Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: nietypowy sygnał
PostNapisane: niedziela, 15 października 2023, 15:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam, jak w tytule miałem pojedynczy sygnał na żelazo(-85 Atrex) i wykopałem kamyk ze zdjęć. Kamienie magnetyczne mam wycięte a sygnały którym udaje się dotrzeć do sondy są raczej rozmyte. Jednak mnie najbardziej zaciekawiło, że na kamień reaguje pinpointer i oczywiście przyciąga magnes.
Moje doświadczenie z kamieniami magnetycznymi jest takie, że nie trafiłem żadnego na który reagowałby pinpointer a jedynie przyciągały magnes.
Ciekawe jak to u Was bywało?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: nietypowy sygnał
PostNapisane: niedziela, 15 października 2023, 16:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja w nim nie widzę nic nieziemskiego. Dla mnie to gnejs z prawdopodobnie dużą zawartością magnetytu. Tyle co widzę ze zdjęć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 października 2023, 16:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Petromin. Jaki gnejs? W gnejsach magnetyt występuje akcesorycznie. Dlaczego więc miałby dawać jakiś sygnał. Nie znam się na wykrywaczach ale gdyby były tak precyzyjne to złota mielibyśmmy w pip. Ja tradycyjnie, odnośnie okazu proponuję żużel. Kilka dni temu osobiście obserwowałem palące się hałdy w Nowej Rudzie (kopalnia zakończyła działalność w 1996 roku). Czy ktoś wyobraża sobie, co tam wewnątrz się dzieje, co nowego powstaje? Chciałem pokazać jak niewiele różnią się żużle od minerałów. Zestarzałem się jednak i nie radzę sobie z obróbką fotografii, dlatego pokazu nie będzie. Do Zbyszka mam prośbę aby do fotki dodał parę prostych informacji: czy to jest twarde czy miękkie, ciężkie czy lekkie, jasne, szare czy innej barwy, metaliczne, szkliste czy matowe, czy ma zapach, czy smak, czy chrzęści w zębach, czy ciepłe czy zimne w dotyku. Wtedy pomyślę i może Ci pomgę. Jestem z epoki szkiełka i oka. Wykrywacze są mi obce. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 października 2023, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No niestety SKS działa. A moja uwaga w poprzednim wpisie dotyczyła Tomtena ale Zbyszek też na nią zasługuje. Pozdrawam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]