Witam
Tak się zdarzyło ,ze na naszej poczciwej Planecie występuje sporo związków krzemiennych.powstawały przez tysiące a nieraz i miliony lat.
Gdy już się uformowały zaczęły oddziaływać na nie różne czynniki zewnętrzne w postaci:erozji :chemicznej, mechanicznej ,termicznej ,biologicznej a czasami / w bardzo małym procencie/i świadomej działalności istot rozumnych .
Mam tu na myśli bardzo popularny kamień - krzemień/ podstawowe rzeczy o nim:http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84/
W wyniku tych działań powstają nieraz bardzo ciekawe niemal artystyczne kształty.Zacznę tu umieszczać fotki takich najciekawszych "wyrobów" natury.Wiele jest też takich ,które przypominają intencyjne ale nimi nie są .
Ale nieraz się zdarza ,że te kształty są bardzo dziwne
Podczas moich wędrówek trafiłem do piaskowni . Na jednej z ścian wyrobiska zobaczyłem taki widok
1.
[ img ]
w warstwie piasku fragment obszaru o innej strukturze , może to był jakiś dól do którego dostały się większe kamienie -lub
'kopiec kamienny" przysypany w późniejszym okresie
w dolnej cześć tego "wsadu" zobaczyłem spory krzemień
2.
[ img ]
okazało się ,ze jest to częściowo uszkodzona bryła krzemienia brązowego z częściowym okorowaniem i tak wygląda po wyjęciu
3.
[ img ]
4.
[ img ]
zastanowił mnie jednak regularny kształt ścian bocznych tego krzemienia już pokrytego niewielką warstwą kory w kolorze piaskowym .
5
[ img ]
6.
[ img ]
W wyniku zewnętrznych działań przybrał kształt rombu o "prawie takich samych" kątach nachylenia płaszczyzn bocznych
w środkowej części wyżłobiony /pewnie przez wodę i piasek/ niewielki pionowy rowek
Rozumiem ,ze woda i piasek potrafią 'obrobić" do gładka jedna lub dwie płaszczyzny ale cztery i to pod takimi kątami - i to jest najbardziej ciekawe / chyba ,ze ta konkrecja ukształtował a się wcześniej w takim kształcie/
Co o tym sadzicie?
A poniżej taki polny krzemień- "uformowany' w kształt stożka .
W formowaniu takiego kształtu brał także udział jakiś "pradawny jurajski górnik-krecik " ;),który wywiercił otworek
[ img ]
[ img ]
[ img ]
cdn