Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zagadka
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2020, 16:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Stary Traper zapomniał, że życzył sobie więcej zagadek. Złapał okulary z filtrem UV, latarkę UV, które właśnie przesyłką nadeszły i pognał szukać złudzeń. No cóż takie prawo emeryta. Zdezorientowanym wyjaśniam, że Traper jest wielowątkowy i trudno za nim nadążyć. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2020, 21:15 
Podporucznik
Podporucznik

No muszę pochwalić, jestem pod wrażeniem. Gdzie mnie tam z moimi polniakami do Twojego zbioru.
Zdjęcia które wstawiasz i opisy jakie są do każdego kamienia to więcej dają niż te wszystkie mądre książki które kupiłem. Bardzo ciekawy wątek się robi. Dużo daje takim ignorantom jak ja a myślę że niektórzy mający wiedzę na temat kamieni też do wątku zaglądną i coś tam skrobną. W ramach relaksu i odskoczni od codziennych zajęć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2020, 23:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Traper. Jeśli chcesz naprawdę poznać świat kamieni to proponuję Ci kontakt z niejakim Robertem Borzęckim, właścicielem muzeum minerałów w Kłodzku , w bezpośrednim sąsiedztwie Twierdzy Kłodzkiej, twórcą wirtualnego Muzeum Minerałów..., które bez problemu w internecie odnajdziesz. Poznałem gościa osobiście i mogę zapewnić, że rozmowa z nim jest więcej warta niż wiedza z książek. Pan Robert nie jest naukowcem, nie jest geologiem. Jest chemikiem a przede wszystkim pasjonatem minerałów i Jego pasja ta trwa już ok. 40 lat. Jego wirtualne muzeum to nie tylko prezentacja eksponatów ale również kopalnia wiedzy. Między innymi znajdziesz tam długą listę stanowisk gdzie w Polsce warto jeszcze szukać i co można znaleźć. A tak szczerze to mi Ciebie żal, że w tym wieku szajba Cię dopadła, przecież nie znajdziesz już lunaitu, nie napłuczesz złota ni diamentów. Gdybym Ci opowiedział historię mojego znajomego (od pewnego czasu powinowatego) jak to kopał złoto w Boliwii to może byś trochę ochłonął. Koleś dzisiaj Bogu dziękuje, że ocalił życie. Zmęczyłem się trochę. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2020, 23:42 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za namiary, poszukam. Z tym złotem to pretekst aby w pole wyjść, jakiego ciekawego kamola znależć.
Mam ciekawe, jak dla mnie, zajęcie i zdrowie dopisuje. Czego chcieć więcej?, mam czas na moje fanaberie a o to że kamienie ukradną to się nie martwię. Dwie kupy tego na polu leżą a i sąsiedzi czasem jakie kolorowe dorzucają od czasu do czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 17:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przepraszam. Muszę wnieść korektę do mojego poprzedniego wpisu dotyczącą opisu fotki trzeciej, otóż to zielone nie jest tak twarde jak napisałem (z pamięci, bo tak sobie kiedyś zakodowałem). Twardość jest dużo mniejsza, ok. 4 M co zmienia postać rzeczy i teraz określam to jako warstewkę antygorytu w serpentynicie.
Teraz zaprezentuję kilka kolejnych okazów. Na fotce widać od lewej dwa magnetyty znalezione na hałdzie pouranowej w Kletnie, następny to zakup giełdowy pochodzą cy z płw. Kola w Rosji a czwarty przywieziono mi z Malezji i choć magnes się go nie ima to leży w gablocie z pozostałymi.
Załącznik:
DSCF0052.JPG

Następna fotka. Ładny kamyszek wyłowiony z potoku Bystra przy dolnej stacji kolejki na Kasprowy w Kuźnicach (było tego więcej). Niestety żużel. Wśród zbiorów pozostał.
Załącznik:
DSCF0053.JPG

Następne dwie fotki to nierozpoznane okazy z pustyni Gobi, Mongolia (piasek również), Nie jest to zakup a pozyskane osobiście. Pierwsze dwa to chalcedony ale ani sard ani karneol bo za jasne, szkło pustynne też nie bo nie ta lokalizacja. więc?. Trzeci kamyk jakby hematyt bo i twardość odpowiednia i rysa czerwonobrązowa i niech tak zostanie.
Załącznik:
DSCF0055.JPG
Załącznik:
DSCF0056.JPG
.To przywiozłem z Chin. Oczywiście nie pozyskałen kopiąc a tanio kupiłem. Tanio bo okaz nie jest zbyt wyszukany ale dla mnie ładny. Nazywa się to kamieniem peoniowym w Chinach a w Polsce chryzantemowym. Są to jasne kryształy celestynu w ciemniejszej masie bazaltowej ułożone w kształcie kwiatu.
Załącznik:
DSCF0057.JPG

Ostatnia fota przedstawia bomby wulkaniczne zebrane z plaży na Hawajach i przesłane mi pocztą.
Załącznik:
DSCF0058.JPG
. Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 17:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak się spieszyłem aby obejrzeć skoki w Lahti, że przeoczyłem jeszcze jedną fotkę. Przedstawia ona kamyk, który kupiłem na giełdzie za 10 zł jako apatyt. Po weryfikacji w domu okazało się , że jest to beryl czyli "prawie" szmaragd, akwamaryn, heliddor lub inny. Pozdrawiam. Idę skakać.
Załącznik:
DSCF0054.JPG

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 22:43 
Podporucznik
Podporucznik

Coś pięknego i opisy jasne, konkretne :1
Takie " bomby wulkaniczne " też mam na kupce kamieni na podwórku. Jutro foty wstawię. Co prawda nie Hawaje tylko z pola ale wypisz wymaluj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 22:56 
Malkontent

Fajnie Traper, razem z Wiesławem rozkręciliście ten wątek.
Aż miło czytać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 lutego 2020, 23:04 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za życzliwe słowo. Staramy się jak tylko to możliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 00:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolega petromin36 trafnie określił mój ignimbryt, myślę, że skorzystał z mocnej podpowiedzi i wszedł na stronę Braunlisch Geolologist, włączył tłumacza i wszystko jasne. Do nowych zagadek nie odniósł się. Możliwa jest usprawiedliwiona nieobecność na forum. Przydomek petromin coś jednak sugeruje. Myślę, że nie od imienia Piotr. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 11:32 
Moderator
Moderator

Czerwony to konkrecja syderytowa już dość mocno zwietrzała z jakąś skorupową padliną w środku, przy tym stanie zachowania dla mnie nie identyfikowalna.
Biały w pasie to skrzemieniałe gąbki w czercie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 12:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki Kenny. Czert owszem, podobnie kombinowałem, natomiast gąbek nawet przez lupę nie widać. Muszę sobie sprawić mikroskop. Poprzedni mi dzieci z domu wyniosły a potem wyniosły się same. Z większymi rzeczami jakoś sobie radzę choć nie zawsze. Mam jeszcze kilka zagadek ale o tym wkrótce. W tym syderycie to na pewno padlina, przyznaję trudna do określenia. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 12:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

wieslawz napisał(a):
Kolega petromin36 trafnie określił mój ignimbryt, myślę, że skorzystał z mocnej podpowiedzi i wszedł na stronę Braunlisch Geolologist, włączył tłumacza i wszystko jasne. Do nowych zagadek nie odniósł się. Możliwa jest usprawiedliwiona nieobecność na forum. Przydomek petromin coś jednak sugeruje. Myślę, że nie od imienia Piotr. Pozdrawiam.

Zasugerowałeś, że musiałem korzystać z jakiś podpowiedzi. Tkwij dalej w takim przeświadczeniu. Swoich okazów mam wystarczająco dużo.

Załącznik:
DSC_6911A.JPG

Załącznik:
DSC_6915A.JPG

Załącznik:
DSC_6914A.JPG

A co do Twoich zagadek to jeżeli są one dla Ciebie zagadkami to daj je do identyfikacji, a jeżeli wiesz co masz to daj coś ciekawego, a nie takie sabakity.
A co do mnie to zerknij sobie w awatara i jak będziesz wiedział co to jest to już będzie dobrze.
Kenny gdzieś na innym forum kiedyś napisał że to takie polskie Yeti, wszyscy słyszeli, nikt nie widział.
I podpowiem, że ciągle ponownie nikt nie znalazł od już 1989.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 13:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Petromin36. Absolutnie nie chciałem Cię urazić. Twój ignimbryt jest przepiękny. Mój wpis faktycznie mogłeś odebrać jako zaczepkę ale moją intencją było wciągnięcie Ciebie do dyskusji bo tak pięknie rozwiązałeś zagadkę. Prezentację swoich kamieni rozpocząłem na życzenie Trapera i popatrz On jest zachwycony. Ja żyję w świecie realnym, wirtualnego nie pojmuję. Internet traktuję tylko jako narzędzie. Twój przydomek (nie awatar) Petromin kojarzy mi się z "petrograf-mineralog", dlatego napisałem "coś sugeruje". Oświeć mnie przy okazji. Powiedz co to są sabakity? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2020, 14:10 
Moderator
Moderator

W trakcie krystalizacji chalcedonu mogła zostać całkowicie zatarta struktura organiczna gąbki więc mikroskop Ci nie pomoże.

A sabakit jak sama nazwa wskazuje! Kamień którym się rzuca za sabaką :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]