mrook napisał(a):
canabis.dw
Uszanowanie .
     Odpowiadam  na post  ( Twój )  który został OCENZUROWANY !!!  i usunięty którego treścią był przywołany 
przez  Ciebie  Interes   Nauki   .
  Otóż wzruszyłeś mnie  poziomem naiwności ,  takiej samej jak moja  21 lat  wstecz , dotykając tematu " INTERES  NAUKI "  z którym miałem wątpliwą przyjemność  zetknąć  się w czasie   Targów Minerałów  na Politechnice Śląskiej  w Gliwicach gdzie podekscytowany  posiadanym okazem bazaltu  zawierającym  na powierzchni ślady obtopienia a na przełamie  doskonale widoczny  olbrzymi okaz  bezbarwnego oliwinu magnezowego ( forsterytu ) , pokazywałem  go pewnemu   bosonogiemu platfusowi  ( jak się później okazało  guru  meteorytowej sekty )  brylującemu przy stoisku  z meteorytami wraz z kilkoma  jego  znajomymi który w pogardliwy  sposób odniósł  się do prezentowanego  okazu ..." phiiiii   takich  bazaltów  całe hałdy  koło Fromborka leżą " . 
 Aliści  ,  gdy po  " imprezie  targowej " wsiadałem  na parkingu  do malucha  rozpoznałem  jednego z  towarzyszących    bosonogiemu przy stoisku  który  "odprowadził " mnie  aż do  wyjścia  zapewne  chciał  sprawdzić dla pewności  czy nie mam  tablic rejestracyjnych  z okolic .  .  .  :D   ;))))   Fromborka . 
 Wspomnę  jeszcze że współczesna petrologia nie zna  ( nie badała )  bazaltu zawierającego tę odmianę oliwinu .
 I co ?   Od 21 lat    w świadomości  ludzi nauki  czyt. ( meteorytowej sekty )  istnieje taki bazalt  i  ...?....no tak  !  Brak świadków ( że spadło ) , brak efektów świetlnych i akustycznych wiec pieje się   w kółko Pułtusk , Łowicz , Morasko .
 A Tu  :? 
 " czeba by " jakoś nazwać ten bazalt  .  Jako odkrywca  chętnie  skorzystam  z możliwości nadania  nazwy . 
  Dla jasności - achondryt  lunar .

Uszanowanie .           
 Poprawka   !  !   :D  Celem kolejnego  wpisu po za  udostępnieniem nowych zdjęć   , jest  poprawka dotycząca nazwy skały która  faktycznie  bazaltem nie zdążyła się stać  gdyż w piorunującym tempie  ostygła  co ujawnia szklisty  jej zgład ,  
 pierwotny  krzemianowy  stop ?   że tak jest w istocie potwierdza  obecność 
bardzo szczególnego minerału  którego  w Polsce po za " bosonogim platfusem " nikt w Polsce  organoleptycznie 
nie  "doświadczał "  . Pierwotnie  określony  jako forsteryt magnezowy  uwzględniając  gradiant temperaturowy 
 " informował " o pochodzeniu  z głębokości  ( z grubsza ) 50 km  ale   odcień niebieskawy  kryształu skłania  do 
 refleksji  by forsteryt  zmienić  na  
ringwoodyt .   no ale tu  jest ociupineczkę  głębiej 
  bo ringwoodyt  ( jak hipotetycznie  )  orzekli   uczeni  geofizycy  krystalizuje na głębokości 400 - 500  km !!
  I to by było na tyle .  :D 
   Wszak postęp " bierze się "  z ...?.... poprawiania . 
  Z poważaniem