Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Arsenopiryt ?
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 11:08 
Generał Broni
Generał Broni

Od kilku lat jestem posiadaczem jakiegoś minerału.Kilka lat temu został on zidentyfikowany na festynie naukowym w Białymstoku jako arsenopiryt,jednak mam pewne wątpliwości co do tej identyfikacji.Po pierwsze wzór chemiczny arsenopirytu to FeAsS,czyli posiada w swym składzie sporo żelaza,wię chyba powinien przyciągac magnes,mój minerał w ogóle tego nie czyni.Następnie na wikipedii piszą że minerał ten jest łupliwy i przy uderzeniu młotkiem łatwo tworzą się iskry,mój jest dosyc twardy-trzeba porządnie uderzyc ,aby odłupac fragment,a iskier nie mogę uzyskac żadnym sposobem.Dodam jeszcze że mój minerał doskonale przewodzi prąd,reaguje na niego wykrywacz,jest o wiele cięższy w porównaniu ze zwykłymi kamieniami,patynuje na ciemnoszary kolor,po ukruszeniu ma srebrzystobiałą barwę,na białej porcelanie pozostawia czarną rysę.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Załącznik:
kol.1 008.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Arsenopiryt ?
PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 20:40 
Moderator
Moderator

to że coś w składzie zawiera żelazo nie czyni tego od razu magnetycznym (ot weź czystą rdzę i zobacz że większość nie będzie magnetyczna mimo iż w 70% składa się z żelaza)
cała skała nie jest arsenopirytem tylko te srebrne wtrącenia, rysa czarna jest typowa dla siarczków podobnie jak ciemna pasywacja i przewodnictwo elektryczne pozdro

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]