Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka kamieni z okolic Szklarskiej Poręby
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 16:31 
Plutonowy
Plutonowy

Tym razem połaziłem dwie godzinki po strumieniu za Szklarską Porębą. Oczywiście wcześnie zaliczyłem muzeum minerałów.
Nazbierało się tego pół torby, a że lubię kamienie, tylko się na nich nie znam, prośba o identyfikację.
Zdjęcie nr 1 i nr 5 to ten sam kamień, ruda narośl to jakiś metal, ładnie się błyszczy w przełomie, a odłupany kawałek z tym chyba stopem jest wyraźnie cięższy, oprócz tego na wierzchu kamienia jest mnóstwo małych kraterów w których siedzą małe zielonkawe kryształki.
Nr 2 i nr 9 to bardzo podobne kamienie z zielono-białymi błyszczącymi naroślami.
Zdjęcie nr 3 jak widać.
Zdjęcie nr 4, to kamień jak na zdjęciu 1 i 5 tylko narośl z kryształków 2-5 mm.
Zdjęcie nr 8 - nic tu nie dodam.
Zdjęcie nr 6 - pewnie kilka rodzajów kalcytu.
Zdjęcie nr 7 - nie wiem, wygląda jak szkło, ale takich dużych brył nigdy nie znalazłem, główne kolory to biały i zielony, na jednym z nich na dole jest kawałek kamienia. Można to wiadrami nosić, tyle tego jest.
Liczyłem na jakiś ametyst, bądź agat, ale chyba strumień nie jest dobrym miejscem na te kamienie...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kilka kamieni z okolic Szklarskiej Poręby
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2016, 23:49 
Moderator
Moderator

Straszny chaos w Twoim poście panuje...
Wiekszość kamieni tu przedstawionych to jakieś antropogeniczne odpady (szkło i pochodne przy produkcji szkła)
To co wziąłeś za kalcyty to przynajmniej w kilku przypadkach kwarc.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 10:00 
Plutonowy
Plutonowy

Nawet te przyrosniete do kamieni to szklo?
Nic ciekawego tu nie ma?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 19:29 
Moderator
Moderator

No oczywiście poza metalem...
Natomiast nadtopienia na powierzchniach są normalne w odpadach po produkcji szkła. (bo w zasadzie nie w pełni przetopiony wsad stanowi w tym przypadku jedyny odpad)

Z mojego punktu widzenia nic szczególnie ciekawego (pod kontem mineralogicznym) tu nie ma. Ale jak chcesz to pisz czasem zjawiam się w sudetach celem pomachania łopatą więc mogę zabrać na lepsze okazy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 10:36 
Plutonowy
Plutonowy

Jestem gościnnie na nartach za czeską granicą, więc nie mogłem przepuścić okazji połażenia po strumieniu.
Na dłuższą wyprawę w Sudety celem pokopania wybieram się na jesieni, nawet znalazłem miejsce gdzie właściciel pensjonatu organizuje wypady w góry na minerały, ale tak czy inaczej się odezwę. Jak znajdę chwilę, to jeszcze wyskoczę na spacer w okolice Szklarskiej dziś lub jutro...
Naoglądałem się minerałów w muzeum i w sklepach i fajnie widać jakie są w przekroju, natomiast będąc na spacerze nie wiadomo po jaki kamień się schylić. Doświadczenia brak i mało takich info na necie.
Polecasz jakąś dobrą książkę dla początkującego o minerałach w naszym kraju? Jak rozpoznać, gdzie szukać itd?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 22:41 
Moderator
Moderator

Nie ma dobrego leksykonu minerałów w pl...
Tzn jest np "minerały polski".... tylko cały sprowadza się do opisu minerału w jego wyidealizowanej formie bez szczegółowego podania lokalizacji (czyli np "Nowy Kościół" zamiast "Nowy Kościół 2km za wsią w kierunku Świerzawy po prawej stronie od drogi blisko nasypu kolejowego")
Bezcennym źródłem informacji jest mindat ( www.mindat.org) gdzie znajdziesz informacje zarówno o minerałach jak i o lokalizacjach wraz ze zdjęciami.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2016, 01:12 
Podporucznik
Podporucznik

Kenny, jest jeszcze staaaaaaara literatura, sprzed lat, jak "Vademecum..... " Sachanbińskiego, albo "Minerały Dolnego Śląska" Lisa i Sylwestrzaka. Ale fakt, Mindat rządzi ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2016, 06:33 
Pułkownik
Pułkownik

koscisty napisał(a):
Jestem gościnnie na nartach za czeską granicą, więc nie mogłem przepuścić okazji połażenia po strumieniu.
Na dłuższą wyprawę w Sudety celem pokopania wybieram się na jesieni, nawet znalazłem miejsce gdzie właściciel pensjonatu organizuje wypady w góry na minerały, ale tak czy inaczej się odezwę. Jak znajdę chwilę, to jeszcze wyskoczę na spacer w okolice Szklarskiej dziś lub jutro...
Naoglądałem się minerałów w muzeum i w sklepach i fajnie widać jakie są w przekroju, natomiast będąc na spacerze nie wiadomo po jaki kamień się schylić. Doświadczenia brak i mało takich info na necie.
Polecasz jakąś dobrą książkę dla początkującego o minerałach w naszym kraju? Jak rozpoznać, gdzie szukać itd?
Rozumiem że ze szrenicy to aktualnie tylko Puchatek i Śnieżynka a ich stan i utrzymanie pozozstawia wiele do życzenia no i czas wjazdu na górę -porażka.Harrachov to klasa sama w sobie.Ja wróciłem 11.02 ze Szklarskiej i Harrachov.Aaaa po drodze na wodospad Kamieńczyka siedzi sobie Pani i sprzedaje odpady z Huty Szkła jako minerały :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2016, 12:06 
Plutonowy
Plutonowy

My jestesmy na Łysej Górze i wszyscy sa zadowoleni. Kolejki male, brak przestojow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2016, 14:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Poleciłam Ci literaturę z której korzystam, tylko przez gapiostwo poszybowałam :ang w temat "Obróbka skamieniałości i minerałów".

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]