Ha, mój błąd, albo raczej "wiel...błąd". Otóż...
Sztolnia odprowadza wodę z jakiegoś obszaru, dzięki czemu udostępnia złoża położone powyżej niej (woda spływa z górotworu do sztolni). Ma jakiś tam spadek i musi fizycznie gdzieś tę wodę odprowadzać. Odprowadza oknem (Mundloch), czyli miejscem, którym woda ukazuje się na powierzchni do roznosu, czyli kanału, którym jest odprowadzana do jakiegoś cieku.
Czyli - ten znaczek to OKNO sztolni, a roznos musiał być gdzieś za nim. Ładnie się popisałem.
Czasem oknami błędnie nazywa się świetliki sztolni (Lichtloch) - szyby, które służyły do drążenia sztolni fragmentami (kilkoma lub kilkunastoma przodkami), a potem używano ich do wentylacji i inspekcji.
Te wszystkie cuda można zobaczyć w okolicach Tarnowskich Gór - okno sztolni Fryderyk, tzw. Brama Gwarków, z roznosem znajduje się w Ptakowicach. Jej świetliki - w Tarnowskich Górach w parku w Reptach (szyby Sylwester i Ewa) i w okolicach (trzy inne). A samą sztolnią można się przepłynąć - Sztolnia Czarnego Pstrąga to jej mały fragment.
Dla ciekawych - moja relacja z wycieczki wzdłuż tej sztolni na Forum Miechowickim:
http://forum.miechowice.net/viewtopic.p ... dam#p24776 .