Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: minerały - diamenty marmaroskie
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 15:56 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Jako że hobby mam wiele, to i zbieram minerały. Zwłaszcza tworzące kryształy (taki bzik). Gdyby ktoś z Koleżanek/Kolegów chciał to poprowadzę w Bieszczadach na tzw diamenty marmaroskie (ładne kwarce). Ja mam już swój niezły zbiorek z kilku wyjazdów, więc czemu ktoś inny miałby nie mieć? Po prostu nie chce mi się jeździć samotnie, w grupie zawsze raźniej. Gdyby ktoś był chętny to wszystko do ugadania. Miejsce pewne, jedna z raptem kilku w Polsce lokalizacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 22:14 
Moderator
Moderator

to dorzuć kilka fotek to podyskutujemy :) no i skąd jesteś też by ułatwiło potencjalnym chętnym
jeśli chodzi o moje zbiory to najładniejsze sztuki tzw diamentów marmarowskich lub jak kto woli "herkimerów" posiadam z Krymu utwory podobne (flisz) ino starsze:) a i diamenciki większe bo największe jakie udało nam się trafić miały coś kolo 5-7cm pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 04:44 
Porucznik
Porucznik

Z 5 czy 7 cm kryształkami nie ma co dyskutować :) . Mój największy kamyk ma 23mm, parę po 17-18mm, reszta mniejsza. Przez kilka wyjazdów uzbierała się tego garść. Znawcy twierdzą, że w Polsce lepiej już było, chyba że "wyskoczy" jakaś ładna pustka z ogromnymi diamentami. Ja mam znane miejsce w Rabem k/Baligrodu. Fotki dodam, jak zrobię. Jak wrócę z pracy w miarę o czasie, postaram się jeszcze dziś. Jestem z Brzeska, Małopolskie. Miłego dnia wszystkim Forumowiczom!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 08:40 
Moderator
Moderator

to jak już się w rabem kręcisz to zwróć szczególną uwagę na pierwszy kamieniołom po prawej
trafiały się tam bardzo ładne kryształy realgaru które uważam za dużo ciekawsze od samych diamencików
a co do diamencików to z brzeska najbliżej trafiały się w kamieniołomie w Kurowie zaraz po lewej stronie przed wjazdem do N. Sącza
Ja zazwyczaj w krk siedzę więc w razie czego można się kiedy na kamienie umówić.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 14:38 
Porucznik
Porucznik

Z tym Kurowem to mnie zaskoczyłeś, myślałem że to jałowy grunt dla zbieracza, jeżeli już to jakieś kalcyty. W tym po prawej byłem parę razy, więcej nalotów realgaru i aurypigmentu jest teraz w tym dalszym po lewej. Kryształki realgaru to na razie historia, chyba że odstrzelą jakąś dobrą ścianę. Z okolic niedalekich w planie mam też Miedziankę k/Chęcin (byłem parę razy, ładne miejsce). Można tu dodać zdjęcia jakoś bezpośrednio? Nie mam konta na żadnych fotosikach, nie chce mi się zakładać a zrobiłem fotki. Albo podaj maila, wyślę do Ciebie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 16:40 
Moderator
Moderator

wklej przez www.imageshack.us nie trzeba się rejestrować wklejasz do posta link zatytułowany "kod forum" lub bezpośrednio przez "dodaj załącznik" tylko z licznymi obostrzeniami
co do miedzianki to zaraz obok jest muzeum prowadzone przez kumpla warto odwiedzić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 17:21 
Generał Broni
Generał Broni

Pytanie o nomenklaturę. Myślałem, że diamenty marmaroskie są związane z konkretnym miejscem występowania - Marmaroszą. Z Waszej dyskusji wnioskuję, że wszystkie to, co ja nazywam "pływakami" (kryształy, które mają 2 końce,powstały bedąc zawieszone czyli pływajac w masie krystalizacyjnej- ja na Wzgórzach Strzelińskich znajdowałem takie w kaolinie) to także diamenty marmaroskie? W jakich kawernach wystepują w miejscach o których mówicie?Czym są wypełnione? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 18:09 
Porucznik
Porucznik

http://img517.imageshack.us/gal.php?g=dscf1532t.jpg . Jak nie zadziała to znaczy, że jestem za głupi na dodawanie fotek. Wcale mnie to nie zdziwi, jeszcze nigdy mi się nie udało. Albo ktoś pomógł, albo inne fora mają opcję albumu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 00:53 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj,
No to teraz Ci się udało, otworzyło mi się bardzo ładnie. Bardzo ładny zbiorek, gratuluję i...zazdroszczę :) Może kiedyś (za rok?) chętnie "podłączę" się na poszukiwania podobnych okazów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 04:50 
Porucznik
Porucznik

Za rok może być za późno. Chyba że, tak jak już pisałem, odstrzelą bogatą ścianę. Zbieraczy coraz więcej, kiedyś w Rabem wpadła "banda" 12 osób, w tym 8 dzieci i dosłownie czesali hałdę. Podobnie było jak się wybrałem na "pasiaki" pod Ożarów. Na polach nic, ale miejscowi sami zaczepiają, czy bym kupić nie chciał. Więc zapraszam raczej w tym roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 07:58 
Specjalista
Specjalista

Witam,
peterpan napisał(a):
Z okolic niedalekich w planie mam też Miedziankę k/Chęcin (byłem parę razy, ładne miejsce).

Jak będziesz na miedziance to na pewno się nie zawiedziesz :1 , po ostatnim udrażnianiu sztolni "Zofia" zostało parę metrów 3 gruzu do przebrania, a w nim ładne azuryty i malachity + sporadycznie konichalcyty.
pozdro :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 10:35 
Moderator
Moderator

diamenty marmarowskie to nazwa obustronnie zakończonych idealnie czystych kryształów kwarcu krystalizujących z roztworów ropy naftowej
z reszta nazwa ta jest zarezerwowana chyba tylko dla Karpat ogólnie ten typ kryształu określa się mianem herkimerów od Herkimer County w USA gdzie występują najładniejsze okazy
ponadto cechą owych diamencików jest ich krótkosłupowość
pływaki z kaolinu zazwyczaj mają długi słup no i dużo gorszą jakość
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2010, 18:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ze strzelińskiego kaolinu są czyściutkie pływaki, często kryształy mają pokrój 'trumienkowaty" i te są nakjczęściej idealne, żadnych banieczek, wrostków czy innych duszków. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2010, 20:48 
Moderator
Moderator

widzisz ale to wciąż nie to :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2010, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

hm...jak mówię że idealnie czyste to wiem co widze. Miałes praed sobą te marmoroskie i strzelinskie na jednym stoliczku by porównac? bo ja nie wiec nie wiem :( PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]