Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 03:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kogo to może obchodzić ?
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 22:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Riolit bez kwarcu !
Niemożliwe ?
A jednak ! dalej ..? ( jak w tytule )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2009, 18:49 
Moderator
Moderator

hmmm... Riolit to jak sama nazwa wskazuje porfir kwarcowy... jeśli jest bez kwarcu to nie jest to riolit... cóż to za nowa teoria?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2009, 20:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Hm. Żadna teoria . Jeno fakt petrograficzny. Przyglądałem się temu kilkanaście lat zanim "wpadłem " na to z czym właściwie mam do czynienia .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 00:15 
Major
Major

fakt... niebardzo rozumiem w czym rzecz, kenny chyba wyjasnil co i jak, bo np. granit bez kwarcu granitem nie jest, ryolit... omlet bez jajek...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 16:40 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

w cieście skalnym poza dominującymi fenokryształami skalenia sodowego obecny zielonkawy minerał podobny do oliwinu ale czy na pewno ...?
Prędzej pseudomorfoza po oliwinie .
Igła na nitce wariuje ! raz w tę ,raz we w tę stronę . W kontekście wiedzy podręcznikowej kamień nie powinien istnieć . No ..ale jest jak jest .
A może ..? jakiś " nietutejszy ''.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 17:35 
Major
Major

nie powinien istniec bo?
jest cos co wyglada jak oliwin?

podaj wiecej szczegolow bo poki co tak gadamy o niczym

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 20:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

....bo nigdzie nie podają o istnieniu ryolitu bez...kwarcu .
Wśród zebranych odłamków tylko w tym jednym występuje ten zielony minerał . Może po wykonaniu zgładu zagadka , oliwin czy nie `wyjaśniła by się ale zeszlifowanie nierówności to utrata cennych gramów niewielkiego odłamka skalnego 46 , 800 g . Jakoś to chyba da się ustalić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 22:29 
Major
Major

nigdzie tez nie podaja ze istnieje granit bez kwarcu, wapien bez kalcytu czy zwir bez otoczakow...
moze lepiej jeszcze raz poczytaj jakies porzadne ksiazki o petro - ze zrozumieniem, bo albo robisz sobie jakies jaja albo naprawde nie wiesz o czym piszesz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 22:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Zaznaczam ze nie jestem specjalista w tej dziedzinie tj mineraly , i zapewnie nim nie bede , ale jezeli czegokolwiek nie jestem w stanie samodzielnie błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" w internecie , robie fotke , wstawiam tutaj na forum i niech Ci co latami uczyli sie jak zbudowane sa mineraly , ich sklady itd., sie wypowiadaja , i po klopocie .Czytajac Twoje posty Colombo , nie wiem co o tym mam myslec ,czy gratulowac Ci geniuszu , badz co badz nowe odkrycie , [ co do tej pory robili Ci naukowcy , z calego swiata ]
czy tez po prostu nudzisz sie i tak aby poruszyc te grono fachowcöw ,[ a niech sie dzieje , niech tlumacza , niech sie produkuja ] cos tam wymyslisz , i jak widac udaje sie jakis tam odzew jest ......
Jak juz zaznaczylem nie jestem fachowcem , bo i nie musze , jest to moje hobby ... znalazlem w wyszukiwarce takie cos PETROGRAFIA SKAL MAGMOWYCH i wiele innych stron ,poszukaj , jest tam dosc sporo o Ryolicie , moze to w jakis sposöb pomoze Ci w Twoich pracach .............itp.
Pozdrawiam

ps.jezeli sie mylilem co do Ciebie no cuz nie jestem fachowcem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 23:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W końcu ryolity to nie tak trudne do rozpoznania skały , więc proszę nie chrzanić że nie wiem o czym piszę . Ten okruch skalny ryolitem jest bez dwóch zdań .
Bez Kwarcu ! Z oliwinami ! Mineralogia Szczegółowa A.Bolewski , A. Manecki str 330 wiersz 25 (od góry ).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 03:12 
Major
Major

robi sie coraz ciekawiej...

po kolei:
- rozponales skale jako ryolit - i to makroskopowo, bo sam przyznajesz ze szkoda okazu na ciecie i robienie plytki cienkiej - brawo!
- twierdzisz ze nie ma kwarcu - skoro rozpoznajesz makroskopowo nalezy powiedziec, ze nie ma kwarcu jako makroskopowe ziarna, czyli fenokrysztalow, a nie ze nie ma go wcale
- twierdzisz ze jest w nim oliwin - na jakiej podstawie? wczesniej nie byles tego pewny, dodatkowo wskazujesz ze tylko w jednym okazie, czyli nie jest to mineral skalotworczy (i do tego widoczny makroskopowo).

sprytnie podajesz zrodlo... ale czego - ze ryolity sa bez kwarcu i z oliwinami? to w koncu twoj wymysl czy autorow ksiazki?
a z innej beczki - mineralogii szczegolowych bylo kilka wydan, a wiekszosc tu obecnych nie posiada jej, wiec wypadalo by zacytowac choc fragment akapitu, do ktorego sie odnosisz.

przede wszytkim jesli poruszasz taki temat to powinies napisac skad to znalezisko (dokladna lokalizacja) i dac jakies zdjecia
no i w ogole czego oczekujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 10:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Racja ! Tak powinienem napisać , że nie ma kwarcu jako makroskopowe ziarna .
Wydawnictwo P A E ( Polska Agencja Ekologiczna ) Warszawa 1993 r. Zielony minerał nie ujawniający łupliwości ? dedukcja sugeruje właśnie oliwin zaś publikacja rozwiewa wątpliwość dotyczącą tej kwestii .Jako amator mogę się oczywiście mylić .Nie wielu wie co jest w publikacjach . A najmniej tych którzy wiedzą czego w publikacjach brakuje .
Propozycja lokalizacji , przedwczesna ! to samo ze zdjęciami . Każdemu gdy najdzie go ochota wystąpić z konkretną propozycją należy się satysfakcja że Nikt prócz Jego poza odkrywcą jeszcze tego nie oglądał . Na publikowanie jeszcze za wcześnie . Może przy pomocy tego forum da się ? ( uda się ?) wypracować standard procedury w takich lub podobnych sytuacjach . Punkt po punkcie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 10:21 
Specjalista
Specjalista

witam, :)
Obserwuje waszą dyskusję i coraz mniej z tego wątku rozumiem :que
I nie bardzo wiem o co chodzi koledze Colombo?
pozdro :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 10:30 
Specjalista
Specjalista

Najprawdopodobniej o zwrocenie na siebie uwagi. Byc moze samotny- trzeba zrozumiec ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 10:51 
Moderator
Moderator

za chrzanienie 2gi karton! :)
w zasadzie Empiryk czego ja Cie jeszcze nie wykopałem??
albo zaczniesz odpowiadać rzeczowo na pytania udzielając rzeczowych odpowiedzi albo skończy się dzień dziecka!
podstawa przy rozpoznawaniu: dobre zdjęcie! (najlepiej makro świeżego przełamu) Lokalizacja! (chociaż przybliżona nikt nie wymaga podawania co do metra)
no i zasadnicza rzecz! jeśli masz tego tylko n-gram to nie występuje to w całym kamieniołomie więc posiadasz prawdopodobnie jedyny okaz
więc ujawnienie lokalizacji i tak nie spowoduje napływu rzeszy chętnych do kopania (bo i za czym ?? za ryolitem? wybacz mam 30km od domu 5kamieniołomów tego szajsu)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]