Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nizwykła miejscówka
PostNapisane: czwartek, 5 września 2013, 23:22 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Przedstawiam „nietypową miejscówkę”. Podczas moich wakacji na Mazurach w okolicach Giżycka natrafiłem na niebywałą miejscówkę i to na bardzo małym obszarze. .Jest to po prostu ruina starej obory, która została wybudowana z miejscowego materiału tzn. kamieni narzutowych przywleczonych na te ziemie podczas ostatniego zlodowacenia .. Resztki tego budynku jest rozbierana ze względu na inwestycje. .Sprawdziłem ten budynek. wykrywką z szczególnym uwzględnieniem resztki ścian. Jakież było moje zdziwienie ,gdy w kilkunastu miejscach sonda zareagowała silnym sygnałem, Szczególnie przy kilku głazach okazało się ,że znaczna część ścian jest wybudowana została z magnetycznych materiałów ,tak ,że neodymówka mocno przyległą do nich ,Część z tego materiału już leżało na stercie, niektóre już niestety rozbite. Z tego wybrałem trzy ciekawe kamienie / Wszystkie silnie reagują na wykrywacz i są przyciągane przez magnes/
Pierwszy to bryła /niestety rozbita / z rdzawa powłoka grubości kilku milimetrów z śladami obtłuczeń ukazujących wnętrze . o wadze ok10kg.Środek jest natomiast czarno brunatny z mlecznymi krystalicznymi wtrąceniami. Fragment próbki zeszlifowałem i wytrawiłem. Na powierzchni pod 20 krotnym powiększeniem widoczne są srebrzyste kropki. Na rdzawej zewnętrznej powłoce pod dużym powiększeniem widoczne szmaragdowe wtręty oraz ciekawa struktura oznaczona jako A
Druga bryła ma kolor szarawy z wtrąceniami. Po wykonaniu zgładu okazało się ,ze widoczne są tu owalne zdeformowane obiekty/ widocznie wyraźnie pod 20 krotnym powiększeniem.—obiekty :A ,B, C, D
W pkt. E widoczna jest powłoka wokół wnętrza kamienia
Trzecia bryła jest identyczna z magnetycznymi kamieniami w ścianie. .składa się z gęsto zbitych drobnych kryształów i jest bardzo ciężka .Na wykonanym zgładzie widoczny jest ciekawy układ tych kryształów
Ciekawy jestem czym są te kamienie?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nizwykła miejscówka
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 15:51 
Moderator
Moderator

bazalty i porfiry bałtyckie bogate w magnetyt i minerały żelaza stąd rdzawe powłoki zielone kryształy to oliwiny a białe to skalenie.
Czyli klasyczne polodowcowe narzutniaki.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]