Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz metali i meteoryty
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 00:21 
Szeregowy
Szeregowy

Zamierzam rozejrzeć się trochę po okolicy i dać szansę tym meteorytom, które chcą zostać znalezione. ;) Chcę jednak przedtem wziąć takie coś do ręki oraz sprawdzić jak na nie reaguje mój wykrywacz (PI - Jabel). W związku z tym przymierzam się do zakupu kilka różnych okruchów.
Czy zakup/sprzedaż meteorytów jest jakoś prawnie ograniczony?
Znalazlem w sieci kilka sklepów z meteorytami i ceny nie są specjalnie wygórowane. Problem w tym, że nigdy meteorytu nie widziałem a żużlu mam pod dostatkiem. Czy ktoś mógłby mi polecić (na PW jeśli tu nie wypada) jakiś uczciwy sklep internetowy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz metali i meteoryty
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 00:36 
Generał Broni
Generał Broni

Tomasz Gumny napisał(a):
Chcę jednak przedtem wziąć takie coś do ręki oraz sprawdzić jak na nie reaguje mój wykrywacz (PI - Jabel).

A Spodziewasz się po Jablu jakiejś szczególnej reakcji?
Proponuję na początek odwiedzić np. stronę http://jba1.republika.pl/index2.htm i linki.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 01:08 
Szeregowy
Szeregowy

Krzychu_ napisał(a):
Tomasz Gumny napisał(a):
Chcę jednak przedtem wziąć takie coś do ręki oraz sprawdzić jak na nie reaguje mój wykrywacz (PI - Jabel).

A Spodziewasz się po Jablu jakiejś szczególnej reakcji?
Na razie nie, ale np. rozróżnianie dia- i ferromagnetyków ładnie zadziałało. :) Znając "odpowiedź" próbki meteorytu na impuls elektromagnetyczny mogę próbować zasygnalizować podobny przebieg.
Krzychu_ napisał(a):
Proponuję na początek odwiedzić np. stronę [...] i linki.
Od pewnego czasu namiętnie czytam tą oraz inne strony i powoli dojrzewam do działania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 09:36 
Moderator
Moderator

polecam przeglądać allegro tam często trafiają się ładne sztuki za niewygórowaną cene niestety można się tam również nadziać na "pseudometeoryty" które często są tam sprzedawane... :)

jeśli chodzi o reakcję wykrywacza to w przypadku metków żelaznych i żelazno-kamiennych reakcja jest jak na zwykłe żelazo (a więc lecimy po kolei z wszystkimi śrubami gwoździami itp) w przypadku meteorytów kamiennych wykrywacz PI w ogóle ich nie dostrzeże podobnie jak cała rodzina Garrettów sygnał dają jak kamienie magnetyczne (dość specyficzny nieporównywalny z żadnym sygnałem "metalowym" ) wyjątkiem są tu niektóre achondryty... te mogą być w ogóle niewykrywalne przez wykrywacz... :)

ps zamiast kupować lepiej spotkać się z jakimś kolekcjonerem i przetestować :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2009, 22:27 
Generał Broni
Generał Broni

Problem polega na tym, że Nasza Ziemia Ojczysta :) nie sprzyja poszukiwaniom meteorytów, bo jest nadziana różnymi żelaznymi pozostałościami po obu WŚ (i nie tylko) cyt. "jak dobra kasza skwarkami" :). Z prostym wykrywaczem Pi typu Jabel można się tylko nakopać śmieci i skutecznie zniechęcić. Wykrywacze z dyskryminacją są lepsze, ale rozróżnianie też nie jest takie proste i skuteczne jakby się mogło wydawać.

Mimo wszystko życzę samozaparcia i sukcesu!

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 maja 2009, 07:21 
Moderator
Moderator

w przypadku metków kamiennych może i ma to jakieś znaczenie... (bo pi w większości nie widzą kamieni magnetycznych)
ale w przypadku metków żelaznych to pi będzie lepszym sprzętem gdyż głębiej będzie widział żelazne fragmenty, a jak ktoś wynajdzie wykrywacz który rozróżni metka żelaznego od odłamka czy gwoździa to go złotem obsypie i ustawie się jako pierwszy w kolejce po zakup...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 maja 2009, 18:15 
Sierżant
Sierżant

A ja ze swej strony (jako kolekcjoner meteorytów i członek PTMet.) mogę tylko potwierdzić słowa Kennego. Jego Fisher F75 zrobił na mnie spore wrażenie, ale słyszałem na Sympozjum Meteorytowym w Olsztynie też dużo dobrego o Rutusie (Solarisie). Niezaprzeczalnym faktem jest że wykrywacz dobry na metki żelazne, najczęściej jest mało skuteczny na kamieniaki.
Jeśli chodzi o zakup meteorytów na Allegro, radzę rozglądać się za osobami sprzedającymi wiele meteorytów. Ja sam czasem coś sprzedaję, ale zwykle drobne okaziki które wymieniam na coś większego. Jeśli ktoś sprzedaje "okaz" który w jest opisany iż "prawdopodobnie jest to meteoryt" - w 99,999 % meteorytem nie jest i takich zakupów nie polecam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]