu drukowała Czechosłowacja (Vojensky zemepisny ustav w Pradze) dodając szybko opis po czesku, podobnie postąpili Węgrzy i Jugosławia. Jako ciekawostkę można dodać że w czasie II WŚ niemcy wykorzystali ten typ mapy jako podkład pod stworzenie swojej wersji będącej w użyciu na terenach byłej monarchii CK (w zasadzie wszędzie poza polską gdzie oparli się na nowszych mapach)