Ok. Dzięki . Czyli na ogół pokrótce można przyjąć,że te mniej popularne skały w centralnej Polsce(aczkolwiek dość popularne na południu) to zjawiska zaimportowane wraz z lodowcem z północy.?
Niemniej jednak do identyfikacji dodaję następny kamień ,który też wydaje mi się dziwny jak na naturę. Pole orne to co ostatnio . Towarzystwo ceramiki ,brył glinianych( polepowych,piecowych?), różnych przepalonych krzemieni i jakby ciętych kamieni. Kamień niby zwyczajny ,ale znów intryguje mnie jego kształt. Skała, dla mnie znów oczywiście :) nieznana... Można przyjąć,że to prostopadłościan. Długość całego przedmiotu około 6,5 cm. Przekrojowy prostokąt o wymiarach 2,5 x 3 cm. Całość w sposób widoczny spękana,prawdopodobnie przepalona . Jedna ze ścian wyraźnie odłupana. Natomiast na jednym boku wyraźna linia ryta jakby ktoś chciał ten kamień podzielić ? Nie wiem. Co to za skała i czy to znów przypadek ?
Załącznik:
ka5.jpg
Załącznik:
ka4.jpg
Załącznik:
ka6.jpg
Zdjęcie poniżej z linią rytą.
Załącznik:
ka3.jpg
Załącznik:
ka7.jpg
Bok z dużym ubytkiem
Załącznik:
ka8.jpg
Korzystając z okazji tak na koniec chciałam się podzielić fajną stronką,którą znalazłam przy szukaniu informacji i mi wyskoczyła. Wśród różnych dyrdymałków sporo do poczytania. Nie chcę jej zgubić więc wklejam.
http://cafewiedza.blogspot.com/2016/07/ ... tylko.htmlMoże Kenny znajdziesz dla niej gdzieś indziej odpowiednie miejsce.