Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2026, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: spadający meteor(yt)
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 20:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam. Widziałem dziś spadający meteor lub meteoryt - jeśli doleciał do powierzchni.
Nigdy jeszcze nie zaobserwowałem tego zjawiska tak nisko nad ziemią - niestety w ciemnościach zapamiętałem jedynie orientacyjnie kierunek. Ciągnął za sobą długi warkocz, z którego - nie wiem jak to określić - jakby odpadały fragmenty. Straciłem go z oczu ponieważ przesłonił mi widok dach domu sąsiada. Z mojej perspektywy widziałem go ok. 2-3 cm nad horyzontem. Czy na podstawie takich danych (wysokość domu, odległość od niego itp) można w przybliżeniu wyliczyć odległość tego zjawiska ?
Naprawdę jestem pod wrażeniem... :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: spadający meteor(yt)
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 22:51 
Podporucznik
Podporucznik

Sprawdz czy stacje bolidowe w twojeje okolicy czegoś nie zarejestrowaly.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 00:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Niestety w mojej okolicy nie ma żadnej stacji. Najbliższa chyba ze 150 km...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 03:05 
Generał Broni
Generał Broni

Raczej ciężka sprawa. Jakieś inne punkty odniesienia poza dachem domu sąsiada (np. chmury)? Postaraj się zapamiętać i zapisać jak najwięcej danych i szczegółów (pogoda, kierunek wiatru, czy coś było słychać, czy tylko widać...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2012, 16:47 
Moderator
Moderator

większość meteorów które dają spadki gaśnie na wysokości od 20 km w górę, zjawiska takie zaczynają się na wysokości przeważnie 90-100km, jeśli bolid świecąc doleciał by do ziemi wybił by w niej niezły krater.
Na tej podstawie możemy jedynie stwierdzić że meteor znalazł się w dość znacznej odległości (niskie położenie nad horyzontem)
Największe szanse na znalezienie meteorytu mamy jeśli bolid przelatuje nam niemal w zenicie (idealnie jak leci prosto na nas co widzielibyśmy jako świecący punkt na niebie) dodatkowo słychać efekty dźwiękowe pod postacią grzmotów, świstów itp. Wtedy oznacza to że meteoryt jeśli przetrwał fazę bolidu mógł spaść gdzieś niedaleko (np 20km od nas)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 09:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kenny napisał(a):
dodatkowo słychać efekty dźwiękowe pod postacią grzmotów, świstów itp.

Witam.
Ja mam pytanie odnośnie tych dzwięków...A mianowicie z jak najwiekszych odleglości mogą one być slyszalne? Pytam ponieważ rok temu przytrafiła mi się taka historia... To był Listopad wracałem do domu około 4 nad ranem bylo lekko pochmurno i nagle własnie usłyszałem taki świst podobny do petardy która startuje w niebo... Więc szybko spojrzałem w bok i nad chmurami zobaczyłem w ułamku sekundy coś rozświetlonego... Lot odbywał się tak jakby prostopadle do ziemi na 100 procent tego nie potwierdzam gdyż jak wspominałem wcześniej było lekko pochmurno...

Dziękuję
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 10:50 
Moderator
Moderator

generalnie świsty i grzmoty słychać dopiero w fazie tzw "ciemnego lotu" czyli po zgaśnięciu bolidu, dźwięk takowy może być słyszany w promieniu wielu kilometrów ciężko mi powiedzieć jak daleko... (tunguski rzekomo w promieniu 1000km) jest to w gruncie rzeczy zależne od wielkości ciała które wchodzi w atmosferę, oraz tego czy znajdujemy się pod trasą przelotu kamienia czy z boku, nie rzadko zdarzało się że większe spadki (dokładniej ich wybuchy) były słyszalne w promieniu 100km. Więc daje to dość duży obszar do poszukiwań. Świsty z kolei wytwarza już swobodnie spadający w atmosferze kamień, tego typu źródło dźwięku nie ma zbyt dużego zasięgu...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]