Przygotowuję 20 min. wykład na temat minerałów i chciałem ze sobą zabrać trochę okazów, by ludzie mogli obejrzeć, ale tak naprawdę nie wiem co jest co i nie potrafię sobie pomóc książkami. No więc:
1) kwarc? jeśli tak to jaka odmiana?
[ img ] [ img ] [ img ]2) żadnego pomysłu...
[ img ] [ img ]3) agat? w książkach, które mam, nie spotkałem się z takimi ziarnistymi kryształami w "skorupkach"... o co tu chodzi?
[ img ]4) tutaj mam trzy okazy i wydaje mi się, że tego samego minerału, może nie widać, ale wszystkie są przydymionego koloru
[ img ] [ img ] [ img ]5) grafit? można nim rysować po kartce :)
[ img ] [ img ]6) znów kwarc?
[ img ] [ img ]7) kwarc?
[ img ] [ img ]8) to przypomina rodzaj żwiru, jest lekkie, ale bardziej interesuje mnie ten niebieski kamyczek, który mam nadzieję, że widać
[ img ] [ img ]9) eee... (podczas remontu zachlapało się farbą, sorry)
[ img ] [ img ]10) to jest ciekawe, bo kryształki znajdują się w środku skamieniałej małży. nie wiem czy to widać na zdjęciu, ale są idealnie przezroczyste (tak w ogóle, to co się stało z tą małżą??)
[ img ] [ img ]11) tutaj prawdziwa zupa i chciałbym zidentyfikować wszystkie jej składniki :) nie wiem czy tak widać, ale pod tą małą czerwoną plamką (?) jest coś idealnie przezroczystego...
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]12) gips? jest bardzo lekki...
[ img ]13) a to... hm, zewnętrzna warstwa to coś w rodzaju wapna
[ img ] [ img ]14) tutaj może nie minerał, ale może mi ktoś powiedzieć do jakiego zwierzęcia należała ta połowa żuchwy?
[ img ]Z góry wielkie dzięki za pomoc!