Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 15:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: znalazłem na polu
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 12:48 
Podporucznik
Podporucznik

Link niestety nie działa, ale dzięki za chęci. Postaram się co w necie znależć. Z drugiej strony, to co innego zdjęcia oglądane przez kogoś co za bardzo się na tym nie zna a co innego wypowiedż kogoś co ma to w małym palcu, jak to mówią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2020, 18:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To nie jest link tylko adres internetowy stronki i trzeba go ręcznie wpisać do wyszukiwarki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 01:55 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za podpowiedż. Wychodzi na to że na bank krzemień czekoladowy. Nietypowy bo prawie czarny. Był tylko ten jeden i zastanawiam się jak tam trafił. Kupiłem na all książki o minerałach, czekam na kuriera. Wychodzi na to że na starość trza się co nieco podszkolić ;) , jak to mówią " na naukę nigdy nie jest za póżno".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 10:40 
Generał Broni
Generał Broni

Masz rację. Człowiek uczy się przez całe życie i mądrzeje z wiekiem. Najczęściej z wiekiem od trumny :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 11:47 
Podporucznik
Podporucznik

Jakby nie patrzeć to masz rację. Wszystko zależy od kondycji wieka bo niektórzy będąc w okolicy takiego wieka to zaczynają na muchy mówić ptapta :1
Swoją drogą to można wprowadzić szczyptę humoru i trochę rozruszać to nieco skostniałe forum. Forum bardzo ciekawe i powinno tętnić życiem, a w tematach raz na ruski rok jakiś wpis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 18:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Ryjec. Kpisz sobie z Trapera, kpisz sobie czasami ze mnie. Ja prześledziłem Twoją aktywnośc na forum i stwierdziłem, że nie masz najmniejszych podstaw aby wypowiadać się na temat minerałów czy meteorytów bo to nie Twoja dziedzina. Twoją dziedziną jest złom żelazny (a marzeniem kolorowy), masz też wiedzę jakąś w temacie militariów ale w minerałach znikomą. Jeśli coś zarysujesz gwoździem czy ostrzem scyzoryka i powąchasz to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie będzie krzemień tylko jakieś inne g.... Krzemienia nie można zarysować gwoździem. Z trudnością rysuje go stal narzędziowa. Jesteś znawcą broni skałkowej i może stąd przekonanie, że krzemień powinien iskrzyć, otóż nie, pasiasty nigdy nie zaiskrzy a przy broni skałkowej wykorzystywano konkretny krzemień bo inne były zawodne. Militaria to jednak nie moja dziedzina, więc kończę temat. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 23:51 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie szczypta ironii czy humoru nie zaszkodzi, moim zdaniem, oby tylko nie przekroczyć tej cienkiej linii.
Mam pytanie; czy pilniki są zrobione ze stali narzędziowej?, pytam bo tu akurat wiedzy nie posiadam. Postaram się na necie poszukać ale wdzięczny będę za podpowiedż. Zrobiłbym sobie taki rysik z jakiego wysłużonego już pilnika trójkątnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 20:06 
Sierżant
Sierżant

Pilniki są ze stali węglowej narzędziowej N12 lub stali narzędziowej stopowej NC5 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 23:18 
Podporucznik
Podporucznik

Bardzo dziękuję za podpowiedż. Jutro sobie zrobię taki rysik i co nieco porysuję. Czekam na zamówione książki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 22:24 
Podporucznik
Podporucznik

wieslawz napisał(a):
stąd przekonanie, że krzemień powinien iskrzyć, otóż nie, pasiasty nigdy nie zaiskrzy .

Nie jestem jakimś tam ekspertem ale oglądałem na YT jak specjaliści od BUSHCRAFTA robili testy krzemieni które można znależć w Polsce. Widać tam na filmikach że każdy z tych testowanych krzemieni dawał iskry. Najbardziej mocne, takie którymi można było rozpalić ogień to dawał krzemień pasiasty, drugim z kolei był krzemień czekoladowy ale dawał o wiele słabszą iskrę i nie zawsze dawał ogień. Można sobie filmiki obejrzeć i samemu wyrobić zdanie na temat iskrzenia krzemieni.
Osobiście sam krzesałem iskry z tego pasiaka co znalazłem. W świetle dziennym widać iskry a wieczorem czy w nocy sypie snopy tych iskier.
Czekolaowy, taki miodowy też ale takie słabe i blade. Nie tak wyraziste i w czerwień idące jak pasiak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 22:50 
Podporucznik
Podporucznik

Wyprawa do żwirowni

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 00:08 
Podporucznik
Podporucznik

Może ktoś coś na temat znajdek?.
Ten ciemny łapie na magnes. Miodowy to chyba jakiś krzemień. trzy ostatnie to dla mnie zagadka. Są na nim takie jakby płatki srebrne i przeżroczyste kryształy widać. Co to może być?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 09:39 
Generał Broni
Generał Broni

Te ostatnie to pewnie otoczaki granitowe- importy ze Skandynawii. Często bywają takie grubokrystaliczne. Białe kryształy to kwarc z tego co widać. Srebrne płytki to pewnie chodzi Ci o mikę, może występować w takich "gniazdach". Doskonale się rozwarstwia.
Na żwirowniach często można znaleźć skamieniałości ramienionogów, koralowców, gąbek, mszywiołów i różne inne. Najlepiej przeglądać żleby, gdzie płynąca woda przemyła i przesortowała materiał. Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 11:42 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za wyjaśnienia. Szkoda że kwarce to nie diamenty ale i tak ładne znalezisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 12:03 
Podporucznik
Podporucznik

Zapomniałem wczoraj dodać. Przyciąga magnes.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]