Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 01:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: jasny bolid widziany nad Polską
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2008, 22:05 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.
Czy widział Ktoś spadający bolid w północnej części Polski spadajacy z 21 na 22 listopada parę minut po północy?Ja taki zaobserwowałem (piękne zjawisko) i
jestem ciekaw czy był widziany jeszcze przez kogoś.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 10:59 
Moderator
Moderator

http://pfn.pkim.org/?q=pl/node niestety jak na razie to ostatni jaki zaktualizowali to z roju leonidów... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 14:10 
Pułkownik
Pułkownik

Mój siostrzeniec widział, tyle że nad południową polską.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2008, 16:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

podasz kierunek przelotu :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

Witaj.Spadał prawie pionowo w dół z południowego zachodu na zachód.Odległość od powiedzmy Koszalina nie mniejsza jak 100km.Przy obliczeniach przyjąłem,że zaczął palić się około 110 km od Ziemi a skończył jakieś 20 km.nad ziemią.Wyznaczyłem trójkąt i obliczyłem odległosć,która może być niezbyt dokladna ponieważ przyjęty przezemnie dolny punkt gaśnięcia mógł być nizej a ja widziałem go wyżej,gdyż przesłaniały mi go już drzewa.Kierunek lotu potrafię wyznaczyć bardzo dokładnie,gdyż punktem odniesienia było okno.A tak na marginesie był to największy spadek jaki widziałem.Wizualnie wyglądało to tak jakby spadał tuż obok mnie,dosłownie za górką.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 21:13 
Moderator
Moderator

siema :) w większości zapalają się na wysokości około 100km ale jak gasną nie wiadomo.... i tym bardziej nie jesteś w stanie określić patrząc z jednego miejsca...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ten meteoryt Keny był tym w mniejszości i przyjąłem,że zaczął palic sie na wysokości OKOŁO 110km a nie jak te Twoje które w większości palą się na wysokości OKOŁO 100km.nad ziemią,ale dziękuję za informację.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 22:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trzy tygodnie temu widziałem spadającego kosmitę. Spadał pionowo w dół,widziałem dym i słyszałem jak "skwierczy". Zgasł kilkadziesiąt metrów nad ziemią...Rozumiem że nic na ziemie raczej nie upadło? Szkoda tylko że śniegu nie było...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 22:59 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli sa bardzo nisko to już raczej nie skwierczą.Słychac jedynie szum,czy świst.Jeżeli go nie tylko Widziałes,ale i Słyszałeś to musiał byc
bardzo nisko,więc z pewnością doleciał do ziemi.Tylko nielicznym przytrafia się taka obserwacja.Jak Wiesz dokładnie gdzie upadł to przekop ten teren centymetr po centymetrze.Naprawdę warto.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 00:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A ja powodzenia zycze :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 11:04 
Moderator
Moderator

pozwolę sobie przytoczyć bolid Krzeszowice... mimo iż był niski hałasował nawet co poniektórzy świadkowie w krzakach już szukali kamieni.... to prawdopodobne miejsce spadku oddalone było o około 40km od miejsca w którym zgasł... w coś takiego że zgasł kilka metrów nad ziemią po prostu nie uwierzę... a to z prostej przyczyny ablacja (topienie w wyniku tarcia o atmosferę) zanika przy prędkości około 5km/s jeśli zgasł by kilka metrów nad ziemią to mimo iż mógł by się spalić całkowicie to fala uderzeniowa pchana przed czołem meteorytu wywaliła by całkiem solidny krater...
co do obliczania kierunku wysokości i prędkości obiektu fizycznie nie da się tego zrobić dysponując jedynie jedną obserwacją... dlatego tak ważne jest podawanie dokładnego czasu zjawiska...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 22:42 
Generał Broni
Generał Broni

Masz całkowitą rację Keny,co do określenia miejsca spadku na podstawie obserwacji z tylko jednego miejsca.Dlatego w swoim poście poprosiłem o potwierdzenie
ewentualnych innych swiadków tego spadku.Nigdy nie widziałem spadku ,który byłby oddalony ode mnie o kilka lub kilkaset metrów,więc nie mogę autorytatywnie stwierdzic,czy ten Pan,który pisał,ze widzial spadek i słyszal skwierczenie faktycznie opisywał prawdziwe wydarzenie,czy nie.Choc jeśli pisał prawdę,to nie wydaje mi się,zeby to zjawisko miało miejsce o 40 km.od niego.Zwróc uwagę,że dżwięk rozchodzi się z predkościa około330m/sek o ile dobrze pamietam.Mnożąc to przez 40 km.dżwięk doszedł by do obserwatora po dwóch minutach.Przypomnij sobie relację ze spadku Baszkówki.Usłyszano szum jakby z lotu motolotni i zobaczono jak meteoryt wrył się w ziemię o kilkadziesiąt metrow dalej.W skwierczenie nie uwierzę i w to, że przestał palic sie kilka metrow nad ziemią,tak jak wyjaśnił Keny,choc bywało,ze naoczni swiadkowie twierdzili,ze po upadku meteorytu na ziemię był jeszcze czerwony od goraca.Zwykle jednak nalezy wierzyc tym,którzy odnalezli meteoryt,a nie tym,którzy tylko go widzieli.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 23:46 
Moderator
Moderator

powiem tak z relacji spadku meteorytu Łowicz słychać go było w odległości około 100km...
a ten szum jak spada to nie pochodzi od bolidu tylko od kamienia przedzierającego się przez atmosferę... bolidy powodują charakterystyczne dźwięki podobne do wybuchu lub strzałów związane jest to z falą uderzeniową powstałą przed kamieniem kiedy ten porusza się szybciej od dźwięku... jak zwolni do prędkości poddżwiękowych już tylko szumi...
co ciekawe dźwięki po bolidzie łowickim były słyszane nawet przez kilka min po zdarzeniu...
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 grudnia 2008, 00:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zasadniczo nie piszę tu o ogromnej kuli ognia która przecina niebo z ogromną prędkością.Przypominało to spadającą sylwestrową race.Zgasło 20-30 metrów nad ziemią dym był widoczny jeszcze kilka sekund po całym zdarzeniu.
Ale widzę że lepiej nie zwierzać się w podobnych kwestiach bo robi się z człowieka wariata ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 grudnia 2008, 14:28 
Generał Broni
Generał Broni

Nie gniewaj się Witcher.Każdy temat tutaj poruszany to możliwiść dyskusji i rozważań.Ten Twój bolid mógł być z powodzeniem zwyczajną racą.Nikt nie podważa Twojej relacji co do autentyczności.Opisałeś jak Widziałeś a forum jest po to ,żeby dyskutować.Jeśli chodzi o Łowicz,to nie da się tego zupełnie porównać.Tam miały miejsce detonacje związane z rozerwaniem bolidu na kawałki.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]