Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 11:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: XVIII wieczne kopie planów miast Christiana von Wrede
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2012, 16:51 
Szeregowy
Szeregowy

W wątku o Strzelcach Opolskich [ viewtopic.php?f=43&t=37082 ] znalazłem informacje o planie Strzelec z roku 1750.

[ img ]

Plan ten zaginiona w 1945 roku i jak dalej opisano jest on kopią planu z Atlasu von Wredego.

[ img ]

To co mnie uderzyło – to że w Bytomiu istnieje analogiczna sytuacja! Do 1945 roku w zbiorach Simona Mach znajdował się plan Bytomia datowany na rok 1756

[ img ]

– który także jest niewątpliwie kopią planu von Wredego i tak jak w Strzelcach, na planie tym znalazły się dodatkowe opisy.

[ img ]

Czy ktoś ma jakieś informacje o tych kopiach lub zna inne - analogiczne - kopie planów von Wredego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XVIII wieczne kopie planów miast Christiana von Wrede
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 07:54 
Moneciarz

Najśmieszniejsze w planie Bytomia jest położenie bytomskiego zamku którego od lat nie potrafią odnaleźć archeolodzy...
Widać nałożenie starej mapy na nową jest zbyt trudne dla tej profesji :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XVIII wieczne kopie planów miast Christiana von Wrede
PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 12:54 
Szeregowy
Szeregowy

jupiter napisał(a):
Najśmieszniejsze w planie Bytomia jest położenie bytomskiego zamku którego od lat nie potrafią odnaleźć archeolodzy...
Widać nałożenie starej mapy na nową jest zbyt trudne dla tej profesji :ups:

To nie tak łatwo – na tym planie Bytomia NIE ma średniowiecznego zamku.

* * *

Wracając do meritum. W Staatsbibliothek zu Berlin w Kartenabteilung jest kilka (kilkanascie?) planów miast śląskich (vide: http://books.google.pl/books?id=pLJmN7a ... &q&f=false ) I. von Furtenbach. Moim zdaniem są to kopie z planów von Wredego lub kopie z jego szkiców. Wszystkie miasta, które są u Furtenbach, są także u Wredego, a skala planów wydaje się identyczna (1:14000, w opisie jest błędnie 1:10000). Furtenbach pokazuje zwykle szersze otoczenie i niekiedy zmienia kierunki jak w przypadku Strzelec, ale de facto to te same plany.

[ img ]

Powyżej Strzelce wg Wredego - zostawiłem podpis autora i pieczątkę, by móc porównać z identyczna pieczątką na planie Furtenbacha.

[ img ]

Obie plany zamieściłem w rozdzielczości około 150 dpi.

Dalej nie wyjaśnia to istnienia jeszcze jednej kopii planów Wredego. Tych z opisami obiektów i charakterystycznym tytułem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]