Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 09:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kolekcja
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2009, 17:05 
Chorąży
Chorąży

Mam taką kolekcje.Nie jest to moja dziedzina więc chciałbym prosić o wycenę.
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-karneol -szmaragd-rodonit-topaz-rubellit
-lazuryt-kwarc różowy -rubin-cyrkon-ljolit
-agat-szafir-hematyt-ametyst-almandyn
-akwamaryn-tygrysie oko-jadeit-labrador-opal
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-fluoryt-aktynolit-hedenbergit-apatyt-baryt
-chalkopiryt-spessartyn-gips-chromit-antymonit
-pirotyn-psylomelan-alabaster-obsydian czarny-magnetyt
-galena-halit-kalcyt-ilvait-azuryt
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-jadeit-praz-nefryt-apatyt-turkus
-bursztyn-hessonit-diament-drewno zsylifikowane-koral
-unakit-amazonit-malachit-obsydian-heliotrop
-diaspor-kwarc dymny-macica perłowa-kunzyt-chryzokola
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-cyrkonia syntetyczna-malachit-rodochrosyt-kamień księżycowy-zielony awenturyn-oliwin
-labradoryt-jadeit-howlit-opal-rubin-hessonit
-rubin syntetyczny-lapis lazuli-karneol-tygrysie oko-kwarc różowy-almandyn
-chryzopraz-żółty chalcedon-enststyt-nefryt-rodonit-amazonit
-ilolit-czerwony jaspis-cytryn-kwarc dymny-obsydian śnieżny-ametyst
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-korund-celestyn-radonit-topaz-szerlit
-colemanit-kwarc różowy-piryt-limonit-kordieryt
-dumortieryt-kwarc mleczny-hematyt-ametyst-ilmenit
-beryl-piroluzyt-biotyt-labrador-chalcedon
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-graptolity-orthoceras-łodyga liliowca-paproć-jeżowiec
-belemnit-chlamys-amonit-rhynchonella-thecosmilia
-gryphaea-orbitolina-ryba-ząb rekina-ząb rekina
-myliobatis-zęby morskich gadów-drewno-turritella-planorbis
[ img ]
od prawego dolnego rogu:
-róża pustyni-syderyt-talk-wollastonit-sodalit
-rutyl w kwarcu-saleryt-johannsenit-wulfenit-diopsyd
-nie wiem co to-ludwigit-staurolit-lepidolit-aragonit
-wanadynit-kalamin-garnieryt-cerusyt-fuchsyt
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-wapień oolitowy-arkoza-łupek mikowy-ucho morskie-staurolit
-czerwony piaskowiec-węgiel kennelski-bazalt-fluoryt "blue john"-chryzolit
-kwarcyt-brak-serpentyn-węglik krzemu-szpat islandzki
-łupek plamisty-brak-opal ognisty-jaspilit-agat smużysty
[ img ]
od Lewego górnego rogu:
-rodochrozyt-kamień księżycowy-kopal-zoisyt-sodalit
-geoda-agat mrzysty-perła-verdellit-obsydian śnieżny
-marmur-awenturyn-brak-hiddenit-kwarc z turmalinem
-cytryn-kwarc iryzujący-wezuwian-chryzopraz-róg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 15:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wydawnictwo De Agostini - "Skarby Ziemi" --> oddać do szkoły, a nie prosić o wycenę w celach zarobkowych. Przynajmniej zrobisz dobry uczynek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 15:25 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Wielki napisał(a):
Wydawnictwo De Agostini - "Skarby Ziemi" --> oddać do szkoły, a nie prosić o wycenę w celach zarobkowych. Przynajmniej zrobisz dobry uczynek.

A niby czemu ma coś komuś oddawać ? Jego własność to może z tym zrobić na co ma ochotę.

Jak nie Chcesz wyceniać to po prostu nie zabieraj głosu bo widzę ze rośnie na w siłę grupa
honorowych darczyńców na forum i tępicieli wszelkiej maści handlu. Szlachta normalnie . :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 20:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

kuba_gd napisał(a):
A niby czemu ma coś komuś oddawać ? Jego własność to może z tym zrobić na co ma ochotę.
A ja żyję w wolnym kraju i mogę komentować (czasem korzystam z danego mi przywileju).

kuba_gd napisał(a):
Jak nie Chcesz wyceniać to po prostu nie zabieraj głosu bo widzę ze rośnie na w siłę grupa
honorowych darczyńców na forum i tępicieli wszelkiej maści handlu. Szlachta normalnie . :)
Zwracasz mi publicznie uwagę i zaczynasz mnie obrażać - nazywając "szlachtą". Jednak sam nie masz bladego pojęcia odnośnie w/w "kamyków". Wyceniłbyś je zaraz, a nie wdawał w dyskusję. Patrząc zresztą na autora tematu jeszcze chodzi do szkoły i może ma geografię. Więc może dać okazy do pracowni geograficznej lepiej na tym wyjdzie punktując na swoją korzyść.

Jeśli kupił te kamyki razem z gazetami to wie ile kosztowały --> jest tam cena, więc można łatwo skalkulować. Zresztą w większości wypadków, jak ktoś pyta o cenę na jakimś forum to potem dana rzecz trafia na allegro. Z komentarzem osoby wyceniającej lub identyfikującej okaz bo sprzedającemu się nie chce nawet swojego zdania ułożyć (przekonałem się na własnej skórze, cytowanie tego co napisałem na forum a potem czytałem na portalach aukcyjnych).

Edit:
Nie będę nabijał postów, więc edytuję

kuba_gd napisał(a):
Parę osób z niewiadomych mi powodów zaczeło na forum krucjatę przeciw Allegro
i spora liczba userów podłapała temat i świetnie się przy tym bawi , tylko czemu
w takim razie dalej kupują na Allegro i posiadają tam konta.

Ja nie handluję i nigdy nie handlowałem. Wolałem oddać okaz (-y) i patrzyć jak się dana osoba cieszy. Jest taka niepisana zasada, że nie afiszujemy się z wycenami. Wielu ludzi zajmuje się handlem i tym sobie dorabiają. Jednak osoby, które znam nie afiszują się linkami do swoich aukcji (piszę tu u "kamykach"). Kto będzie chciał i tak znajdzie ...

kuba_gd napisał(a):
Identyfikuję ludziom tutaj fanciki od paru lat i nie wiem co w tym złego że wykorzystają mój opis ,
nie można wymagać by każdy był fanem nauki , czytania i pogłębiania włąsnej wiedzy
i szczerze mi wisi że ktoś sprzedaje swoje fanty czy je niszczy albo używa jako zabawek analnych.
Co innego jest identyfikacja okazów do swojej kolekcji - z tym nie ma problemu. Jeśli wiem pomogę, lub wskażę osoby które mogą dany okaz opisać. Ale nie w sposób nachalny do sprzedaży, lub osoba pisząca posty i starająca się zrobić idiotów z forumowiczów jak empiryk vel colombo http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=65616 wtedy "nóż się otwiera w kieszeni". Jednak się powstrzymuję ...

Ostatnio edytowano sobota, 11 lipca 2009, 20:58 przez Wielki, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2009, 20:40 

Kamyki są warte mnie niż 500 zł , co łatwo sprawdzić na allegro ,
też zebrałem taką kolekcję bo wydawało mi się to tanim sposobem na zebranie
sporego zbioru kamyczków , teraz sobie leżą w piwnicy i czekają na lepsze czasy.

Za ile kupował to już inna sprawa , to tak jak by wyceniać monety kupowane w NBP
po cenie zakupu ,

Szlachta nie jest obraźliwa tylko jest nawiązaniem do podziału jaki zaczął tu panować ,
prawie jak w XVII wieku , handel znaczy Żyd , brzydzący się handlem Szlachcic.

Parę osób z niewiadomych mi powodów zaczeło na forum krucjatę przeciw Allegro
i spora liczba userów podłapała temat i świetnie się przy tym bawi , tylko czemu
w takim razie dalej kupują na Allegro i posiadają tam konta.

Zauważyłem tendencję do wytykania jakichkolwiek form handlu na forum i nadużywaniem słowa "handlarz"

Identyfikuję ludziom tutaj fanciki od paru lat i nie wiem co w tym złego że wykorzystają mój opis ,
nie można wymagać by każdy był fanem nauki , czytania i pogłębiania włąsnej wiedzy
i szczerze mi wisi że ktoś sprzedaje swoje fanty czy je niszczy albo używa jako zabawek analnych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2009, 12:05 
Sierżant
Sierżant

Ja też kiedyś kupowałem "Skarby Ziemi". Uważam że sama kolekcja skał i minerałów nie jest warta nawet 50% kwoty wydanej na "kamyki", jeśli nie towarzyszy jej cała literatura zakupiona z kolekcją. Może nie była ona najwyższych lotów, ale dawała podstawowe informacje o identyfikacji i katalogowaniu tych zbiorów. A ta wiedza wydaje mi się przynajmniej równie ważna jak same eksponaciki. A tak w ogóle to najlepszą metodą zdobywania nie tylko TEJ wiedzy jest zapoznanie się z tekstem, zdjęciami i eksponatem w naturze - czyli jedynie całościowa kolekcja tego wydawnictwa. Kenny bezbłędnie identyfikuje wszystkie okazy minerałów i skał na podstawie nawet kiepskiego zdjęcia z komórki. Ja czasami mogę na podstawie DOBREGO zdjęcia określić czy coś NIE JEST meteorytem (wtedy Kenny napisze nam na pewno co to jest). Ale to świadczy o pewnym obyciu nie tylko z literaturą i nie tylko ze znanymi eksponatami. Bardzo ważne jest by zapoznać się z jednym i z drugim. Jeśli ktoś ma już sporo literatury w tym zakresie - to kolekcja tych minerałów ma dla niego pewną wartość. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z mineraologią - musi do wartości tej kolekcji dodać wartość literatury którą musi kupić (bo chyba nie ma w zestawie tych publikacji de agostini?) Cena jest więc rzeczą względną...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 września 2009, 23:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To oddaj do szkoły to było podyktowane raczej nie tyle złymi checiami co po prostu dużą ilością tego rodzaju zestawów a jak wiadomo podaż dysktuje cene. No i są to oklepane niejako już zestawy.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]