Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 20:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zagadka
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 19:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oj. Powiało nudą w kamieniach. Całe szczęście, politykierzy wyczerpali temat i mogę nieco pobajać. Otóż, w dobie Naszej transformacji gdy zapanował rozgardiasz, w piwnicach, magazynkach, pakamerach wielu firm i instytucji zgromadzono pewne ilości nikomu niepotrzebnych rzeczy, w tym również okazów minerałów. Ja niektóre z nich po prostu ukradłem. A może ocaliłem bo większość z tych piwnicznych zasobów trafiła później na wysypiska śmieci. Dziś żałuję, że nie ukradłem więcej. Szczegółów odnośnie eksponatów nie znam bo przecież piwniczne znajdki, przypuszczam, że pochodzą z jakiejś kolekcji naszych minerałów propagowanej okolicznościowo bo komercję wykluczam. Na znajdkach zachowały się oznaczenia i jeśli ktoś coś kojarzy to proszę info. Nie wszystkie pochodzą z tej samej kolekcji. Ostatnie dwie foty to kamień znaleziony wczoraj podczas spaceru po peryferiach Wrocławia. Są w nim ametysty, fluoryt i inne kwarce oraz nierozpoznane z marszu coś ciemnego. Pozdrawiam.
Załącznik:
DSCF0205.JPG
Załącznik:
DSCF0208.JPG
Załącznik:
DSCF0210.JPG
Załącznik:
DSCF0211.JPG
Załącznik:
DSCF0212.JPG
Załącznik:
DSCF0215.JPG
Załącznik:
DSCF0219.JPG
Załącznik:
DSCF0220.JPG
Załącznik:
DSCF0222.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dodam jeszcze, że kolekcję , której znaki widnieją na fotkach datuję na lata siedemdziesiąte ubiegłego stulecia (970-te ubiegłego tysiąclecia). Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 19:54 
Moderator
Moderator

1 gagat? (Sołtyków? )
2 celestyn albo kalcyt Machów (zbliżenie czubków)
3 Machów po raz kolejny
4 wygląda na kalcyt ale bywały też takie celestyny (sprawdź czy z kwasem reaguje) kalcyt może być z obszaru jury krk-czwa ale również takie bywały w Machowie (tak jak celestyny)
5 Galena z Trzebionki
6 prawdopodobnie ametyst z fluorytem z Kletna.
Pozdrawiam mogę się mylić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 20:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki Kenny, nie pomogłeś mi bo i tak wszystko to wiedziałem. Moje ewentualne pytanie brzmiało, czy ktoś rozpoznaje znaki kolekcji. Ponadto chciałem również uzmysłowić poszukiwaczom, że znaleźć można nie tylko w kamieniołomie ale również w starej piwnicy czy na ulicy Wrocławia. Wystarczy tylko "wyostrzyć" wzrok. Mój wzrok (takie zboczenie) widzi w kamieniach więcej (mimo już pewnej ułomności). Cała w tym moja radość. Pozdrawiam. Gratuluję Kenny wiedzy i pełen szacon.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 20:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

wieslawz napisał(a):
...Moje ewentualne pytanie brzmiało, czy ktoś rozpoznaje znaki kolekcji...

Wiesław , mnie ten nr. przypomina zbiór minerałów z czasów PRL w sali geograficznej :) Takie palety z skrzyneczkami i nr. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 21:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki iwexslam. Połowa mojego życia to PRL. Kształciłem się jednak w szkołach prowincjonalnych i takich kolekcji nie zauważyłem. Zresztą geologiem jestem z zawodu ale tek naprawdę dziedziną zainteresowałem się z dziesięć lat temu już jako emeryt. Niemniej jednak dziękuję kolego i jak będę miał nadal wątpliwości to zapytam. Przyznasz jednak, że nie ukradłem a ocaliłem przed wysypiskiem ;) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 21:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja tez pochodzę z " prowincji" , moja szkoła podstawowa liczyła ca. 400 osób. Ale pamietam dokładnie te palety z małymi boksami w kolorze zielonym z skalami i minerałami, do każdego był przyklejony taki właśnie numer i do "paletki" (boksu) również , miało to zapobiec przemieszaniu przez uczniów . :1
Twoj nr. wygląda na typowy inwentaryzacyjny, ale pewnie z jakiejś katedry geologii lub geomorfologii
Swego czasu mając przyjemność studiować na UL (Łódzkim ) , na Zródlowej tez widziałem takowe numery inwentaryzacyjne.

Ps. Dodatkowo mieliśmy cale ściany pólek pod kátem na których były ekspozycje wlaśnie z numerami . Ale kogo to dzisiaj obchodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 23:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki Iwexlan ale to są okazy wielkości ludzkiej dłoni albo i większe, jeśli takie zapamiętałeś z tamtych czasów to chwała ówczesnemu szkolnictwu. Dzisiaj to mnie proszą o pomoc nauczycielki chemii czy geografii. Zaznaczam, że przedstawione eksponaty nie pochodzą z piwnic szkół czy uczelni. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2020, 00:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiesław , swego czasu wybudowano w mojej miejscowości amfiteatr (komuna , z racji położenia ( Jura Krakowsko-Czestochowsko-Wielunska )) nawieziono wiele kamieni min.z trylobitami, muszlami i dendrytami. To wszystko zostało wmurowane. W latach 90-tych ktoś to zaczął rozbierać i wyciągać najlepsze "okazy". Z młodych lat pamietam sztuki po 50 cm i większe . Zreszta jak bylem na badaniach terenowych z Uniwerku właśnie to samo dokładnie pokazali nam na stanowisku między Czestochowa a Dzialoszynem,tam dalej sa takie miejsca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2020, 01:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Uprzedziłeś mnie kolego bo już wcześniej na wątku zapowiadałem temat betonu i co można w nim znaleźć. Miałem pokazać okazy skamieniałości i inne ciekawostki mineralogiczne wbudowane w uznane obiekty architektury ale ciągle jestem do tego nieprzygotowany. Przepraszam, może kiedyś. Proponujesz mi wyprawę na Jurę KC a mnie fizycznie stać na spacer po jakiejś galerii i przegląd elewacji i posadzek. Tam też jest sporo skamieniałości i ciekawostek min.
Za zaproszenie w Twoje strony mimo wszystko dziękuję i pozdrawiam. wieslawz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2020, 08:14 
Generał Broni
Generał Broni

Iwexlan, czy byś chciał zabronić eksploatowania kamieniołomów jurajskiego wapienia? Amonity i inne skamieniałości są tam pospolite. Podmurówki domów wyglądają jak wystawy geologiczne, no i fajnie. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2020, 09:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie, absolutnie nie mialem takiego zamiaru. Moja uwaga dotyczyła stricte tego amfiteatru właśnie, czyli takiej eksploracji wtórnej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2020, 15:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Koledzy i koleżanki pamięć mnie już mocno zawiodła więc proszę o podpowiedź. Otóż parę lat temu podziwiałem elewację budynku (dużego gmachu) wykonaną z polerowanego serpentynu (serpentynitu) i zapomniałem gdzie to było. Zieleń ewidentna. Nie młoda, soczysta, wiosenna ale zdecydowanie bijąca po oczach. Jeśli ktoś może podpowiedzieć to proszę. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]