Teraz jest piątek, 10 lipca 2026, 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: CO WARTO ROZŁUPAC
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 17:44 
Kapral
Kapral

Mam do was pytanie jakie kamienie warto rozłupać.
Chodzi mi o to w jakich najczęściej występują minerały.
prosił bym o nazwy i najlepiej zdjęcia tych kamieni ale w zupełnosci wystarcza mi nazwy proszę tylko o te które wystepuja w Polsce.
proszę o jak najszybsza odp gdyż jestem początkujący w temacie minerałów i nie wiem co warto podnosić a co nie:)

A i jeszcze jedno wiecie gdzie można szukać minerałów w odległości do 10km od Wyszkowa miasto położone 50km na wschód od warszawy???

ps - To napisze jeszcze raz wszystko dokładnie zęby każdy wiedział o co chodzi.
Wiec tak chodzi mi o nazwy najlepiej ze zdjęciami kamieni w których można natrafić na minerały ,kamienie półszlachetne i szlachetne, występujące w Polsce. Chodzi mi o to żebym nie rozbijał każdego napotkanego kamienia tylko te w których może coś się znajdować.

I ostatnie pytanie czy wiecie gdzie w promieniu 10km od Wyszkowa(miasto położone 50 km na wschód od warszawy) można znaleźć jakieś minerały??

Większość wypowiedzi z jednego dnia zbiłem w jeden post. User został ostrzeżony bezkartkowo i obiecał nie spamować. Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: CO WARTO ROZŁUPAC
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jak zaczynasz, to zacznij od definicji minerału i skały, żeby znaleźć na forum wspólny język. Wszystkie "kamienie" składają się z minerałów. Poszukaj trochę w internecie, poczytaj parę ksiązek....tak na skróty to się nie dowiesz ;) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:50 
Kapral
Kapral

Rozumiem ale chodzi mi o takie w jakich najczęściej występują i takie które warto zbierać

A jeśli chodzi o lekturę to już zamówiłem dojdzie na piątek pewnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Na poczatek wpisz w wyszukiwarce forum haslo " Regulice " . Miejscowka dosc daleko od Warszawy ale w tym watku dowiesz sie sporo.
Nie licz prosze, ze piszac tak ogolnikowy post - ktos podesle Tobie na srebrnej tacy namiary na ladne kamole z dokladnoscia do pol metra. Koledzy nawet w szczerym polu podnosza ciekawe kamyki. Jadac pierwszy raz z kolega Kenny do Regulic... mialem calkowicie inne wyobrazenie o szukaniu kamoli a teraz... :luv .

Pozdrawiam - Piotr

Ostatnio edytowano środa, 25 maja 2011, 20:57 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 20:56 
Kapral
Kapral

thx za info Regulice z tego co wiem to dobra lokalizacja ale za daleko na 2 dniowy wyjazd przydało by się coś bliżej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 21:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

DopieroZaczynam napisał(a):
thx za info Regulice z tego co wiem to dobra lokalizacja ale za daleko na 2 dniowy wyjazd przydało by się coś bliżej

Ja pochodze z miasteczka okolo 140Km od Regulic i potluklem kamyki w kamieniolomie jedynie 5 - 6 godzin ale oplacalo sie :1 . Gdybym mial dwa dni wolnego i planowal kamole to bym sie nie zastanawial. Fakt iz 140Km to nie 350Km ale... warte zastanowienia ;) .
Poczekaj cierpliwie i zapewne ktorys z kolego da namiary na blizsze miejsce.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 21:54 
Kapral
Kapral

Dopiero zaczynam zbierać minerały i puki co chodzę na żwirownie ale niewiele tam jest okazów jak coś to ramienionogi lub krzemienie ale ogólnie nic ciekawego spędziłem tam już z 8 godz i tylko kilka krzemieni

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 22:46 
Generał Broni
Generał Broni

Ile masz lat jeśli można wiedzieć? Pytam, bo Twoje pytania i niecierpliwośc kojarzą mi sie z dzieckiem, które aż 8 godzin spędziło na poszukiwaniach i efekty go zniechęcaja, bo charakterystyczne dla takiego wieku jest szybkie niecierpliwienie się i przenoszenie koncentracji na inny cel ;) Jak znalazłeś parę ramienionogów, to już nieźle. Poczytaj o skamieniałosciach trias, jura, kreda. Staraj się dowiedzieć o nich jak najwięcej. Jesli byś był bardziej oczytany i naoglądany obrazków, to na pewno z tej żwirowni byś przyniósł więcej rzeczy, a tak to po prostu ich nie dostrzegasz. Ale myślę, że jeśli Twój zapał nie wypali się zbyt szybko, to cierpliwość przyniesie owoce, czego Ci szczerze życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 06:47 
Kapral
Kapral

Ryjec napisał(a):
Ile masz lat jeśli można wiedzieć? Pytam, bo Twoje pytania i niecierpliwośc kojarzą mi sie z dzieckiem, które aż 8 godzin spędziło na poszukiwaniach i efekty go zniechęcaja, bo charakterystyczne dla takiego wieku jest szybkie niecierpliwienie się i przenoszenie koncentracji na inny cel ;) Jak znalazłeś parę ramienionogów, to już nieźle. Poczytaj o skamieniałosciach trias, jura, kreda. Staraj się dowiedzieć o nich jak najwięcej. Jesli byś był bardziej oczytany i naoglądany obrazków, to na pewno z tej żwirowni byś przyniósł więcej rzeczy, a tak to po prostu ich nie dostrzegasz. Ale myślę, że jeśli Twój zapał nie wypali się zbyt szybko, to cierpliwość przyniesie owoce, czego Ci szczerze życzę.

Dzieckiem juz nie jestem a ze jestem niecierpliwy to fakt ale puki co to jedyne zajecie które mi sie spodobało wiec szybko mi sie nie znudzi a na tej żwirowni cieczko coś znaleźć kupa piachu i tyle nawet kamieni niezawile

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 08:40 
Generał Broni
Generał Broni

Dowiedz sie, gdzie są żwirowiska w Twojej okolicy. Najłatwiej szukać tam, gdzie w czasie ulewy płynęły strumyczki wody i przepłukały kamyczki z piasku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 14:03 
Kapral
Kapral

hmm wsumie najbliższa żwirownia jest oddalona o 30km i jest całkiem spora chyba już zamknięta jak będę miał czas to podjadę rowerkiem i zobaczę co i jak może coś się trafi. szkoda tylko ze na Mazowszu mało minerałów jest;/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 10:05 
Moderator
Moderator

jest sporo tylko nie łatwo je znaleźć a o ładnych okazach to w ogóle można zapomnieć...
poczytaj sobie na sieci o pegmatytach trochę ich lodowiec przytargał ze Skandynawii zawsze trafią się w nich jakieś granaty, z rzadka turmaliny
w gnejsach podobnie granatów pod dostatkiem
ponadto w żwirach zazwyczaj sporo jest paleozoicznych wapieni z fauną ramienionogów trylobitów itp nic tylko łupać :)
a na większe i sensowniejsze łowy to musisz już niestety ruszyć 4litery w miejsce gdzie skały wyłażą na powierzchnię najbliżej będziesz miał chyba w góry świętokrzyskie pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:25 
Kapral
Kapral

Dzieki Kenny własnie oto mi chodziło:)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]