|
Dla amatora takiego jak ja najciekawsze są książki z dużą ilością kolorowych zdjęć okazów mineralogicznych. Mam: "Atlas mineralogii" autorzy: G.G. Gormaz i J.J. Casanovas /konsultantem wersji polskiej dr Hubert Sylwestrzak/, "Minerały" autorzy: Olaf Medenbach i Cornelia Sussieck-Fornefeld/z kluczem do oznaczania minerałów/. To stare wydania z lat 90+, w bibliotekach chyba dostępne. Są też książki Andrzeja Bolewskiego, czasem do nich zaglądam /"Mineralogia szczegółowa", "Rozpoznawanie minerałów"/. Jest ciekawy miesięcznik "Mineralienfreund", kiedyś prenumerowałam/ Altdorf, Szwajcaria/. Chyba łatwiej o książki o kamieniach szlachetnych i ozdobnych. "Kamienie szlachetne" Kazimierza Maślankiewicza, "Kamienie szlachetne i ozdobne Śląska" Michała Sachanbińskiego, "Vademecum zbieracza kamieni szlachetnych i ozdobnych" R. Hutnik, E. Piątek, J. Wierski, M. Sachanbiński. Na giełdzie udało mi się wygrzebać książkę wydaną przez ZZDZ "Znawca kamieni szlachetnych i wyrobów jubilerskich" i "Edle steine schleifen" Herberta Hartiga/ta ostatnia bardziej dla szlifierzy/. Chyba najbardziej dostępne będą "Kamienie szlachetne" K. Maślankiewicza. Pozdrawiam - Anna
|