Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 01:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krzemienne dziwaki
PostNapisane: piątek, 16 października 2009, 11:36 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Tak się zdarzyło ,ze na naszej poczciwej Planecie występuje sporo związków krzemiennych.powstawały przez tysiące a nieraz i miliony lat.
Gdy już się uformowały zaczęły oddziaływać na nie różne czynniki zewnętrzne w postaci:erozji :chemicznej, mechanicznej ,termicznej ,biologicznej a czasami / w bardzo małym procencie/i świadomej działalności istot rozumnych .
Mam tu na myśli bardzo popularny kamień - krzemień/ podstawowe rzeczy o nim:http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84/
W wyniku tych działań powstają nieraz bardzo ciekawe niemal artystyczne kształty.Zacznę tu umieszczać fotki takich najciekawszych "wyrobów" natury.Wiele jest też takich ,które przypominają intencyjne ale nimi nie są .
Ale nieraz się zdarza ,że te kształty są bardzo dziwne
Podczas moich wędrówek trafiłem do piaskowni . Na jednej z ścian wyrobiska zobaczyłem taki widok
1.[ img ]
w warstwie piasku fragment obszaru o innej strukturze , może to był jakiś dól do którego dostały się większe kamienie -lub
'kopiec kamienny" przysypany w późniejszym okresie
w dolnej cześć tego "wsadu" zobaczyłem spory krzemień
2.[ img ]
okazało się ,ze jest to częściowo uszkodzona bryła krzemienia brązowego z częściowym okorowaniem i tak wygląda po wyjęciu
3.[ img ]
4.[ img ]
zastanowił mnie jednak regularny kształt ścian bocznych tego krzemienia już pokrytego niewielką warstwą kory w kolorze piaskowym .
5[ img ]
6.[ img ]

W wyniku zewnętrznych działań przybrał kształt rombu o "prawie takich samych" kątach nachylenia płaszczyzn bocznych
w środkowej części wyżłobiony /pewnie przez wodę i piasek/ niewielki pionowy rowek
Rozumiem ,ze woda i piasek potrafią 'obrobić" do gładka jedna lub dwie płaszczyzny ale cztery i to pod takimi kątami - i to jest najbardziej ciekawe / chyba ,ze ta konkrecja ukształtował a się wcześniej w takim kształcie/
Co o tym sadzicie?
A poniżej taki polny krzemień- "uformowany' w kształt stożka .
W formowaniu takiego kształtu brał także udział jakiś "pradawny jurajski górnik-krecik " ;),który wywiercił otworek
[ img ]
[ img ]
[ img ]

cdn

Ostatnio edytowano niedziela, 18 października 2009, 00:20 przez Zbyszek146, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 23:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Widzę że próbujesz dopowiedzieć historie do wytworów naturalnych przypisując im wpływ wczesnych ludzi-wyobrażam sobie co by było gdy byś wpadł w okolice moich terenów gdzie prawie na co dzień spotykam się ze śladami bytowania naszych pra pra dziadów prymitywów :-) nota bene mnie jeszcze coś z nich zostało :) paleolit,mezolit,neo....i.t.d. idąc tokiem Twojej wyobraźni i ja puszcze wodze fantazji i oto historia osobliwych krzemieni jakie znalazłem :dawno temu kiedy jeszcze nie było netu,elektryczności,pisma.koła pewien człek został uwięziony w krzemieniu przez siły nie znane za źle wykonywaną prace -a to amulet spartaczył to znów kula była zbyt mało okrągła i kto wie przy czym jeszcze odwalił fuszerkę? Zbuszku nawiasem mówiąc jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania i pasji jaką masz!a pisze te dziwne teksty tylko dlatego ,ze powód mi się nadarzył by zaprezentować swoje kuriozalne kamienie. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]